Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторный практикум по QBasic.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.12 Mб
Скачать
  1. Стримери

Стример — пристрій для копіювання на магнітну стрічку інформації, що знаходиться на жорсткому диску, з метою створення резервної копії. По конструктивній схемі стример близький до касетного магнітофона. Місткість касети може бути від декількох десятків Мбайт до декількох Гбайт.

Інтерес до стримерів падає в зв'язку з появою дискових накопичувачів зі змінними носіями порівнянної місткості.

  1. Пристрої на компакт-дисках

Найбільш поширені пристрої на компакт дисках (CD-ROM) характерні тим, що здатні тільки прочитувати дані, які один раз занесені на диск. Маючи велику місткість (600 Мбайт) і високу швидкість зчитування, вони зручні для зберігання і поширення великих обсягів інформації.

У 1995-96 рр. на ринку з'явилися нові пристрої, що використовують компакт диски: CD-R (CD-RECORDABLE), CD-RW (CD-RECORDABLE-WRITABLE) і DVD (DIGITAL VIDEO DISK).

CD-R дозволяє користувачеві виконати однократний запис на диск і потім зробити необмежену кількість зчитувань.

CD-RW допускає багаторазовий перезапис на диску.

DVD — це пристрій для читання цифрових відеодисків. Зовні DVD-диск схожий на звичайний CD-ROM (діаметр 120 мм., товщина 1,2 мм.), однак відрізняється він тим, що на одній стороні DVD-диску може бути записано до 4,7 Гбайт інформації. При використанні двошарової схеми запису на одній стороні можна розмістити до 8,5 Гбайт. DVD диски допускають перезапис інформації.

  1. Сканери

Існують спеціальні пристрої сканери, які здатні читати текст, перетворювати його в «електронну картинку». Потім спеціальна програма дешифрує цю картинку і перетворює її в текстовий файл, де кожний байт відповідає якому-небудь символу.

Існує немало моделей сканерів, відмінних методом оптичного зображення, допустимим розміром оригіналу, якістю оптичної системи. За способом організації переміщення зчитуючого вузла відносно оригіналу сканери поділяються на планшетні, барабанні і ручні.

У планшетних сканерах оригінал кладуть на скло, під яким рухається оптика електронного зчитуючого пристрою. У барабанних сканерах оригінал через вхідну щілину втягується барабаном в транспортний тракт. Ручний сканер необхідно вручну плавно переміщувати по поверхні оригіналу.

  1. Джерела безперебійного живлення

До числа зовнішніх пристроїв можна віднести джерела безперебійного живлення (ДБЖ). Їх призначення — захищати ПК, від всякого роду збоїв електропостачання. У склад ДБЖ входить акумулятор, що може живити ПК протягом деякого часу у разі відмови електромережі. ДБЖ випускається на різні потужності з різною тривалістю автономного живлення і з різною мірою автоматизації.

Контрольні питання

  1. Назвіть основні складові частини ПК.

  2. Від чого залежить продуктивність ПК?

  3. Що таке порт? Які бувають порти?

  4. У чому різниця між послідовною і паралельною передачею даних?

  5. Для чого на материнській платі встановлена батарейка?

  6. Назвіть основні клавіші на клавіатурі і їх призначення.

  7. Чим визначаються вимоги до розміру ОЗУ при виборі ПК?

  8. Порівняйте матричний і струминний принтери. У чому їх перевага один перед одним?

  9. Що таке плати розширення? Що вони розширюють?

  10. Чи можна купивши ПК з пам'яттю 4Мбайт, наростити її до 8Мбайт і більш?

  11. Чи можна редагувати інформацію на лазерних принтерах?

  12. Що таке адаптер?

  13. Що таке роздільна здатність монітора?

  14. Які бувають накопичувачі?

Завдання. Перше знайомство з комп'ютером.

  1. Визначте розміщення вимикачів основних пристроїв комп'ютера: системного блоку, дисплея, принтера, а також розміщення дисководів для дискет А: і В:, жорсткого диска. Прочитайте і осмисліть написи на передній панелі системного блоку і дисплея. Розгляньте розташування груп клавіш на клавіатурі вашого комп'ютера.

  2. Включіть послідовно живлення системного блоку з процесором, дисплея і прослідкуйте за повідомленнями на екрані, що супроводять процес "завантаження" операційної системи комп'ютера.

  3. Включіть принтер і акуратно заправте в нього папір.

  4. Знайдіть на клавіатурі клавішу Print Screen і при включеному принтері із заправленим в нього папером натисніть її для отримання копії екрана на принтері.

  5. Вивчіть уважно клавіатуру і спробуйте визначити характер дії основних клавіш.

  6. Попрацюйте зараз з окремими клавішами-перемикачами. Почнемо з клавіш Сарs Lock, Num Lock:

  • натисніть клавішу Сарs Lосk і набирайте будь-які символи, пересвідчіться, що сталася фіксація верхнього регістра для заголовних букв, причому тільки для клавіш з буквами;

  • натисніть клавішу Num Lock, якщо лампочка поруч з цією клавішею згасла, то відбувається переведення додаткової цифрової клавіатури з цифрового режиму в функціональний (діють стрілки), і навпаки,

  1. Для переходу на російський чи український алфавіт на вашому комп'ютері необхідно знати, як правило, визначену комбінацію клавіш, запрограмовану на такий перехід. Звичайно підказка про таку комбінацію виводиться на екран при початковому завантаженні операційної системи комп'ютера і спеціальної програми, що реалізує такий перехід. Перезавантажте комп'ютер, не вимикаючи його, і пошукайте підказку на екрані.

  2. Втримуючи натисненими клавіші Сtrl і Аlt, натисніть клавішу Dеl і прослідкуйте за процесом перезавантаження операційної системи комп'ютера і повідомленнями, що з'являються при цьому на екрані дисплея. По мірі заповнення екрана інформацією, що виводиться натискайте клавішу Раusе для припинення процесу перезавантаження, аналізуючи відомості, що виводяться на екран про основні параметри і початкові установки вашого комп'ютера. Знайдіть і запам'ятайте повідомлення про спосіб переходу на російський алфавіт (звичайно це комбінація клавіш типу: лівий Сtrl + правий Сtrl).

  3. Якщо ви не справилися із зупинками або пропустили потрібну інформацію не біда, почніть цей пункт спочатку. Взагалі кажучи, неправильно введена вами команда нічого поганого з комп'ютером не зробить - для комп'ютера більш небезпечні можливі фізичні впливи з вашої сторони.

  4. Виконайте вправи, запропоновані викладачем, за допомогою програми “Клавіатурний тренажер”.