Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sasostiyna_z_krim_pravaM2.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
60.78 Кб
Скачать

1. Одержання незаконної винагороди працівником держаного підприємства, установи чи організації (ст.354 кк) та одержання хабара (ст.368 кк)

Злочин

ст.354 КК

ст.368 КК

Критерій розмежування

Об’єктивна сторона

є авторитет державних установ, підприємств та організацій.

полягає в одержанні хабара у

будь-якому вигляді.

Предмет злочину

матеріальні блага та вигоди майнового характеру.

одержання хабара.

2. Захоплення представника влади або працівника правоохоронного органу як заручника (ст. 349 кк), захоплення заручників (ст. 147 кк)

Злочин

ст.349 КК

ст.147 КК

Критерій розмежування

Об’єкт злочину

є авторитет органів державної влади.

є особиста воля.

Тема 37. Злочини проти правосуддя

Ситуація до вирішення:

Оперативний інспектор карного розшуку Тимоня, прова­дячи дізнання за фактом розкрадання запасних частин зі скла­ду графітного комбінату, допустив перевищення влади. Він не­законно, без відповідного оформлення документів, затримав Мусіяку за підозрою в розкраданні запасних частин, а через день при допиті застосував до нього насильство. Тимоню було засуд­жено за ч. 2 ст. 365 КК України. Чи правильно кваліфіковані дії Тимоні?

Дії Тимоні, були кваліфіковано вірно, відповідно до Коментаря статті 36 5КК України. Перевищення влади або службових повноважень

ч.2. Перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого.

Завдання 1. Дайте визначення наступним поняттям, що використані законодавцем при конструюванні відповідних кримінально-правових норм (письмово): правосуддя, примушування давати показання, порушення права на захист, невиконання судового рішення, приховування майна, ухилення від покарання, приховування злочину, правила адміністративного нагляду.

Правосуддя — самостійна галузь державної діяльності, яку здійснює суд шляхом розгляду і вирішення у судових засіданнях в особливій, встановленій законом, процесуальній формі цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ.

Примушування дати показання – психічний вплив на особу, яку допитують, з метою отримати потрібні для особи, яка провадить допит, показання.

Порушення права на захист – це недопущення чи ненадання своєчасно захисника, а також інше грубе порушення права підозрюваного, обвинуваченого, підсудного на захист, вчинене особою, яка провадить дізнання, слідчим, прокурором або суддею.

Невиконання судового рішення – це невжиття службовою особою, до якої звернуто виконання вироку, рішення, ухвали або постанови суду, що набрали законної сили, передбачених законом заходів щодо їх виконання.

Майно, що підлягає конфіскації, — це майно, на яке не накладався арешт і яке ще не описане, але можлива його конфіскація.

Приховуванням майна – це утаювання від органів, які виконують відповідні процесуальні дії (переміщення його у невідоме для інших місце, неповідомлення про місце розташування, зміна його вигляду, правового статусу тощо).

Приховування злочину - це активна діяльність особи по приховуванню злочинця, засобів і знарядь вчинення злочину, його слідів або предметів, здобутих злочинним шляхом.

Ухилення від сплати штрафу - це невиконання особою, яка засуджена до цього виду покарання, обов'язку сплатити штраф.

Ухилення від позбавлення права обіймати певну посаду чи займатися певною діяльністю - це невиконання особою, яка засуджена до цього виду покарання, обов'язку утриматись від обіймання певної посади чи заняття певною діяльністю протягом строку, визначеного вироком суду.

Ухилення від відбування громадських робіт - це невиконання особою, яка засуджена до цього виду покарання, обов'язку у вільний від роботи чи навчання час безоплатно виконувати суспільно корисні роботи, вид яких визначено органами місцевого самоврядування, протягом строку, вказаного у вироку суду.

Адміністративний нагляд — це нагляд за додержанням загальнообов'язкових та інших правил.

Правила адміністративного нагляду — це сукупність встановлених законом обов’язків та обмежень дій осіб, щодо яких встановлено адміністративний нагляд (піднаглядних).

Завдання 2. Заповніть таблицю:

Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину (ст.383 КК) та завідомо неправдиве показання (ст.384 КК)

Злочин

ст.383 КК

ст.384 КК

Критерій розмежування

Об’єктом злочину

є правосуддя у частині забезпечення процесуального порядку отримання доказів у кримінальній справі.

є правосуддя у частині забезпечення процесуального порядку отримання доказів у кримінальній справі.

Об’єктивна сторона

полягає у завідомо неправдивому повідомленні суду, прокурору, слідчому або органу дізнання про вчинення злочину.

полягає у 1) завідомо неправдивому показанні свідка чи потерпілого, 2) завідомо неправдивому висновку експерта, 3) завідомо неправильному перекладі.

