Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_z_Praktichnoyi_psikhologiyi_6_0301...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
228.86 Кб
Скачать

2.3.13. Сімейне консультування

Основні питання сімейного консультування. Взаємини з майбутнім чоловіком. Взаємини між подружжям в сім'ї. Взаємини між подружжям в початковий період становлення сім'ї. Несумісність характерів подружжя як одна з основних причин труднощів в сімейних взаєминах. Несумісність звичок, вчинків, поглядів подружжя, форми вираження несумісності у внутрішньосімейних стосунках. Взаємозв'язок внутрішньосімейних проблем, необхідність їх комплексної діагностики і спільного рішення.

Взаємини подружжя з їх батьками. Різновиди і особливості взаємин подружжя з їх батьками. Типові проблеми, що виникають в цих взаєминах, варіанти конфліктів подружжя зі своїми батьками. Приватні внутрішньосімейні проблеми, що стосуються особистих взаємин одного з подружжя з батьками іншого. Загальні рекомендації, які психолог може дати клієнтові, залученому у внутрішньосімейні конфлікти.

Конфлікт – розбіжність між батьками в їх відношенні до поведінки свого сина в його власній сім'ї, шляху вирішення цієї внутрішньосімейної проблеми. Способи вирішення цієї конфліктної ситуації. Конфлікти типу "свекруха – невістка", "теща – зять", способи їх вирішення.

2.3.14. Практичні рекомендації по діловому психологічному консультуванню

Труднощі встановлення нормальних стосунків між керівником і підлеглими у разі, якщо керівник має серйозні недоліки характеру. Шляхи практичного рішення цієї проблеми в різних випадках життя. Труднощі налагодження хороших стосунків між керівником і підлеглими при недоліках в характерах підлеглих. Програма проведення консультування і способи вирішення цієї проблеми.

Керівництво діловими стосунками людей. Поняття про ділові стосунки. Основні питання, пов'язані з психологічним консультуванням з проблеми ділових стосунків. Вибір керівником засобів і форм контролю діяльності підлеглих. Оцінювання керівником роботи підлеглих, застосування ним заохочень і покарань.

Прийняття і реалізація керівником рішень з особистих питань підлеглих.

Поняття про особистісні справи і питання підлеглих. Право і обов'язок керівника вирішувати такі питання.

Звернення до людей з проханнями і правильне реагування на прохання. Форми мовного етикету, використовувані при зверненні до людей з проханнями, при реагуванні на прохання, а також при вираженні вдячності за виконане прохання.

Уміння переконувати людей. Типові рекомендації психолога-консультанта клієнтові по вдосконаленню уміння переконувати людей з урахуванням отриманих від клієнта відповідей на психодіагностичні питання.

2.3.15. Спеціальні проблеми психологічного консультування

Консультування асоціальних осіб. Консультування при алкоголізмі. Консультування клієнтів з психосоматичними розладами. Консультування клієнтів з депресією і суїциднимі намірами. Консультування при переживанні втрати. Особливості бесіди з вмираючою людиною. Консультування при сексуальних проблемах.

2.3.16. Оцінка результатів психологічного консультування

Поняття про результативність психологічного консультування. Можливі підсумки психологічного консультування: позитивні, негативні, невизначені, відстрочені. Вірогідні причини негативних результатів психологічного консультування. Найважливіші ознаки позитивної результативності психологічного консультування. Випадки невизначених і спірних результатів психологічного консультування. Об'єктивні і суб'єктивні, внутрішні і зовнішні показники результативності психологічного консультування

Критерії оцінки результатів психологічного консультування. Процедури практичного оцінювання результатів консультування, їх достоїнства і недоліки. Оптимальні умови застосування кожної з цих процедур.

Причини недостатньої результативності психологічного консультування. Шляхи виявлення причин низької результативності психологічного консультування, способи усунення цих причин. Недолік наукових знань про способи практичного рішення проблеми клієнта, дії психолога-консультанта в цьому випадку. Відсутність оптимальних умов для повноцінного виконання клієнтом рекомендацій, отриманих від психолога-консультанта. Недостатньо виражене бажання клієнта вирішувати свою проблему за рекомендацією консультанта, дії психолога-консультанта в цьому випадку.

Незадовільний контроль реалізації клієнтом отриманих рекомендацій як можлива причина недостатньої результативності консультування. Неправильні дії клієнта з виконання отриманих рекомендацій як причина низької результативності психологічного консультування. Шляхи усунення усіх цих причин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]