Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sasostiyna_z_krim_pravaM2.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
60.78 Кб
Скачать

Тема 35. Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг

Ситуація до вирішення:

Ревізія виявила у буфеті залізничної станції недостачу 2900 грн. Завідувач буфету Ревенко пояснив, що він відпустив у кре­дит велику кількість спиртних напоїв та дав у борг 2,5 тис. грн. своєму знайомому Коваленку для влаштування весілля його сина. Ці показання підтвердив Коваленко, який на прохання Ревенка під час ревізії повернув йому борг за рахунок грошей, подарованих гостями на весіллі сина. Суд засудив Ревенка за розтрату чужого майна за ч. 4 ст. 191 КК України. Чи правильно кваліфіковані дії Ревенка?

Розтрати для заволодіння чужим майном шляхом зловживання службової особи своїм службовим становищем основною ознакою є не наявність чи відсутність у винного певної правомочності щодо майна, яке є предметом злочину, а використання для заволодіння чужим майно офіційно наданих йому за посадою службових повноважень.

Отже, дії суду були не правомірні, так як Ревенко не був службовою особою.

Завдання 1. Дайте визначення наступним поняттям, що використані законодавцем при конструюванні відповідних кримінально-правових норм (письмово): службова особа, функції представника влади, організаційно-розпорядчі функції, адмнітративно-господарські обо’язки, зловживання владою або службовим становищем, перевищення влади або службових повноважень, службова недбалість, хабар, давання хабара, одержання хабара, провокація хабара.

Службова особа - державні службовці, а також службовці громадських організацій, які мають право на офіційні дії.

Представники влади — це працівники державних органів і установ, які наділені правом у межах своєї компетенції висувати вимоги, а також приймати рішення, обов'язкові для виконання фізичними та юридичними особами незалежно від їх відомчої приналежності чи підлеглості.

Організаційно-розпорядчі обов'язки - це обов'язки по здійсненню керівництва галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності.

Адміністративно-господарські обов'язки - обов'язки по управлінню або розпорядженню державним, колективним чи приватним майном (установлення порядку його зберігання, переробки, реалізації, забезпечення контролю за цими операціями тощо). Такі повноваження в тому чи іншому обсязі є у начальників планово-господарських, постачальних, фінансових відділів і служб, завідуючих складами, магазинами, майстернями, ательє, їх заступників, керівників відділів підприємств, відомчих ревізорів та контролерів тощо.

Під зловживанням владою - умисне використання службовою особою, яка має владні повноваження, всупереч інтересам служби своїх прав щодо пред'явлення вимог, а також прийняття рішень, обов'язкових для виконання іншими фізичними чи юридичними особами.

Службова недбалість - невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних осіб.

Хабар — це незаконна винагорода матеріального характеру, тобто предмет хабара має виключно матеріальний характер.

Одержання хабара – полягає у прийнятті (одержанні) службовою особою в будь – якому вигляді незаконної винагороди матеріального характеру за виконання чи невиконання в інтересах хабародавця або третьої особи будь – якої дії з використанням влади чи службового становища.

Провокація хабара - свідоме створення службовою особою обставин і умов, що зумовлюють пропонування або одержання хабара, щоб потім викрити того, хто дав або взяв хабара.

Завдання 2. Заповніть таблиці:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]