Завдання 3. Вирішіть тестові завдання:

1. Працівник правоохоронного органу прибув на квартиру Тишка з метою здійснення його приводу. Постанови про привід не мав, а наказав Тишкові слідувати за ним. Тишко відмовився. Після цього працівник здійснив примусовий привід. Дії працівника правоохоронного органу:

а) не утворюють складу злочину;

б) є завідомо незаконним приводом (ч. 1 ст. 371 КК України);

в) зловживання владою або службовим становищем (ч. 3 ст. 364 КК України).

2. Працівник міліції отримав повідомлення про вчинення бійки. Прибувши на місце події, він затримав гр. Акулова, який кинувся тікати, побачивши міліціонера. Акулов був доставлений до відділу внутрішніх справ. З'ясувалось, що Акулов не причетний до правопорушення. Дії працівника міліції:

а) є завідомо незаконним затриманням (ч. 1 ст. 371 КК України);

б) складу злочину не утворюють;

в) зловживанням владою або службовим становищем (ч. З ст. 364 КК України).

3. Працівник правоохоронного органу, який до порушення кримінальної справи проводив перевірку матеріалів за заявою потерпілого про крадіжку його майна, незаконно примусив затриману ним особу давати показання. Ця особа змушена себе обмовити. За матеріалами перевірки була порушена кримінальна справа. Дії працівника правоохоронного органу:

а) є примушенням давати показання (ч. 2 ст. 373 КК України);

б) зловживання владою або службовим становищем (ч. 3 ст. 364 КК України);

в) перевищення влади або службових повноважень (ч. 1 ст. 365 КК України).

4. Суб'єктом притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності (ст. 372 КК України) не є:

а) особа, яка проводить дізнання в справі;

б) особа, яка проводить досудове слідство в справі;

в) особа, яка проводить перевірку за заявою потерпілого до порушення кримінальної справи.

5. Яке покарання не може бути застосоване до особи, яка порушила право на захист (ч. 1 ст. 374 КК України):

а) виправні роботи;

б) штраф;

в) арешт.

6. Близьким родичем судді не може бути визнано:

а) усиновлену ним особу;

б) онука;

в) рідного брата дружини.

7. Заподіяння судді легкого тілесного ушкодження при посяганні на його життя слід кваліфікувати:

а) як посягання на життя судді (ст. 379 КК України);

б) як замах на посягання на життя судді (ч. 2 ст. 15, ст. 379 КК України);

в) як умисне легке тілесне ушкодження (ч. 1 ст. 125 КК України).

8. Службова особа органу, на який покладено функції забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, не прийняла рішення щодо заходів безпеки свідка, якому погрожували розправою у випадку відмови від дачі потрібних показань. Лише завдяки тому, що свідок сам сховався від переслідувачів, він не постраждав. Дії службової особи:

а) є невиконанням заходів безпеки щодо осіб, взятих під захист (ст. 380 КК України);

б) є службовою недбалістю (ч. 1 ст. 367 КК України);

в) складу злочину не містять.

тема 38. Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації

Ситуація до вирішення:

Порушуючи інструкцію щодо забезпечення державної таєм­ниці, конструктор заводу Совченко брав документи, що місти­ли державну таємницю, для роботи з ними вдома. Одного разу, перебуваючи в стані сп'яніння, він загубив папку з такими до­кументами. Кларова підібрала папку і показала своєму синові. Ознайомившись зі змістом документів, останній відніс знахід­ку до райуправління внутрішніх справ.

Відповідно до ЗУ «Про державну таємницю», а саме стаття 328. Розголошення державної таємниці.

  1. Розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства

Завдання 1. Дайте визначення наступним поняттям, що використані законодавцем при конструюванні відповідних кримінально-правових норм (письмово): державна таємниця, розголошення державної таємниці, ухилення від призову на строкову військову службу, призів за мобілізацією.

Державна таємниця - вид таємної інформації, що охоплює відомості у сфері оборони, економіки, науки і техніки, зовнішніх відносин, державної безпеки та охорони правопорядку, розголошення яких може завдати шкоди національній безпеці України та які визнані у порядку, встановленому цим Законом, державною таємницею і підлягають охороні державою.

Розголошення державної таємниці - полягає у діях (усна чи письмова розповідь стороннім особам, по радіо тощо про зміст таємних документів, про таємні вироби чи інші матеріали, аналогічні публікації у відкритій пресі, демонстрування таємних документів, виробів чи інших матеріалів на зібранні або по телебаченню та інше віддання гласності, обнародування певних відомостей), а в окремих випадках і в бездіяльності (якщо, скажімо, недбале зберігання відповідних документів, виробів чи інших матеріалів створило умови для ознайомлення з ними сторонніх осіб).

Призов на строкову військову службу - це передбачений чинним законодавством України спосіб комплектування ЗС та деяких інших військових формувань України.

Завдання 2. Заповніть таблиці:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]