Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_z_Praktichnoyi_psikhologiyi_6_0301...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

2.3.9. Психологічне консультування з проблем особистісного росту клієнта

Поради з питань, пов'язаних з темпераментом. Природний і соціально обумовлений тип темпераменту людини. Дії психолога-консультанта у разі скарги клієнта на підвищену емоційну збудливість. Рекомендації клієнтові при виявленні у нього проблем, пов'язаних із швидкістю реакції. Дії психолога-консультанта у разі, коли клієнт скаржиться на слабкість своєї нервової системи.

Загальні рекомендації по корекції рис вдачі. Стійкість і мінливість рис вдачі людини. Вікові особливості розвитку рис вдачі і пов'язані з цим практичні рекомендації по їх корекції.

Поради з розвитку волі. Факти, які потрібно знати і враховувати, даючи рекомендації по розвитку волі у дітей раннього віку.

Рекомендації по вдосконаленню ділових рис характеру. Поняття про первинні і вторинні ділові риси вдачі.

Поради з розвитку комунікативних рис вдачі. Уміння і навички спілкування, в яких проявляються комунікативні риси вдачі людини. Рекомендації по розвитку комунікативних рис характеру, пов'язаних з правильним сприйняттям і розумінням людей.

Консультування з проблем порушення потребністно-мотиваційної сфери. Поняття мотивації, мотиву і потреби. Основні мотиваційні проблеми клієнта психологічної консультації, вірогідні причини і типові прояви цих проблем. Відсутність у клієнта інтересу до придбання нових знань, умінь і навичок, способи вирішення цієї проблеми. Відсутність у клієнта серйозних життєвих планів, шляху вирішення цієї проблеми. Дефіцит прагнення людини до досягнення певної мети, способи його ліквідації.

2.3.10. Комунікативне та соціально-перцептивне консультування

Відсутність інтересу до людей. Дефіцит досвіду особистого спілкування клієнта з людьми, його можливі причини. Типовий початок психологічного консультування у разі відсутності у клієнта вираженого інтересу до людей. План проведення такого консультування.

Невміння привертати до себе увагу, справляти позитивне враження на людей. Об'єктивні і суб'єктивні причини недостатньої уваги до людини з боку інших людей.

Невміння висловлювати компліменти і правильно реагувати на них. Практичне рішення проблеми, якщо клієнт не вважає потрібним або не бажає висловлювати компліменти на адресу інших людей.

Невміння сприймати і правильно оцінювати соціальні ролі людей. Найбільш важливі правила ролевої взаємодії людини з іншими людьми в процесі спілкування з ними, необхідність виконання цих правил. Питання, які психолог-консультант може задати клієнтові в процесі психодіагностичної бесіди з ним з цієї проблеми. Типові помилки, що допускаються психологом-консультантом при вирішенні цієї проблеми.

2.3.11. Психолого-педагогічне консультування

Взаємини батьків з дітьми-дошкільниками. Вирішення проблеми трирічної вікової кризи і пов'язаного з ним погіршення взаємин дитини з батьками. Проблема розбіжностей між батьками з приводу методики навчання і виховання дитини до трирічного віку.

Небажання дитини, що досягла семирічного віку, навчатися в школі. Питання для визначення мотивів небажання дитини вчитися в школі.

Психолого-педагогічне консультування батьків дітей – молодших школярів. Основні проблеми і причини невдалого початку навчання дитини в школі, шляху рішення цих проблем. Об'єктивні і суб'єктивні обставини, із-за яких у дітей на початку їх навчання в школі можуть складатися погані взаємини з однолітками. Практичні рекомендації по виявленню і усуненню цих причин.

Поняття про психологічно нестандартну дитину. Практичні рекомендації по навчанню і вихованню нестандартних дітей.

Рішення психолого-педагогічних проблем підліткового віку. Типові конфлікти між батьками і підлітками, їх причини, способи попередження і усунення. Розбіжності в представленнях батьків і підлітків з приводу інтелектуального розвитку і підготовки до майбутнього життя, шляху ліквідації подібних розбіжностей.

Консультування батьків хлопцем і дівчат. Типові випадки і ситуації звернення в консультацію батьків старшокласників, а також самих хлопців і дівчат. Основні причини поганих взаємин між старшокласниками і їх батьками. Способи усунення цих причин і встановлення нормальних взаємин між батьками і дорослими дітьми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]