Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторный практикум по QBasic.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.12 Mб
Скачать
  1. Клавіатура

К лавіатура призначена для введення в комп'ютер інформації і команд управління. Клавіатура стаціонарного ПК, як правило, являє собою самостійний конструктивний блок (рис. 1.2).

Рис. 1.2. Клавіатура ПК

У переносних ПК клавіатура входить в корпус; число клавіш на ній значно менше, ніж у стаціонарного ПК (рис. 1.3.).

Клавіатури на сьогодні практично стандартизувалися: вони мають по 101-103 клавіші, розміщені по стандарту QWERTY, і якщо розрізнюються, то незначними варіаціями розташування і форми деяких службових клавіш, а також особливостями, які зумовлені мовою, що використовується (так, призначені для російського чи українського ринку клавіатури мають на буквених клавішах подвійну маркіровку латиницею і кирилицею з додаванням відповідних букв). Вся сукупність клавіш клавіатури умовно розбита на декілька груп.

Рис. 1.4. Алфавітно-цифрові клавіші

Алфавітно-цифрові клавіші. На стандартній клавіатурі в лівому нижньому великому блоці клавіш знаходяться так звані алфавітно-цифрові клавіші (рис. 1.4.). При натисненні на ці клавіші в комп'ютер вводиться алфавітно-цифровий символ. Який саме залежить від того, чи встановлений режим введення латинських або кириличних букв, і натиснена чи ні клавіша Shift.

Зауваження. Назва клавіші Shift означає «зсув», воно успадковане від друкуючих машинок, на яких для введення великих(заголовних) букв потрібно було здвинути (звичайно підняти вгору) друкуючий вузол машинки.

Клавіша Пропуск. Як і на друкарській машинці, сама велика клавіша, розташована під блоком алфавітно-цифрових клавіш, застосовується для введення пропуску (пустого символу) (рис 1.5.). При натисненні на цю клавішу вводиться пропуск, незалежно від встановленого режиму введення латинських чи кириличних букв.

Р

Рис. 1.5. Клавіша Пропуск (введення пустого символу)

ежим введення кириличних і латинських букв. У режимі введення латинських букв при натисненні на будь-яку алфавітно-цифрову клавішу вводиться латинська буква або символ, зображений в лівій частині клавіші (звичайно ці букви і символи намальовані на клавішах чорним кольором в лівій частині клавіш). А в режимі введення кириличних букв при цьому вводиться російська чи українська буква або символ, зображений в правій частині клавіші (звичайно ці букви і символи намальовані на клавішах червоним кольором в правій частині клавіші). Перемикання цих режимів виконується за допомогою клавіші або комбінацій клавіш, визначеної драйвером клавіатури, (програмою що здійснює введення з клавіатури). Частіше за все для цього використовується натиснення на праву клавішу Ctrl, іноді обидві клавіші Ctrl чи Shift, зустрічаються і інші способи перемикання.

Введення великих і малих букв. Для введення великих букв і інших символів, розташованого на верхньому регістрі клавіатури, є клавіша Shift. Так, щоб ввести малу букву “д” треба натиснути клавішу, на якій зображене “д”, а щоб ввести велику букву “Д”, треба натиснути клавішу Shift і, не відпускаючи її, натиснути на клавішу, на якій зображене “д”. Аналогічно, введення символу “=” здійснюється без натиснення клавіші Shift, а введення символу “+” — натисненням на ту ж клавішу при натисненій клавіші Shift.

Це видно з того, що на даній клавіші символ «+» намальований над «=».

Клавіша Caps Lock служить для фіксації режиму великих букв. Повторне натиснення на цю клавішу відміняє режим великих букв. На клавіатурах, оснащених світловими індикаторами режимів, в режимі “Caps Lock” запалюється відповідний індикатор.

Функціональні клавіші. На верхній частині клавіатури, а іноді в іншому місці клавіатури, розташовується блок так званих функціональних клавіш F1......F12.

Рис. 1.6. Функціональні клавіші

Порядок використання цих клавіш визначається програмою і операційною системою, з якими Ви в даний момент працюєте.

Клавіші управління курсором.

Клавіші , , , , Home, End, Page Up, Page Down називають клавішами управління курсором (мал. 1.7). Як правило натиснення на них приводить до переміщення курсору.

З ауваження. 1. Назви клавіш Page Up, Page Down означають “ст­о­рін­ка вгору" і “сто­рінка вниз" відповідно. Звичайно натис­не­н­­ня на ці клавіші при­во­дить до прокрутки екрану на сторінку вгору і вниз.

2. Звичайно натиснен­ня на клавіші Home, End переміщує курсор в початок і в кінець рядка.

Ц

Рис. 1.7. Клавіші управління курсором

ифрова клавіатура. Блок клавіш в правій час­тині стандартної клавіа­ту­ри використовується для двох цілей. У режимі блокування цифр (режим “Num Lock”) цей блок зручний для введення числової інформації і знаків арифметичних дій. Якщо режим “Num Lock”) вимкнено, то ці клавіші дублюють клавіші управління курсором, а також клавіші Insert і Delete. Включення і вимкнення режиму блокування цифр здійснюється натисненням клавіші Num Lock.

Клавіші Insert і Delete.

Клавіша Delete звичайно використовується для вилучення символів виділеного фрагмента тексту, праворуч від курсору (в Windows) або під курсором (в DOS-програмах, що працюють в текстовому режимі). Клавіша Insert звичайно використовується для вставки символів або для перемикання між двома режимами введення символів: введення із зміщенням символів (вставка) і введення із заміщенням раніше набраних символів (заміна).

Клавіша Enter звичайно використовується для закінчення введення того або іншого об'єкта.

Інші спеціальні клавіші. Крім перерахованих клавіш, на клавіатурі є ще декілька спеціальних клавіш:

  • Back Space. Клавіша Back Space (“крок назад") звичайно видаляє символ, що знаходиться зліва від курсора;

  • Esc. Клавіша Esc (Escape тікати, врятовуватися), як правило використовується для відміни якої-небудь дії, виходу з режиму програми і т.д.

  • Tab. Клавіша Tab (табуляція) при редагуванні текстів звичайно використовується для переходу до наступної позиції табуляції. У інших програмах її значення може бути іншим;

  • Print Screen. Клавіша Print Screen (друк екрана) використовується для друку інформації, що міститься на екрані;

  • Клавіші Ctrl, Alt, Shift. На клавіатурі є спеціальні клавіші Ctrl (або Control), Alt, Shift. Вони призначені для зміни значень інших клавіш.

Індикатори режимів. У правому верхньому кутку клавіатури розташовуються індикатори режиму блокування цифр (Num Lock), режиму великих букв (Caps Lock), режиму блокування прокрутки (Scroll Lock). Ці індикатори запалюються при включенні відповідних режимів, а при вимкненні цих режимів згасають. Включення і вимкнення вказаних режимів здійснюється натисненням на однойменні клавіші Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock.