Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнар маркетинг .docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
375.1 Кб
Скачать

Зміст дисципліни “міжнародний маркетинг”

ЗА МОДУЛЯМИ І ТЕМАМИ

Модуль 1. Теоретико-методологічні основи міжнародного маркетингу і організація маркетингових досліджень на закордонних ринках

Тема 1.Теоретико-методологічні аспекти міжнародного маркетингу

1.1 Внутрішній та міжнародний маркетинг. Сутність міжнародного маркетингу та його еволюція. Концепція міжнародного маркетингу. Цілі, завдання та особливості міжнародного маркетингу. Типи та форми міжнародного маркетингу. Етапи переходу фірми до міжнародного маркетингу.

1.2 Принципи міжнародного маркетингу. Принцип активної політики (по відношенню до ринку, виробництва, нововведень). Принцип орієнтації на кінцевий результат та задоволення потреб споживача. Принцип інтенсивної зовнішньоекономічної діяльності. Принцип комплексності в маркетинговій діяльності підприємства (компанії, фірми).

1.3 Функції міжнародного маркетингу. Комплексне дослідження міжнародного (закордонного) ринку, сегментація ринку в міжнародному маркетингу. Розробка стратегії міжнародного маркетингу. Товарна політика. Цінова політика. Функція розподілу. Функція просування товару. Функція управління.

1.4 Форми міжнародного маркетингу.

Експортний маркетинг. Цілі експортного маркетингу: необхідність виходу на зовнішній ринок необхідність закріплення та розширення участі підприємства (компанії, фірми) на зовнішньому ринку завойовування частки зовнішнього ринку.

Функції експортного маркетингу: розробка цільової орієнтації підприємства визначення можливостей виходу підприємства на зовнішній ринок визначення потреб та умов зовнішніх ринків, їх переваг та ризиків розробка експортної програми.

Імпортний маркетинг: цільова орієнтація імпортного маркетингу: необхідність у придбанні (закупівлі) імпортної продукції забезпечення високоефективних імпортних закупівель.Функції імпортного маркетингу: визначення імпортної залежності по окремим товарам розробка цільової орієнтації підприємства-імпортера розробка імпортної програми.

Сутність зовнішньоекономічного маркетингу, транснаціонального маркетингу, мультирегіонального та глобального маркетингу.

Інтернаціоналізація світового господарства і нові пріоритети міжнародного маркетингу. Підходи Ж.Ж.Ламбена при виході фірми на міжнародний ринок: орієнтація на стандартизацію маркетингової активності, відмінності в організації ринку, в конкурентному середовищі. Можна виділить сім нових пріоритеті міжнародного маркетингу: реконструювання портфелю товарів, адаптований маркетинг, орієнтація на конкуренцію, розробка прогностичних систем, глобальний маркетинг, відповідальний маркетинг, генеральний менеджмент, що управляє ринком. Вплив інтернаціоналізації виробництва на форми організації і стилі поведінки фірми на зовнішніх ринках.

Тема 2. Середовище міжнародного маркетингу

Внутрішнє і зовнішнє середовище в міжнародному маркетингу. Контактні аудиторії фірми. Головними складовими теорії міжнародного маркетингу є система зовнішнього і внутрішнього середовища. Маркетингове середовище містить у собі систему чинників, що аналізують конкретну ситуацію в якій діє конкретне підприємство, що виробляє та реалізує товари як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках. Крім того, до системи чинників середовища міжнародного маркетингу обов’язково додаються і ті, які характеризують комплексну взаємодію різних світових ринків щодо розвитку виробництва і просування товарів у світовому масштабі, тобто систему міжнародного бізнесу в цілому. Ретельний аналіз середовища міжнародного маркетингу є першим необхідним етапом при розробці програми виходу фірми на зовнішні ринки. Здійснення цього аналізу сприяє підготовці ефективної і зваженої зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

2.1 Аналіз зовнішнього середовища міжнародного маркетингу слід починати з розгляду економічного середовища. Саме економічні процеси, що відбуваються в різних країнах світу, здебільшого обумовлюють стан і напрямки розвитку соціальної, політичної діяльності в них. Класифікація країн запропонована Світовим банком, що до рівня економічного розвитку (валовий національний продукт, що припадає на душу населення). Особливості економічних відносин між країнами. Сутність міжнародних відносин. Сутність міжнародного поділу праці. Принципи міжнародної торгівлі. Основні форми виходу країни на світові ринки. Основні форми вивозу капіталу. Міжнародна виробнича діяльність. Чинники міжнародного економічного середовища.

Аналіз культурного середовища міжнародного маркетингу має важливе значення для розробки ефективної маркетингової стратегії. Підходи до характеристики культурного середовища міжнародного маркетингу. Вплив показників культурного середовища на прийняття маркетингових рішень.

Політичне середовище в міжнародному маркетингу. Привабливість політичного клімату (за оцінкою експертів світового банку).Політичне середовище на сучасному етапі. Чинники політичного середовища міжнародного маркетингу.

Правове середовище міжнародного маркетингу. Складові правового середовища міжнародного маркетингу .Взаємодія складових політичного середовища міжнародного маркетингу .Врахування особливостей правової бази країни експортера, правової бази країн закордонних ринків, міжнародного правового середовища в міжнародному маркетингу. Типи правових систем. Норми міжнародного права.

2.2 Правові основи маркетингової діяльності на зовнішніх ринках. Міжнародна регламентація правових відносин у маркетинговій діяльності. Міжнародне приватне право в системі міжнародного маркетингу (Міжнародний інститут уніфікації приватного права-УНІДРУА). Охорона промислової власності у процесі здійснення операцій на зовнішніх ринках (Паризька конвенція про охорону промислової власності). ГАТТ. Віденська конвенція ООН про угоди міжнародної купівлі-продажу товарів (1980р.). Правила конкуренції. Міжнародний Кодекс комплексного вивчення ринків.

Норми внутрішнього права, що регламентують правові відносини у міжнародному маркетингу. Правоздатність юридичних та фізичних осіб у міжнародному маркетингу. Право країни, яке застосовується до угод купівлі-продажу товарів (Гаагська конвенція 1985р.). Юридична суть державних експортних замовлень. Організаційно-правова система експортного контролю.

Правові акти України стосовно зовнішньоекономічної діяльності.