Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_Sukhatska_moye.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
438.27 Кб
Скачать

29. Правила безпеки при використанні ручного інструменту.

При використанні ручного інструмента забороняється використовувати молотки і кувалди, слабо насаджені на ручках, працювати гайковими ключами невідповідних розмірів, з непаралельними та зношеними губками, ударяти по ключу при відвертанні або завертанні щільно затягнутих болтів та гайок. Забороняється користуватися інструментами поверхня яких має тріщини і переносити інструменти в кишенях робочого одягу.

Перед початком робіт з використанням електрообладнання перевіряють справність захисної апаратури, яка забезпечує відключення від мережі у разі замикання на корпус. При використанні переносних електроінструментів номінальною напругою більшою, ніж 36 В, та при відсутності автоматичних захисних вимикаючих пристроїв використовують діелектричні рукавички, а корпус електроінструмента заземлюють.

При роботі з пневматичним інструментом необхідно застосовувати захисні окуляри з безкольоровим склом.

30. Дії старшого оглядового наряду митного посту на пункті пропуску автотранспортних засобів, якщо: 1) Огляд здійснюєтеся взимку в темний період доби;

2) Один з працівників скаржиться на стан здоров'я.

1) Митний огляд ТЗ з працюючим двигуном і незагальмова-ними колесами забороняється.

Співробітникам митниці забороняється запускати двигун, від'їжджати на підконтрольних транспортних засобах з місць огля­ду. Допускати запуск двигуна і від'їзд ТЗ до закінчення огляду за­бороняється.

При огляді ТЗ інспектор повинен додержуватися та­ких правил:

- не підходити першим до багажника або капоту, йти за водієм;

- не повинен відкривати відсіки або багажники замість водія;

- вимагати від водія після того, як він відкрив капот або багажник, відійти від кришки;

- не опускати руки або голову у відсік, поки водій стоїть біля кришки або дверей ТЗ.

Під час огляду ТЗ забороняється:

Нюхати і куштувати на смак речовини, які підозрюються як наркотики. Розливати легко спалахуючі речовини. Торкатися виявлених вибухових речовин. Оглядати без попередньої консультації з відділом ТЗК (технічних засобів контролю) прилади, що працюють за принципом пружинно-виштовхуючих механізмів. Користуватися несправними електророзетками, електро-вимикачами, електрорубільниками. Торкатися електроприладів та електропроводки, що зна­ходяться під напругою, безпосередньо або будь-якими предме­тами.

32. Дії оглядового наряду, якщо:

  1. Треба виконати поглиблений огляд автотранспортного засобу на оглядовій ямі;

  2. При огляді на шкіру попав електроліт з акумулятору.

1) Перед тим як розпочати роботу по огляду автомобі­ля, встановленого на оглядовій ямі:

- перевірити правильність встановлення колес по відношенню до направляючих;

- впевнитися в наявності вільного доступу до ями, справності дробини і ґрат на підлозі в ямі.

Знаходячись в оглядовій ямі, огляд автомобіля здійсняти в захисних окулярах та касці.

У разі необхідності під час огляду ТЗ слід користуватися переносним електричним світильником, з запобіжною сіткою напру­гою не більше ніж 42 В, при роботі в оглядовій ямі - не більше 12 В, або переносним електричним ліхтарем.

Для усунення небезпечності опіку при огляді необхідно бути обережним при торканні до горячих частин автомобіля (двигуна, радіатора, вихлопної труби і т.д.).

При роботі поблизу крильчатки вентилятора для запобі­гання нещасному випадку зняти з нього приводний ремінь.

При огляді двигуна у автомобіля з піднятою кабіною необ­хідно спочатку перевірити закріплення кабіни спеціальною упор­ною штангою.

Огляд самосвалу при піднятому кузові виконувати тільки після укріплення кузова міцними металевими упорами (штангами), які виключають можливість мимовільного або випадкового опус­кання.

Використання замість упору різних випадкових підставок або підкладок забороняється. Ставити завантажений кузов на упор, а також працювати з пошкодженим або неправильно встановленим упором забороняється.

При зніманні агрегатів підйомника та роз'єднанні трубопроводів під кузов необхідно поставити додаковий упор.

У разі виникнення необхідності в розбиранні ТЗ для огляду окремих агрегатів їх зняття здійснюється в боксі за допомогою підйомно-транспортних механізмів, обладнаних пристосуваннями, які забезпечують повну безпеку огляду. До розбирання ТЗ паливо і масло треба злити.

Перед початком поглибленого огляду необхідно виключи­ти двигун і загальмувати колеса, для цього слід загальмувати авто­мобіль ручним гальмом, включити найнижчу передачу, виключити запалення на автомобілях з бензиновими двигунами, а з дизелями — перекрити подання палива, під колеса покласти упори (башмаки) — не менше двох.

На рульове колесо автомобіля обов'язково повісити табличку з надписом "Двигун не пускати — працюють люди!".

У разі здійснення митного огляду, пов'язаного із зніманням колес, поставити під вивішений автомобіль (прицеп) козелки, а під незняті колеса-упори (башмаки). Виконувати будь-які роботи на ТЗ, вивішеному тільки на одних підйомних механізмах (домкратах, кранбалках, тельферах, талях і т.д.) забороняється.

2) При виконанні робіт з акумуляторами не допускається по­падання електроліту на шкіру і одяг. Забороняється торкатися го­лими руками, які мають подряпини, садна, до акумуляторів. При попа­данні електроліту на шкіру та одяг нейтралізацію здійснюють 10%-м розчином соди, а потім водою з милом. Для промивання очей застосовувати 2-3% нейтралізуючі розчини. При експлуатації лужних акумуляторів в якості нейтралізуючого розчину застосовується 5-10% розчин борної кислоти для шкіри тіла та 2-3% розчин борної кислоти для очей. Забороняється користуватися відкритим вогнем (факелом, свічкою), запалювати сірники і палити при роботах з акумулятора­ми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]