Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Sukhatska_moye.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
438.27 Кб
Скачать

65. Загальні положення техніки безпеки на судах морського і річкого транспорту.

До обов'язків посадових осіб, які здійснюють митний огляд морських, річкових транспортних засобів та товарів (вантажів) входять:

проведення перевірок на відповідність заявленій у декларації номенклатури та кількості вантажів, фактичній їх наявності;

виявлення не заявлених у декларації вантажів, що підлягають декларуванню;

виявлення заборонених для ввозу чи вивозу вантажів.

Митний огляд може здійснюватися в зонах митного контролю, створених відповідно до вимог нормативно-правових актів, особливостей розташування зазначених зон та з урахуванням відповідних вимог безпеки, які доводяться до посадових осіб у обов'язковому порядку.

Митний огляд можуть здійснювати посадові особи, що мають відповідну підготовку, пройшли медичний огляд, спеціальне навчання та інструктаж з питань охорони праці у встановленому порядку.

Посадові особи, які проводять митний огляд, повинні знати й виконувати:

вимоги чинних нормативних документів з охорони праці;

вимоги правил внутрішнього трудового розпорядку стосовно питань охорони праці;

визначені маршрути руху до місця проведення робіт;

наявність небезпечних та шкідливих факторів на маршрутах пересування та в місцях проведення митного огляду, заходи щодо попередження їх негативного впливу на посадових осіб;

значення попереджувальних, сигнальних знаків та написів, розміток

напрямків руху;

вимоги пожежної безпеки, уміти застосовувати первинні засоби пожежогасіння;

порядок надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних

випадків;

порядок використання засобів колективного та індивідуального захисту;

вимоги особистої гігієни.

Об'єкти, де здійснюється митний огляд, повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння, засобами надання першої медичної допомоги, усім необхідним для здійснення заходів особистої гігієни.

Необхідно виконувати команди особи, що керує посадкою в плавзасоби та висадкою з них.

  1. При користуванні плавзасобами необхідно дотримуватись таких вимог безпеки:

  • не стрибати на борт катера або шлюпки;

  • не спускатись в катер або шлюпку за допомогою механізмів або пристроїв, які для цього не призначені;

  • не торкатися деталей шлюпочного пристрою, які обертаються, не направляти руками троси, що рухаються;

  • не знаходитись біля швартових пристроїв при швартовці і відшвартовці плавзасобів;

  • не відштовхуватись руками або ногами від причальної стінки;

  • не тримати руки на планширі фальшборту при відході від причалу або від борту судна та при причалюванні до нього.

  1. Посадку та висадку працівників митних органів на відкритих рейдах здійснювати з підвітряної сторони судна при хвилюванні моря не більше двох балів по шкалі Бофорта.

66. Техніка безпеки при огляді палуб та трапу

  1. У виняткових випадках, коли установлення парадного трапа неможлив, дозволяється використовувати шторм-трап або вантажну сітку.

під час посадки та висадки за допомогою вантажної сітки в ній повинна бути міцна дерев’яна площадка з м’якими амортизаторами. У випадку відсутності амортизаторів на місце спускання площадки укладається достатня кількість амортизуючи м’яких матеріалів.

Під час підйому та опускання сітка повинна утримуватися відтяжками.

  1. під час посадки та висадки за допомогою шторм-трапів необхідно підніматися або опускатися по трапу без будь-яких предметів в руках і тільки по одному.

Перед підніманням або спусканням по шторм-трапу необхідно переконатись в надійності його закріплення на борту судна. Шторм-трап, при використанні, необхідно притримувати натягненням знизу.

Підіймаючись і спускаючись по шторм-трапу, необхідно триматись за троси, а не за балясини. Перехід з катера на шторм-трап та у зворотному напрямку здійснюється в момент, коли катер знаходиться на вершині хвилі.

10. В темний період доби шторм-трап повинен бути освітлений згідно з чинними нормами.

11. ставати на шторм-трап або сходити з нього можна тільки тоді, коли його нижній кінець достає до плавзасобу.

12. користуватися тільки перевіреним та справним шторм-трапом.

13. при користуванні шторм-трапом особі, яка пересаджується з борту судна подається канат для страховки. Особа, яка пересаджується, повинна надійно обв’язатися канатом. Другий кінець канату повинен бути надійно закріплений на судні. Представник команди судна здійснює страховку, тримаючи канат.

14. перед відправкою працівників для митного огляду судна, що стоїть на рейді, працівники повинні отримувати інструктаж від керівника робіт.

15. перехід з берега на борт судна, з борта на борт та у зворотному напрямку здійснювати тільки по надійно закріпленим трапам або перехідним місткам.

16. трапи та перехідні містки повинні бути справними і мати поручні. Під трапом або перехідним містком повинна бути встановлена захісна сітка. На місцях установки трапа або перехідних містків повинні бути рятувальні круги.

17. не користуватися несправними трапами та містками, покритими снігом, льодом мастилами.

18. якщо верхній кінець трапу або перехідного містка спирається на фальшборт, то сходити на палубу можна тільки після того, як буде встановлено полу трап, що має поручні.

19. рухатися по трапах і містках в разі відсутності зустрічного потоку. Не користуватися трапами та містками під час переміщення по них вантажів.

20. перед початком митного огляду судна особовий склад, що буде його проводити, отримує від капітана або уповноваженої ним особи інформацію про перелік закритих та напівзакритих приміщень, а також приміщень із шкідливими або небезпечними умовами праці. Митний огляд таких приміщень проводиться не менше як двома працівниками. Митний огляд всіх приміщень здійснюється в присутності члена команди судна.

21. При наявності на судні палубного вантажу, ходити необхідно спеціально передбаченими проходами або по перехідних містках з поручнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]