Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новые метод.указания к лр по ТСО печать.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
4.68 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 4. Тема: Розробка дидактичного матеріалу для контролю знань.

Ціль роботи: сформувати в студентів знання й уміння по підготовці питань, завдань, задач для контролю знань за допомогою ТЗК і засобів ОТ; сформувати уміння застосовувати ТЗК і ОТ для контролю учбово-пізнавальної діяльності.

Оснащення: технічні засоби контролю "КИСИ", "СИГНАЛ", "Екзаменатор", програмувальні калькулятори, ЕОМ, підручники і навчальні посібники по спецпредметам.

Загальні положення

Класифікація питань для ТЗК по способі введення відповідей у ТЗК. Пристрій введення відповіді значною мірою визначає педагогічна і технічна досконалість конкретного ТЗК і зручність роботи з ним. По способу введення відповіді всі ці пристрої можуть бути розділені на дві основні групи: пристрої з вибіркової (альтернативною) відповіддю, пристрої з конструйованою (результативною) відповіддю. Сутність вибіркового способу відповіді полягає в тім, що учню пропонується поряд з контрольним питанням декілька (3...5) готових варіантів відповіді. З запропонованих варіантів відповіді, як правило, тільки один є повним, правильним, а інші або не повні, або невірні (але не абсурдні, а враховуючі типові, характерні помилки, що допускаються звичайно при відповіді на дане питання).

Конструйований спосіб введення відповіді полягає в тому, що учень вводить у ТЗК самостійно формулюєму їм відповідь чи ії основні елементи, чи визначений код, що адекватно відбиває самостійно сконструйовану відповідь.

Головною ознакою при класифікації пристрою введення в ТЗК є спосіб формування відповіді при введенні його в машину. Від способу формування відповіді залежить вибір технічного рішення пристрою вибору відповіді. Класифікація пристроїв введення приведена на рис.1.

У технічних засобах для контролю знань зустрічаються найрізноманітніші технічні рішення пристрою введення відповідей - від найпростіших перемикачів до складних електронних пристроїв. Пристрої для уведення вибіркової відповіді мають найбільш просте технічне рішення.

Набагато більш складними в технічному відношенні в порівнянні з пристроями для введення вибіркової відповіді є пристрої для введення конструйованої відповіді. У найбільш складних системах контролю, що використовують, як правило, ЕОМ, застосовуються пристрої введення відповіді, що використовують пристосування, що фотозчитують, світопис чи введення відповіді за допомогою світлового пера, переміщуваного по екрані електронно-променевою трубкою.

У залежності від застосовуваних ТЗК відповіді на поставлені питання можуть бути представлені у виді наступних виражень:

  • цифра;

  • число;

  • ключове слово;

  • алгебраїчне вираження;

  • слово чи фраза (пропозиція).

Основними вимогами до пристроїв введення відповідей є: простота введення відповіді; можливість виправлення механічної помилки при введенні відповіді; виключення можливості підбора правильної відповіді; ергономічна раціональність.

Класифікація питань і завдань за рівнем складності Тести I рівня

Для перевірки якості засвоєння інформації на I рівні (рівень знайомства) повинні використовуватися тести, що вимагають виконання діяльності по дізнаванню, тобто діяльності по поопераційному ототожненню об'єкта і його позначення. Такими тестами можуть стати завдання на упізнання, розходження чи класифікацію об'єктів, явищ і понять.

Діяльність I рівня – це дізнавання. У даного вида діяльності одна необхідна і достатня умова: ухвалення рішення і здійснення дії повинні спиратися на повторне сприйняття раніше вивченої інформації про навчальні елементи.

Найбільш проста процедура створення текстів на впізнання. У тестах на впізнання завжди одна істотна операція – вибір з альтернативи «так - ні». Вимога повторного сприйняття об'єкта (умови) і його ознак відноситься до всіх тестів I рівня при оцінці їх функціональної валідності експертним методом. Більш складні тести на розрізнення (виборчі, вибіркові тести).

Тести I рівня на розрізнення, як і на упізнання, часто ототожнюються складними (псевдотекстами) I рівня. Наслідком застосування псевдотекстів є невірні судження про якість знань і висновки про шляхи удосконалювання навчального процесу.

Тести II рівня.

Найбільш простими тестами II рівня є тести-підстановки, у яких навмисно пропущене слово, фраза, формула чи інший який-небудь істотний елемент тесту.

Різновид тестів II рівня - конструйовані тести. У даному тесті випробуваний повинний самостійно по пам'яті дати повне формулювання поняття. Для того, щоб це зробити, треба згадати і відтворити відповідну інформацію.

