Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_6_030103.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Розділ 6. Особистість в діяльності та спілкуванні

1. Діяльність.

Поняття про діяльність, інтеріоризація та екстеріоризація. Структура діяльності: потреби, інтереси, мета, мотив, дія, рух, знання, вміння, навички, звички, операції, вчинки. Формування вмінь та навичок. Види діяльності: гра, навчання, пра­ця. Поняття про провідну діяльність. Педагогічна діяльність.

2. Спілкування.

Поняття про спілкування, його функції та умови. Структура спілкування: ко­мунікативна, інтерактивна, перцептивна підсіруктури спілкування. Засоби спілкування. Види спілкуван­ня: міжособистісне, міжгрупове, особистісно-групове; безпосереднє та опосередко­ване; короткочасне та довготривале; інтимне, ділове, соціально-рольове. Педагогічне спілкування, такт.

Розділ 7. Міжособистісні стосунки

1. Міжособистісні стосунки у групах.

Групи, їх виникнення та розвиток, як процес становлення, формування та за­доволення спільних потреб. Види груп: офіційні, неофіційні; умовні та реальні; мік-рогрупи, малі та великі. Поняття про асоціації, корпорації та колектив. Поняття міжособистісних стосунків. Феномен лідерства. Основні ме­тоди дослідження міжособистісних стосунків: соціометрія, референтометрія.

2.2. Вікова та педагогічна психологія

2.2.1. Вікова психологія

Тема 1. Предмет, завдання та методи вікової і педагогічної психології.

Предмет та завдання вікової і педагогічної психології.

Короткий історичний огляд розвитку вікової і педагогічної психології (П.П.Блонський, Л.С.Виготський, С.Л.Рубінштейн, Н.О.Леонтьєв, Д.Б.Ельконін).

К.Д.Ушинський про роль психологічних знань. Виникнення педології та критика її помилкових психолого-педагогічних концепцій.

Теоретичні та практичні завдання сучасної вікової і педагогічної психології, основні напрямки її розвитку.

Розділи вікової психології: психологія дитини дошкільного віку, психологія молодшого школяра, психологія підлітка, психологія юності.

Основні розділи педагогічної психології: психологія виховання та самовиховання, психологія загального та професійного навчання, психологія педагогічної діяльності та особистості вчителя.

Зв’язок вікової і педагогічної психології з віковою фізіологією, загальною психологією, педагогікою та методиками.

Методи вікової та педагогічної психології: спостереження, його види, експеримент та його види. Тести та умови їх наукового застосування. Соціометрична методика при вивченні дитячого колективу. Анкета для обстеження інтересів та спрямованості особистості.

Тема 2. Закономірності і динаміка психічного розвитку та формування

особистоті в онтогенезі.

Філософські концепції про психічний розвиток індивіда та формування його особистості. Роль навчання та виховання в психічному розвитку дитини та формуванні його особистості. Рушійні сили психічного розвитку дитини.

Взаємозв’язок психічного розвитку дитини та формування його особистості в умовах виховання і навчання. Педагогічний процес соціалізації особистості як умова психічного розвитку та формування особистості школяра. Перетворення зовнішнього у внутрішнє в процесі психічного розвитку. Інтеріоризація та інтелектуалізація предметних знань та навичок в процесі пізнання і суспільно-корисної діяльності.

Залежність оволодіння дитиною новим видом діяльності від рівня перцептивного розвитку його особистості. Віковий аспект сприйняття та розуміння особистістю соціальних явищ в світі людей, їх роль в формуванні ставлення особистості до дійсності.

Нерівномірність психічного розвитку дитини та її причини. Проблема акселерації психічного розвитку. Періодизація психічного розвитку людини. Вікові та індивідуальні особливості психічного розвитку в процесі навчання і виховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]