Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микроекономика .docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
32 Кб
Скачать

1.Конкуре́нція — економічний процес взаємодії і боротьби товаровиробників за найвигідніші умови виробництва і збуту товарів, за отримання найбільших прибутків. Водночас — механізм стихійного регулювання виробництва в умовах вільних ринкових відносин.

Методи конкурентної боротьби (в політекономічному аспекті) на вищій стадії капіталізму — комплекс способів розширення масштабів монополістичної власності та звуження Інших форм власності шляхом посилення експлуатації на підприємствах монополій передусім інтелектуальної робочої сили, отримання синергічного ефекту в процесі її взаємодії з новітніми інформаційними технологіями та привласнення інших джерел монопольно високого прибутку. Механізмом такої конкурентної боротьби є встановлення монопольних цін з метою привласнення монопольного прибутку.

2. Зокрема, розрізняють такі типи конкуренції: цінова — конкуренція, що здійснюється через зниження цін;нецінова — конкуренція, здійснювана через підвищення якості товарів, їх надійності, збільшення термінів служби, підвищення продуктивності, поліпшення умов реалізації за незмінних цін;чиста (ідеальна, досконала) — конкуренція, на ринку з багатьма продавцями та покупцями тотожного, взаємозамінного товару, коли жоден із продавців чи покупців не здатний відчутно вплинути на ціну чи обсяги продажу;недосконала — конкуренція, коли ринок не здатний виконувати свої функції, внаслідок чого, наприклад, окремі виробники мають змогу контролювати ціни й обсяги продажу продукції, яку вони виробляють;монополістична — конкуренція, яка має місце на ринку з багатьма продавцями і покупцями та значною кількістю товарів, що реалізуються за різними цінами;олігополістична (грец. oligos — мало) — конкуренція, на ринку з небагатьма великими продавцями товарів, здатними суттєво впливати на ціни реалізації цих товарів; модель ринкової структури, за якої небагато великих фірм монополізують виробництво і реалізацію основної маси товарів.

3. Рыночная структура — в экономике, конфигурация отраслей в зависимости от количества компаний, производящих идентичные продукты. Разновидности структур рынка: Монополистическая конкуренция, или конкурентный рынок, где существует большое количество компаний, каждая из которых имеет небольшую долю рынка и слабо дифференцированные продукты. Олигополия — рынок, на котором доминирует небольшое количество компаний, которые вместе контролируют подавляющую долю рынка. Дуополия — частный случай олигополии всего двух компаний. Олигопсония — рынок, на котором присутствует много продавцов, однако мало покупателей. Монополия — рынок, на котором присутствует только один производитель товара или услуги. Естественная монополия — монополия, в которой эффект масштаба тем больше повышает эффективность, чем больше размер компании. Компания является естественной монополией, если она способна самостоятельно обслуживать целый рынок с меньшей себестоимостью, чем любое сочетание двух и более компаний меньшего размера, или более узко специализированных компаний. Монопсония — рынок, на котором присутствует только один покупатель. Совершенная конкуренция - теоретически возможная структура рынка с ничем не ограниченной конкуренцией (или полным отсутствием барьеров входа); неограниченное количество производителей и покупателей в сочетании с совершенно эластичной кривой спроса.

4. Ринок досконалої конкуренції характеризується такими рисами: Продукція фірм однорідна, так що споживачам байдуже, у якого виробника її купувати. Всі товари галузі є досконалими замінниками, а перехресна еластичність попиту за ціною для будь-якої пари фірм прагне до нескінченності: Це означає, що будь-яке як завгодно мале підвищення ціни одним виробником понад ринкового рівня веде до скорочення попиту на його продукцію до нуля. Таким чином, різниця в цінах може бути єдиною причиною уподобання тієї чи іншої фірми. Нецінова конкуренція відсутня. Кількість економічних суб'єктів на ринку необмежено велике, а їх питома вага настільки малий, що рішення окремої фірми (окремого споживача) про зміну обсягу її продажу (покупок) не впливають на ринкову ціну продукту. При цьому, природно, передбачається відсутність змови між продавцями чи покупцями для отримання монопольної влади на ринку. Ринкова ціна є результатом спільних дій всіх покупців і продавців. Свобода входу і виходу на ринку. Відсутні будь-які обмеження та бар'єри - ні патентів або ліцензій, обмежують діяльність у даній галузі, не потрібні значні первісні капіталовкладення, позитивний ефект масштабу виробництва вкрай незначний і не перешкоджає входу в галузь нових фірм, відсутнє державне втручання в механізм попиту та пропозиції (субсидії , податкові пільги, квотування, соціальні програми тощо). Свобода входу і виходу передбачає абсолютну мобільність всіх ресурсів, свободу їх переміщення територіально і з одного виду діяльності в інший. Досконале знання всіх суб'єктів ринку. Всі рішення приймаються в визначеності. Це означає, що всі фірми знають свої функції доходів і витрат, ціни всіх ресурсів і всі можливі технології, а всі споживачі мають повну інформацію про ціни всіх фірм. При цьому передбачається, що інформація поширюється миттєво і безкоштовно. Дані характеристики є настільки суворими, що практично немає реальних ринків, які повністю б їм задовольняли. Проте, модель досконалої конкуренції: дозволяє досліджувати ринки, на яких велика кількість малих фірм продають однорідну продукцію, тобто ринки, близькі за умовами з даною моделлю; прояснює умови максимізації прибутку; є стандартом для оцінки ефективності реальної економіки.

