Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_6_030103.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Бердянський державний педагогічний університет

Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв

Кафедра психології

«Затверджую»

Директор Інституту

психолого-педагогічної освіти та мистецтв

проф.___________________Л. В. Коваль

«30» серпня 2011 р.

ПРОГРАМА

ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ З ПСИХОЛОГІЇ

Галузь знань: 0301 – Соціально-політичні науки

Напрям підготовки: 6.030103 – «Практична психологія»

2011 р.

Програма державного екзамену складена на основі освітньо-професійної програми та освітньо-кваліфікаційної характеристики напряму підготовки 6.030103 «Практична психологія» та положень «Про кредитно-модульну систему організації навчального процесу в університеті», «Про європейську кредитно-трансферну систему організації навчального процесу в університеті», «Про моніторинг та контроль якості навчання», «Положення про організацію навчального процесу»

Укладачі: кандидат психологічних наук, доцент О. В. Горецька;

кандидат психологічних наук, доцент Л. Р. Кашкарьова;

кандидат психологічних наук, доцент Т. П. Малихіна.

Програма державного екзамену обговорена та затверджена на засіданні кафедри психології протокол № 1 від «29» серпня 2011 р.

Завідувач кафедри __________________О. В. Горецька

Програма державного екзамену схвалена методичною радою

Протокол № 1 від «30» серпня 2011 р.

Голова ради ________О. В. Ревуцька

Програма державного екзамену затверджена вченою радою Інституту психолого-педагогічної освіти та мистецтв

Протокол № 1 від «30» серпня 2011 р.

Голова ради __________Л. В. Коваль

Зміст

1.Пояснювальна записка

2.Зміст державного екзамену

3.Питання до державного екзамену

4. Критерії оцінювання

5.Список рекомендованої літератури

1. Пояснювальна записка

Державний екзамен з психології є важливим етапом перевірки та оцінки ступеня підготовки у вузі молодого фахівця та становить особливу комплексну форму контролю, що у найбільш повному і чіткому вигляді характеризує досягнутий освітньо-кваліфікаційний рівень студента.

Програма державного екзамену з психології покликана перевірити знання випускників з курсів „Загальна психологія”, „Вікова психологія”, „Педагогічна психологія”, „Соціальна психологія” та споріднених з ними дисциплін.

Оцінювання відповіді студентів проводиться за існуючими сталими вимогами і нормами. Ураховуються фундаментальність і нетрадиційність, психологічне бачення і конструктивний підхід відповідаючого, його інтелект і, нарешті, інтелігентність. Студенти можуть висловлювати власні, відмінні від викладених у посібниках з психології судження, які слід проаналізувати, визначаючи їх раціональність і всіляко заохочувати. Важливо виявити вміння випускника визначати предмет і завдання психології, відстежувати зміст та умови індивідуального розвитку дітей та підлітків, готовність майбутнього бакалавра реалізувати в практичній роботі здобуті у ВНЗ психолого-педагогічні знання.

Відповідь студента-випускника на питання екзаменаційного білета є підтвердженням або в тій чи іншій мірі коректировкою у визначенні кінцевої оцінки успішності оволодіння ним фаховими дисциплінами.

Програма державного екзамену з психології містить три блоки теоретико-практичних питань з навчальних дисциплін: „Загальна психологія”, „Вікова психологія”, „Соціальна психологія”, „Педагогічна психологія”, „Психодіагностика”.

Перший блок питань охоплює теми з основ нормативного курсу загальної психології. Знання змісту цих тем надасть студентам змогу розкрити загальні питання психології, закономірності психічних процесів, психічної діяльності, емоційно-вольової сфери особистості, її індивідуальні особливості, питання психології особистості та спілкування.

Другий блок питань охоплює теми з вікової та педагогічної психології. Знання змісту цих тем мають допомогти студентам розглянути основні теоретичні погляди

провідних вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі індивідуального розвитку людської психіки та охарактеризувати закономірності її формування від народження до зрілості.

Третій блок питань охоплює теми з соціальної психології. Знання змісту соціальної психології сприяє формуванню та розвитку у студентів соціально-психологічного мислення, здатності робити психологічний аналіз складних ситуацій взаємодії „особистість-суспільство”, „особистість-соціальна група”, „особистість-особистість” та застосовувати соціально-психологічні знання у практичних сферах своєї діяльності.

2. Зміст екзамену з психології

2.1. Загальна психологія розділ 1. Вступ до психології

1. Предмет психології.

Категорія відображення в психології. Психічне – відображувальна функція мозку. Рефлекторна природа психічного. Вища нервова діяльність, її орган. Умовні рефлекси, процес їх утворення. Динаміка збудження і гальмування в умовно-рефлекторній діяльності. Перша і друга сигнальна системи. Розвиток психіки. Виник­нення людської свідомості. Історичний розвиток людської свідомості.

2. Структура, завдання і методи сучасної психології.

Предмет психології. Завдання психології. Зв'язок психології з іншими науками. Значення психології. Галузі психологічних знань. Шляхи наукового пізнання психіки. Спостереження. Самоспостереження. Експеримент у психології. Інші методи психології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]