Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sasostiyna_z_krim_pravaM2.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
60.78 Кб
Скачать

Тема 34. Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров`я населення

Ситуація до вирішення:

Шершньов, відбуваючи покарання у виправній колонії, домовився з Лавруком, який мав вільний доступ у колонію, про придбання на волі та збут у колонії етамінал-натрію. Лаврук звернувся до завідувача аптеки Нульмана, який без рецепта з круглою печаткою відпустив Лавруку 90 конвалют етамінал-натрію. Лаврук передав це в зоні колонії Шершньову, який за іроші збув «товар» ув'язненому Зайченку. Той не лише сам вживав етамінал-натрій, а й давав його іншим ув'язненим. Від надмірного вживання цього препарату, перебуваючи під його сильною дією, Зайченко спричинив собі тяжкі тілесні ушкодження.

Шершньов, відбуваючи покарання у виправній колонії, домовився з Лавруком, який мав вільний доступ у колонію, про придбання на волі та збут у колонії етамінал-натрію. Лаврук звернувся до завідувача аптеки Нульмана, який без рецепта з круглою печаткою відпустив Лавруку 90 конвалют етамінал-натрію. Лаврук передав це в зоні колонії Шершньову, який за іроші збув «товар» ув'язненому Зайченку. Той не лише сам вживав етамінал-натрій, а й давав його іншим ув'язненим. Від надмірного вживання цього препарату, перебуваючи під його сильною дією, Зайченко спричинив собі тяжкі тілесні ушкодження.

Дії Лаврука будуть кваліфікуватися за статтею 307. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, а саме:

ч.1 Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Під незаконним збутом розуміються будь-які способи сплатного чи безоплатного розповсюдження наркотичних засобів або психотропних речовин серед невизначеного кола осіб (продаж, дарування, обмін, сплата боргу, позичання, за певних умов - введення наркотику чи психотропної речовини його володільцем іншій особі шляхом ін'єкцій, пригощання цигарками, які містять наркотик, тощо). Незаконний збут передбачає відчуження цих засобів чи речовин іншій особі, яка може розпоряджатися ними (або їх частиною) як своїм майном.

Дії Зайченко будуть кваліфікуватися за статтею 221 тяжке тілесне ушкодження, що спричинила вживанням наркотичних засобів, а саме етамінал – натрію.

Завдання 1. Дайте визначення наступним поняттям, що використані законодавцем при конструюванні відповідних кримінально-правових норм (письмово): наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори, обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, їх незаконне виробництво, вироблення, придбання, збут, посів, вирощування снотворного маку чи конопель, отруйні чи сильнодіючі речовини, отруйні чи сильнодіючі лікарські засоби, радіоактивно забруднені продукти харчування чи інша продукція.

Наркотичні засоби – це включені до Переліку речовин природного чи синтетичного походження препарати, рослини, які становлять небезпеку для здоров’я населення у разі зловживання ними.

Наркотичні засоби рослинного походження – це похідні різних сортів конопель (анаша, марихуана, гашиш тощо), опійні препарати, кокаїн.

Синтетичні наркотики – це наркотики, синтезовані в хімічних лабораторіях з різних хімічних речовин (первентин, метанол, феналін, фенамін).

Психотропні речовини – це включені до Переліку речовини природного чи синтетичного походження препарати, природні матеріали, які здатні викликати стан залежності та чинити депресивний або стимулюючий вплив на центральну нервову систему або викликати порушення сприйняття, емоцій, мислення чи поведінки і становлять небезпеку для здоров’я населення у разі зловживання ними(мескалін, амфетамін, барбітал, діазепам, феназепам, ЛСД).

Прекурсори наркотичних засобів та психотропних речовин – це речовини та їх солі, що використовуються при виробництві, виготовленні наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до Переліку(ацетон, етиловий ефір, соляну кислоту, сірчану кислоту, толуол).

Аналоги наркотичних засобів і психотропних речовин - це заборонені до обігу в Україні речовини природного чи синтетичного походження, не включені до Переліку, хімічна структура і властивості яких подібні хімічній структурі та властивостям наркотичних засобів і психотропних речовин, психоактивну дію яких ці речовини відтворюють.

Мак снотворний чи опійний – це різні сорти маку, які містять алкалоїди (морфін, кодеїн, тебаїн).

Коноплі (каннабіс) – однорідна рослина, в якій плодоносні та квітучі верхівки (суцвіття), пилок і смола містять тетрагідроканнабінол – наркотично активний алкалоїд.

Отруйні речовини – це небезпечні хімічні речовини та сполуки, індивідуальні за своїм складом, суміші хімічних речовин і сполук, продукти розкладу і розпаду, які за сукупністю притаманним їм властивостей створюють або можуть створювати небезпеку для довкілля, тварин і здоров’я людей, що може призвести до загибелі об’єктів довкілля, тварин і людей і які потребують спеціальних методів, умов і засобів поводження з ними (берилій та його сполуки, сулема, ціаніди, метиловий спирт).

Отруйні лікарські засоби – лікарські засоби, віднесені до отруйних Міністерством охорони здоров’я України (атропін та його солі, кетамін, тетракаїн).

Сильнодіючі лікарські засоби – лікарські засоби, віднесені до сильнодіючих Міністерством охорони здоров’я України (дифенгідрамін, зопіклон, клонідін).

Сильнодіючі речовини – речовини чи відходи, які потрапляючи всередину організму через органи дихання, травлення або через шкір, здатні викликати смерть людини чи справляти на неї сильний негативний вплив.

Одурманюючі речовини – це засоби, що спричиняють одурманюючий ефект, який, зокрема, змінює психіку і поведінку людини, і не входять до списку наркотичних, психотропних, отруйних і сильнодіючих речовин та лікарських засобів (алкогольні суміші з будь – яким змістом клофеліну, хлороформ, ефір, хлоретил)

Допінг – це речовини і методи, які використовуються для підвищення працездатності спортсменів, є потенційно небезпечними для здоров’я і заборонені для вживання антидопінговим Кодексом Олімпійського руху і компетентними органами відповідних спортивних організацій (стимулятори, наркотики, анаболіки, диуретики).

Мікробіологічні та інші біологічні агенти – це предмети і речовини біологічного походження (біохімічні, мікробіологічні, біотехнічні препарати, мікроорганізми, віруси), які становлять небезпеку для життя і здоров’я людей.

Токсини – це сполуки бактерійного, рослинного або тваринного походження, здатні при потраплянні до організму людини спричиняти захворювання або смерть.

Продукти харчування чи інша продукція, радіоактивно забруднена понад допустимі рівні, - це продукти рослинного або тваринного походження, призначені для вживання людьми, а також будь – яка інша продукція сільськогосподарського або іншого походження, що призначена для вживання худобою або для використання у промисловості чи у медицині, яка має на поверхні частинки радіоактивного матеріалу у вигляді пилу або містить радіоактивні частинки в клітинах рослин або тварин понад допустимі рівні.

Завдання 2. Заповніть таблиці:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]