Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторный практикум по QBasic.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
5.12 Mб
Скачать

Запуск програми на виконання та перегляд результату

Запропонована вище програма має один оператор PRINT, який виводить на екран текст, що знаходиться в лапках. Щоб виконати цю програму, ви повинні викликати команду Запуск (Start) з підменю Запуск (Run).

Д ля вибору будь-якого підменю необхідно натиснути клавішу Alt разом із виділеною літерою, що визначає опцію меню. Далі визначена опція вибирається за допомогою клавіш зі стрілками, та після натиснення клавіші Enter виконується відповідна дія. Щоб не звертатися до меню, можна запустити програму за допомогою комбінації клавіш Shift+F5. В будь-якому випадку екран очиститься, та на нього буде виведений результат виконання вашої програми (рис. 3.5.).

Повідомлення Press any key to continue (Натисніть довільну клавішу для продовження) підказує, що при виконанні цієї вказівки ви повернетесь в редакторське вікно QBASIC.

Якщо ви хочете знову побачити екран результатів, можна скористатися опцією Просмотр (команда “Экран вывода” або натисніть F4).

Збереження програми у вигляді файла на диску

Після завершення роботи з програмою ви можете зберегти її на диску. Це необхідно зробити, якщо ви хочете в майбутньому знову повернутися до роботи з нею. Щоб зберегти програму, виконайте наступні дії:

  • натиснувши комбінацію Alt+F, відкрийте меню Файл;

  • за допомогою курсору виділіть рядок «Сохранить как...» (збереження файла з присвоєнням йому нового імені) та натисніть клавішу Enter. На екрані з’явиться діалогове вікно, в яке необхідно вписати ім’я файла. Якщо ваша програма ще не має імені, вона відмічається в середовищі QBASIC як безіменна — untitled. Але файл програми повинен мати назву, по якій програму можна буде визвати. Введіть, наприклад, Prog_1 в якості імені файла програми. Для імені файла ви можете використовувати як прописні, так і великі літери. QBASIC додасть розширення .BAS. Програма зберігається в файлі в поточній директорії. Але ви можете змінити місцезнаходження файла, вказавши шлях до будь-якої іншої директорії або на інший диск. Наприклад, якщо імені файлу, що зберігається, буде передувати запис a:\, файл буде збережений на пристрої a:, тобто на гнучкому диску. Натисніть клавішу Enter для завершення своїх дій.

Перед тим як вводити нову програму, необхідно видалити поточну програму Prog_1.bas з редакторського середовища QBASIC. Для цього:

  • перейдіть в файлове меню (натиснувши клавіші Alt+F);

  • виділіть опцію «Новий» (новий файл);

  • натисніть Enter.

Екран редактора очиститься, та в його заголовку з’явиться слово untitled (безіменний). Тепер ви можете приступити до створення нової програми.

Вихід з середовища qbasic

Для виходу з QBASIC виконайте послідовно наступні дії:

  • перейдіть в файлове меню (натиснувши Alt + F);

  • виділіть опцію «Выход»;

  • натисніть клавішу Enter.

Можна також натиснути Alt+F і далі клавішу В. Якщо ви забули зберегти свою програму, QBASIC нагадає вам про це та запропонує зберегти продукт вашої праці перед тим, як вийти із середовища.