Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторный практикум по QBasic.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.12 Mб
Скачать
  1. Маніпулятори

Під час роботи комп'ютера на екран монітора виводиться покажчик — курсор, який грає важливу роль в організації діалогу користувача і комп'ютера: курсор відмічає місце на екрані, куди попадає введений символ, вказує на програмне вікно, яке треба активізувати. Користувач може пересувати курсор, використову­ю­чи клавіші управління курсором. Значно ефективніше йде робота при використанні маніпуляторів, тобто спеціальних пристроїв для управління і подачі деяких команд. Найбільш вдалими виявилися маніпулятори “миша” і “трекбол”.

Миша являє собою невелику “коробочку" з пластмаси, в нижній частині якої розміщена прорезинена кулька. Якщо пересувати мишу по плоскій поверхні, то кулька прокручується, і механічно пов'язані з нею мініатюрні датчики генерують дві серії електричних імпульсів. Число імпульсів в одній серії відмічає шлях миші по осі Х, інша серія описує шлях, пройдений по осі Y. Третій датчик відповідає за швидкість пересування курсору по екрану. На основі цих імпульсних послідовностей визначається положення курсору на екрані.

Крім того, миша має кнопки. Натискаючи їх, користувач може подавати команди. Значення команд визначається операційною системою, що використовується і програмним продуктом.

Миша підключається, як правило, за допомогою відповідного кабелю до роз'ємів СОМ1 або СОМ2, а останнім часом і до USB та IrDA (безпроводного доступу на інфрачервоному промінні)

  1. Плати розширення

Так прийнято називати додаткові електронні пристрої, які не входять в комплект постачання ПК і купуються власниками ПК пізніше з метою розширення функціональних можливостей комп'ютерів. Конструктивно такий пристрій являє собою плату стандартної форми зі стандартним роз'ємом. На платі встановлені необхідні мікросхеми і інші електронні компоненти. Плата вставляється у вільний слот материнської плати і після необхідної настройки включається в роботу. У числі плат розширення можуть бути: модем, звукова плата тощо.

  1. Зовнішні пристрої

Зовнішніми прийнято називати пристрої, які розміщені поза системним блоком, але беруть участь в тому або іншому етапі обробки інформації. Це пристрої фіксації вихідних результатів: принтери, сканери, модеми, стримери. Поняття “зовнішні пристрої” досить умовне. У їх число можуть попасти, наприклад, накопичувач на компакт-дисках, якщо він виконаний в самостійному корпусі і приєднується спеціальним кабелем до зовнішнього роз'єму системного блоку.

  1. Принтери

Принтерами називають пристрої, призначені для виведення на «тверді» носії результатів роботи програм. Існує велике число різноманітних моделей принтерів, що розрізнюються принципом дії, інтерфейсом, функціональними можливостями.

Основу принтера складає складний електромеханічний агрегат, що забезпечує формування зображення, переміщення паперу, подачу барвника.

До складу принтера входить і електронна частина, що включає схему управління (СУ) і буферний запам'ятовуючий пристрій (БЗУ). СУ здійснює інтерпретацію команд, що приходять з комп'ютера, і управління локальними операціями, а БЗУ зберігає чергову порцію інформації.

За способом формування зображень принтери поділяються на контурні і растрові. У контурних зображення символу представляє собою безперервну лінію і формується шляхом удару по паперу деталі з рельєфом відповідної форми.

У растрових принтерах зображення складається з безлічі дрібних точок, нанесених на папір в необхідному порядку. Сьогодні в ПК застосовуються тільки растрові друкарські пристрої. Їх можна розділити на: лазерні, матричні, струминні.

Матричні принтери

Основний вузол матричного принтера — друкуюча головка — являє собою обойму, яка несе тонкі металеві голки, що розміщені у вертикальній площині, перпендикулярно паперу. Головка рухається вздовж рядка, що друкується, а стержні в потрібний момент ударяють по паперу через фарбувальну стрічку. Це і забезпечує формування на папері символів і інших зображень. У дешевих моделях принтерів використовується друкуюча головка з 9 стержнями. Якість друку у таких принтерів посередня. Більш якісний і швидкий друк забезпечується принтерами з 24 друкуючими голками. Бувають принтери з 48 голками, вони забезпечують ще більш якісний друк. Швидкість друку матричних принтерів невисока. З експлуатаційної точки зору матричні принтери відрізняються невимогливістю до якості паперу і можливістю відразу отримати декілька копій документа, але разом з тим у них великий рівень шуму.

