Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_z_Praktichnoyi_psikhologiyi_6_0301...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Бердянський державний педагогічний університет

Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв

Кафедра психології

«Затверджую»

Директор Інституту

психолого-педагогічної освіти та мистецтв

проф.___________________Л. В. Коваль

«30» серпня 2011 р.

Програма

державного екзамену

«ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ»

Галузь знань: 0301 – Соціально-політичні науки

Напрям підготовки: 6.030103 – «Практична психологія»

2011 р.

Програма державного екзамену складена на основі освітньо-професійної програми та освітньо-кваліфікаційної характеристики напряму підготовки 6.030103 «Практична психологія» та положень «Про кредитно-модульну систему організації навчального процесу в університеті», «Про європейську кредитно-трансферну систему організації навчального процесу в університеті», «Про моніторинг та контроль якості навчання», «Положення про організацію навчального процесу»

Укладачі: кандидат психологічних наук, доцент О. В. Горецька;

кандидат психологічних наук, доцент Л. Р. Кашкарьова;

кандидат психологічних наук, доцент Т. П. Малихіна.

Програма державного екзамену обговорена та затверджена на засіданні кафедри психології протокол № 1 від «29» серпня 2011 р.

Завідувач кафедри __________________О. В. Горецька

Програма державного екзамену схвалена методичною радою

Протокол № 1 від «30» серпня 2011 р.

Голова ради ________О. В. Ревуцька

Програма державного екзамену затверджена вченою радою Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв

Протокол № 1 від «30» серпня 2011 р.

Голова ради __________Л. В. Коваль

Зміст

1.Пояснювальна записка

2.Зміст державного екзамену

3.Питання до державного екзамену

4. Критерії оцінювання

5.Список рекомендованої літератури

1. Пояснювальна записка

Державний екзамен з практичної психології є важливим етапом перевірки та оцінки ступеня підготовки у вузі молодого фахівця та становить особливу комплексну форму контролю, що у найбільш повному і чіткому вигляді характеризує досягнутий освітньо-кваліфікаційний рівень студента.

Запропонована програма державного екзамену розрахована на спеціальності, з яких здійснюється підготовка практичних психологів.

Мета державного екзамену: виявити вміння випускника визначати конкретні завдання практичної психології; відстежувати зміст та умови індивідуального розвитку особистості; готовність майбутнього спеціаліста реалізувати в практичній роботі здобуті у ВНЗ психолого-педагогічні знання.

Програма державного екзамену з практичної психології містить у собі основні проблеми з різних розділів психологічної науки, які дозволяють уявити цілісність та системність теоретичних знань студента-психолога, а також низку практичних завдань, які моделюють реальні психологічні проблеми особистості, і дають можливість виявити у студентів ступень сформованості вмінь та навичок у галузі практичної психології.

Програма державного екзамену з практичної психології покликана перевірити основні компетенції випускників з курсів: „Психологічна служба в системі освіти”, „Експериментальна психологія”, „Диференційна психологія”, „Основи психологічного консультування”.

Відповідь студента-випускника на питання екзаменаційного білета є підтвердження кінцевої оцінки успішності оволодіння ним фаховими дисциплінами. Оцінювання відповідей студентів проводиться за існуючими сталими вимогами і нормами.

Програма державного екзамену з практичної психології містить наступні блоки з навчальних дисциплін: „Психологічна служба в системі освіти”, „Експериментальна психологія”, „Диференційна психологія”, „Основи психологічного консультування”.

Перший блок питань охоплює теми з нормативних теоретико-практичних дисциплін. Знання змісту цих тем мають допомогти студентам на основі теоретичних знань вирішувати практичні завдання, пов’язані з вирішенням проблем, конфліктів та криз, які виникають у людей протягом життя.

Другий блок практичних завдань містить ситуації, для розв’язання яких випускники мають застосувати весь арсенал умінь з практичної психології та продемонструвати рівень своєї практичної підготовки до професійної діяльності.

2. Зміст державного екзамену

2.1. Психологічна служба в системі освіти

2.1.1. Завдання, структура, функції психологічної служби в системі освіти України

Створення психологічної служби в системі освіти, її становлення, сучасний стан та тенденції розвитку.

Основні документи, які регламентують роботу психологічної служби. Етичний кодекс практичного психолога. Методичне забезпечення роботи психологічної служби в системі освіти України.

Мета та основні завдання психологічної служби. Функції психологічної служби. Зміст діяльності психологічної служби в системі освіти України.

Структурні складові психологічної служби в системі освіти. Управління психологічною службою.

Місце практичного психолога в психологічній службі. Кваліфікаційні вимоги до практичного психолога. Особливості діяльності практичних психологів на сучасному етапі реформування загальноосвітньої школи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]