8.Монополія–це окремі крупні підприємства, об’єднання підприємств, господарські товариства, які виробляють значну кількість продукції певного виду і таким чином займають монопольне становище на ринку, впливають на процес ціноутворення і отримують більш високі (монопольні) прибутки. Економічна монополія є найпоширенішою. Саме її при розгляді проблеми монополізму найбільше торкаються в економічній літературі. Про неї головним чином буде вестися мова далі. Її поява зумовлена економічними причинами, вона виростає на базі закономірностей господарського розвитку. Ці причини пов’язані передусім зі змінами в технологічному способі виробництва. Передумовою цих змін була промислова революція кінця XVIII - початку ХІХ ст., поява цілої низки винаходів, виникнення нових галузей промисловості та швидкий розвиток виробництва в багатьох із них, насамперед у легкій промисловості. Сучасна ринкова економікахарактеризується співіснуванням, переплетенням конкуренції та монополії. Дуже важливою є проблема їх співвідношення. Можна вести мову про діалектичнуєдністьмонополії і конкуренції. К. Маркс говорив: "У практичному житті ми знаходимо не тільки конкуренцію, монополію та їх антогонизм, але також і їх синтез, який є не формулою, а рухом. Монополіястворює конкуренцію, конкуренція створює монополію. Синтез полягає в тому, що монополія може втриматися завдяки тому, що вона постійно вступає в конкурентну боротьбу "*. У таких умовах конкуренція перестає бути єдиним регулятором виробництва.

5.Пропозиція досконало конкурентної фірми

Прийнявши як вихідну модель досконалої конкуренції, визначимо, як буде поводитися в певній ринковій ситуації фірма-конкурент. Цільовою функцією фірми є максимізація прибутку або, у крайньому разі, мінімізація витрат для того, щоб утриматися на ринку. Залежно від мети фірма вирішуватиме питання про те, чи брати участь у виробництві певного продукту, й якщо брати, то яку його кількість випускати. На основі рішень окремих фірм формуватиметься ринкова крива пропозиції. Оскільки в такій ринковій структурі частка кожної фірми в загальному випуску дуже мала, ціна рівноваги, що склалася на ринку, виступає для неї визначальною і непідвласною контролю. Ці фірми приймають ціну (price taker), тобто продають свою продукцію за цінами, що складаються під впливом сил, які поза фірмою та недоступні для її впливу. За таких умов фірма може приймати рішення тільки з приводу регулювання обсягу випуску, що дає змогу забезпечувати максимальний прибуток і мінімальні витрати. Порівняння загального доходу із загальними витратами. Щоб визначити прибуток, який фірма отримає при певній ціні та кількості продукту, що випускається, потрібно порівняти її загальний доход із загальними витратами.

10. Позитивні і негативні стороні монополії

•Монополії належить провідна роль вдосконаленні технології. Одержуваний надприбуток дозволяє фінансувати дорогі НДДКР

•Монополія може розчленовувати ринок на різні сектора, пропонуючи різних групах покупців диференційовані ціни

• Наявність монопольних структур - показник стану зрілості національної економіки (монополія виникає тільки досить високому етапі економічного розвитку)

•Монополіст створює можливість контролювати значення двох параметрів - обсягу випуску і своєї продукції. У підсумку, він виробляє в менших обсягах, і продає її за вищу ціну, чому це міг би робити конкуренти

•Присвоєння високих прибутків з допомогою штучного підвищення цін представляє, власне, можливість оподатковувати споживачів «приватним податком». У соціально-економічному аспекті це посилення нерівності у розподілі доходів у суспільстві.

•Економічна теорія зазначає іще одна негативний параметр діяльності монопольної фірми. Йдеться так званоїX-нееффективности (цього поняття увів у науковий обіг американський економіст X.Лайбенстайн). Сенс цього поняття ось у чому.Достигая надмірної влади над ринком, монополія ліквідує конкурентів, що зумовлює усунення атмосфери постійної боротьби за споживача. Панування над ринком усуває потреба у зниженні витрат. Скорочується основа для економії ресурсів. Значні кошти фірми починають витрачати на люксові зовнішніх форм своєї діяльності. Наочним прикладом прояви неефективності є діяльність багатьох найбільших компаній Росії:

•Відсутня мінімізація середніх витрат виробництва.

Негативні аспекти, відбивані у різних формах прояви монополії:

•Закриті монополії загрожують ефективно функціонуючому ринку, оскільки з їхньою захищають правові бар'єри, не здоланні для конкурентів.

•Природні монополії також можуть спричинити неефективності ринку. Економія на масштабах виробництва захищає їхню відмінність від появи нових конкурентів до того часу, поки нова технологія дасть змоги здійснювати ефективне виробництво на фірмах менших розмірів

•Менші негативні економічні наслідки виявляє відкрита монополія. Можливий прихід нових конкурентів обмежує можливість отримання надприбутку у межах довгострокового періоду.