Струминні принтери

У цих принтерах зображення формується мікрокраплинами спеціального чорнила, що викидаються на папір через мініатюрні сопла. Цей спосіб друку забезпечує більш високу якість друку в порівнянні з матричними принтерами, в тому числі дозволяє простіше реалізувати кольоровий друк. Струминні принтери практично безшумні. Однак вони дорожче матричних і вимагають більш ретельного обслуговування, більш вимогливі до якості паперу. Швидкість друку струминних принтерів приблизно як і у матричних, - від 10 до 60 секунд на сторінку.

Лазерні принтери

Лазерні принтери забезпечують на сьогодні найкращу якість друку. У цих принтерах для друку використовується принцип ксерографії: зображення спершу формується на спеціальному барабані у вигляді електричних зарядів. До заряджених точок поверхні барабана прилипає тонкодисперсний барвник, і зображення стає видимим.

Відмінність від звичайного ксерокопіювального апарату складається в тому, що електричний рельєф на друкуючому барабані формується за допомогою лазера, промінь якого модулюється по командах з комп'ютера.

Роздільна здатність лазерних принтерів від 300 до 600 і більше точок на дюйм. Швидкість друку лазерних принтерів від 5 до 15 секунд на сторінку при виведенні. Сторінки з малюнками можуть виводиться значно довше: на виведення великих малюнків може бути потрібні декілька хвилин.

Доцільно підкреслити, що перехід до растрового принципу друку має фундаментальне значення, так як дав можливість виводити на папір не тільки текст, але і графіку.

Процес друку

Сьогоднішні принтери можуть використовуватися в двох режимах текстовому і графічному. Перший з режимів, призначений для виведення текстів. Він відрізняється тим, що дані, які підлягають виведенню, передаються в буфер у вигляді послідовності кодів символів, і принтер сам, на основі кожного чергового коду, формує команди для друкуючої головки, примушуючи її в необхідній послідовності ударяти по голках. У цьому режимі користувачеві надається можливість вибору малюнка і розміру шрифту в межах того набору шрифтів, які встановлені в пристрої комп'ютера.

У графічному режимі принтер може наносити на папір і текст, і малюнки. При цьому текст може бути насичений різними відтінками, так що документ, що створюється наближається за якістю до друкарського видання. Кожний символ тексту, крім основного коду, доповнюється службовими даними про шрифт, його розмір і вигляд. У процесі висновку спеціальна програма (драйвер друку), перетворює основні коди документа з урахуванням службових поміток в послідовність бітів, яка і утворить зображення майбутнього тексту. Ця послідовність передається в буфер принтера.

Дані про шрифти зберігаються в спеціальних файлах, так званих шрифтових файлах. Велике значення у вдосконалення виведення мало створення системи шрифтів, що масштабуються (TRUE TYPE). Вони відрізняються тим, що можуть зберігати тільки основне зображення малюнка, шрифту. Всі інші зображення, які відрізняються розміром або типом, виходять програмним перерахунком.

  1. Модеми

Модем — це пристрій сполучення комп'ютера і звичайної телефонної лінії. Комп'ютер виробляє дискретні електричні сигнали, а по телефонних лініях інформація передається в аналоговій формі. По цьому можна сказати, що модеми виконують цифро аналогові перетворення. При передачі модеми накладають цифрові сигнали комп'ютера на безперервну несучу частоту телефонної лінії, а при отриманні виділяють інформацію і передають її в цифровій формі в комп'ютер.

Модеми передають дані по звичайних телефонних каналах, що комутуються, з швидкостями від 300 до 56 000 бод (1 бод дорівнює 1 біт/сек), а по орендованих каналах зі значно вищою. Складні модеми, крім передачі і отримання сигналу, мають додаткові функції, наприклад автоматичний набір номера, відповідь і повторний набір. Деякі модеми конструктивно зв'язані з телефаксами.

По конструктивному виконанню модеми бувають внутрішніми і зовнішніми. Без відповідного комунікаційного програмного забезпечення модеми не можуть виконувати яку-небудь корисну роботу.