Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_z_Praktichnoyi_psikhologiyi_6_0301...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

2.3.5. Консультативний контакт

Поняття консультативного контакту. Риси консультативного контакту. Терапевтичність та атерапевтичність консультативного контакту. Терапевтичний клімат в консультативному контакті. Фізичні компоненти консультативного контакту. Емоційні компоненти консультативного контакту. Невербальна та вербальна поведінка консультанта і клієнта. Перенесення та контрперенесення в консультуванні.

2.3.6. Процес психологічного консультування

Стадії процесу консультування. Перша зустріч з клієнтом. Опір консультуванню. Оцінка проблем клієнтів. Запит та психологічна проблема. Психологічний анамнез. Стадії консультативної бесіди. Умови проведення консультативної бесіди. Прийоми та методи психологічного впливу в ході бесіди. Установка на діалог в процесі консультування. Вміння слухати в роботі психоконсультанта. Ефективність інтерв’ю та профілактика можливих помилок.

2.3.7. Техніки психологічного консультування

Поняття про техніку і технічні прийоми психологічного консультування. Зв'язок техніки психологічного консультування з його етапами і процедурами. Універсальна і спеціальна техніка психологічного консультування.

Зустріч клієнта в психологічній консультації. Місце і прийоми зустрічі клієнта в психологічній консультації. Супроводження клієнта до місця проведення консультації. Зовнішній вигляд (одяг) психолога-консультанта.

Початок бесіди з клієнтом. Перші слова психолога-консультанта, адресовані клієнтові. Особисте знайомство психолога-консультанта з клієнтом. Загальна підготовка психолога-консультанта на початок розмови з клієнтом. Форми мовного етикету.

Зняття психологічної напруги у клієнта і активізація його розповіді на стадії сповіді. Прийоми психологічної вербальної підтримки клієнта. Прийом "зеркалізація", його суть і умови правильного застосування. Прийом "перифрази": де, як і коли його доцільно використовувати. Прийом "узагальнення": в яких випадках психологічного консультування до нього розумно звертатися. Прийом "емоційна підтримка клієнта».

Дії консультанта при дачі клієнтові порад і рекомендацій. Правила, яких психологові-консультантові слід дотримуватися, пропонуючи клієнтові свої виводи і практичні рекомендації.

Техніка завершального етапу консультування і практика спілкування психолога-консультанта з клієнтом після закінчення консультації. Забезпечення зворотного зв'язку психолога-консультанта з клієнтом при реалізації клієнтом отриманих рекомендацій. Поведінка психолога-консультанта на завершальному етапі психологічного консультування.

Типові технічні помилки, що допускаються в процесі консультування, способи їх усунення.

2.3.8. Тестування в практиці психологічного консультування

Недостатність відомостей про особу клієнта у психолога-консультанта, особливо в перші моменти проведення консультування. Необхідність використання в психологічному консультуванні тільки валідних, простіших, надійніших і зрозуміліших клієнтові психологічних тестів. Важливість органічного включення процедури тестування в процес психологічного консультування.

Необхідність зведення до мінімуму кількості часу, що відводиться на проведення тестування під час консультування. Можливість безпосереднього використання результатів психологічного тестування для вироблення рад і рекомендацій клієнтові. Небажаність застосування проектних тестів в психологічному консультуванні, перевага опитувачів перед іншими видами психологічних тестів. Особливі вимоги, що пред'являються до опитувачів, використовуваних в психологічному консультуванні. Орієнтація на комп'ютеризовані варіанти психологічних тестів з автоматичною презентацією стимульного матеріалу і обробкою результатів тестування. Обов'язковість інформування клієнта про результати його психологічного тестування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]