Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторный практикум по QBasic.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.12 Mб
Скачать

Що таке аscii?

Згадаємо, що комп’ютер може оперувати тільки числами. Проте комп’ютерна клавіатура містить не тільки цифри, але й багато інших символів: букви, розділові знаки, дужки тощо, які використовуються в програмах і їх розуміє комп’ютер. Кожному символу відповідає числовий код, який називається кодом АSCII.

Стандартні коди АSСII включають в себе 128 символів, що використовуються для роботи з екраном – це як букви англійського алфавіту, прописні і рядкові, так і розділові знаки та інші позначення, які можна знайти на клавіатурі. Деякі символи (коди 0-32) не мають свого зображення на екрані, але слугують для функцій керування, наприклад Esc (код 27). Ці символи можуть бути згенеровані в комп’ютері одноразовим натиском клавіші Alt і вводом їхнього коду АSСII на малій числовій клавіатурі: якщо ви натискаєте клавішу Esc, ви нічого не побачите на екрані, проте якщо ви натиснете і будете тримати клавішу Alt під час набору чисел 2 і 7 з малої числової клавіатури, то на екрані зявиться мала, спрямована вліво, стрілка.

Перші 128 символів в наборі є загальним стандартом, тоді як розширені коди АSСII включають в себе ще 128 символів, які можуть бути перетворені відповідно до ваших потреб — в псевдографіку, різні алфавіти (наприклад, української чи російської мови) і т.п. Ці перетворення – справа системних програмістів.

Всі символи містяться в файлах в вигляді АSСII кодів. Цей код, що ухвалений всім світом, забезпечує здатність обміну комп’ютерною інформацією. Коди АSСII дуже важливі, як і функції , які дозволяють працювати з ними.

Перетворення з аsсii в qbasic

Для виконання перетворень з АSСІІ в QBASIC передбачені наступні функції:

АSС (текст) — повертає код АSСII для першого символу текстового значення;

СНR$ (код) – повертає символ, що відповідає коду АSСII.

Параметр коду повинен мати значення від 0 до 255, наприклад:

РRINТ "Символ з кодом АSСII 81 - це "; СНR$(81)

РRINТ "Код АSСII символа 'Q' - це "; АSС("Q")

Визначення довжини символьної величини

Функція LЕN — одна з найпростіших символьних функцій і призначена для визначення довжини символьної величини. Її вид такий:

LEN (текст),

де текст – символьна величина (константа чи змінна)

Функція визначає довжину тексту, тобто число символів (враховуючи пропуски), які містяться в символьній величині. Наступна програма показує, як працює ця функція:

REM Програма 1

CLS

ЕХАМРLE$ = "'Я вивчаю QBASIC'"

ADDRЕSS$ = "'Проспект Миру, 12' "

РRINТ "Довжинаречення";ЕXАМРLЕ$;"-"; LEN(ЕXАМРLЕ$)

РRINТ

РRINT "Довжина адреси";АDDRЕSS$;"-"; LEN (АDDRESS$)

END

Виділення частини тексту

У QBASIС існує декілька важливих функцій, які дозволяють виділяти символи з текстового виразу. Ці функції мають такий формат:

LEFТ$ (текст, число)

RIGНТ$ (текст, число)

МID$ (текст, позиція, число)

де текст – текст, що аналізується;

число — число символів, які потрібно виділити (від 0 до 32767);

позиція - номер символу, з якого починається виділення.

Функція LEFТ$ повертає підрядок з довжиною, що дорівнює параметру число, і починається з першого символу початкового рядка.

Функція RIGHT$ повертає задану кількість символів, починаючи з правого краю тексту, аналогічно функції LEFТ$.

Якщо значення параметру число більше довжини початкового рядка, то обидві функції повертають початковий рядок.

Функція МID$ повертає підрядок з довжиною числа, починаючи з позиції тексту (якщо позиція дорівнює, наприклад, 3, то результат буде видаватися, починаючи з третього символу від лівого краю текстового виразу).

Для функції MID$ параметр числа не є обов’язковим. Якщо він не задається, то функція повертає правий залишок рядка від заданої позиції до кінця текстового виразу.

Якщо параметр число дорівнює 0, то всі функції повертають пустий рядок. Якщо значення даного параметра більше, ніж реальна довжина тексту, весь текстовий вираз буде повернено. Програма2 наглядно ілюструє роботу описаних функцій. Результат роботи програми показано на рис. 13.2.

REM Програма2

REM Застосування функцій LEFT$, RIGHT$, MID$

CLS

EXAMPLE$ = “XОЧУ ЗНАТИ QBASIС ДУЖЕ ДОБРЕ”

PRINT LEFT$ (EXAMPLE$ , 10)

PRINT RIGHT$ (EXAMPLE$ , 10)

PRINT MID$ (EXAMPLE$ , 12 , 6)

END