Як тести II рівня можуть використовуватися і типові задачі. Це такі задачі, умови яких дозволяють «з місця» застосовувати відому їхню процедуру, що дозволяє, (правило, формулу, алгоритм) і одержувати необхідна відповідь на поставлений у задачі питання.

Завдяки репродукції відомої інформації всі тести II рівня дозволяють скористатися при оцінці якості їхнього виконання заздалегідь сформульованим еталоном, що є необхідною умовою об'єктивності й однозначності в оцінці знань учнів.

Псевдотексти II рівня найчастіше зустрічаються при створенні типових задач, що вимагають особливої уваги при аналізі їхній функціональний валідности.

Тести III рівня.

Для діагностики оволодіння знаннями, учнів, на III рівні (рівень знання) необхідно всякий раз розробляти спеціальні завдання, що містяться продуктивна діяльність, що відповідає рівню знань – умінь. Тестами III рівня є нетипові задачі на застосування знань у реальній практичній діяльності. Умови задачі формулюються близькими до тих, що мали місце в реальній життєвій зупинці.

Рішення задачі III рівня складається, власне кажучи, у зведенні її до типової задачі. Матеріалом для створення нетипових тестів-задач можуть бути стабільні задачники по ряду навчальних предметів, у яких розглядаються реальні умови використання знань на практиці.

Тести III і II рівнів розрізняються тим, що в першому випадку в ході виконання тесту учень не тільки оперують з раніше повідомленої йому інформацією про способи діяльності, але одержує при цьому новий результат, раніше йому невідомий, і щораз перетворить його в зв'язку із ситуацією, здійснює відомий пошук методу рішення, а не тільки результатів.

Тести IV рівня.

Тестами IV рівня виявляється уміння учнів орієнтуватися і приймати рішення в нових проблемних ситуаціях. Це проблеми, рішення яких - творча діяльність, що супроводжується одержанням нової інформації.

Мається два шляхи створення проблемної ситуації в тестах IV рівня.

Перший – використання в навчальних цілях уже досліджених проблем, рішення яких широко не опубліковано. Тоді знайдене й опубліковане рішення проблеми може стати еталоном даного тесту IV рівня. Якщо учень знайде нове рішення, то воно може бути зіставлене (хоча б по результаті) з опублікованим рішенням.

Другий – як завдання тесту формулюється проблема, що ще не одержала свого дозволу. Як еталон використовується створена експертами методика дозволу сформульованої проблемної ситуації.

Як проблеми для створення тестів IV рівня необхідно вибрати такі, котрі можуть бути дозволені наявними засобами сучасної науки. У рішенні таких проблем виявляється наукова ерудиція випробуваного, уміння висувати і перевіряти обґрунтовані гіпотези, застосовувати відповідні методики дослідження, прогнозувати можливі результати і труднощі.

Творчість - уміння використовувати отримані раніше знання, у нових нестандартних умовах, причому в результаті цих дій утворяться нові знання (відкриття, зображення).

Загальні рекомендації з формулювання питань і відповідей:

  1. Питання картки – завдання повинний бути лаконічним і припускати лаконічна відповідь, який би забезпечував діагностику помилок у залежності від задач контролю.

  2. Питання картки – завдання повинний бути сформульований таким чином, щоб учень міг привести як відповідь трохи (більш двох) альтернатив.

  3. Питання повинне бути сформульоване таким чином, щоб учень міг привести як відповідь кілька відповідей.

  4. Не слід складати питання картки – завдання на просте відтворення і перерахування фактів навчального матеріалу, якщо їсти можливість замінити його якісною чи кількісною задачею, що розкриває те ж явище.

  5. Формулювання питань картки – завдання не повинні бути одноманітними і монотонними.

  6. Для конкретизації питання, підвищення його наочності і виразності перевага варто віддавати графічному його формулюванню (у виді креслення, малюнка, графіка і т.д.), супроводивши її досить докладним поясненням.

  7. В опитування повинний сприяти розкриттю причинно-наслідкових зв'язків досліджуваних фактів і явищ, а не їхньої механічної констатації.

  8. Варіанти відповідей також повинні бути лаконічними і досить правдоподібними.

  9. Усі варіанти відповідей повинні бути логічно зв'язані з поставленими питаннями і по зовнішніх ознаках (обсягу тексту й інших особливостей) і не відрізнятися різко один від одного.

  10. Неправильні відповіді повинні бути сформульовані як логічний наслідок невірних чи міркувань помилки у виконанні завдання.

Таблиця1 – Методи контролю знань.

Рівні засвоєння інформації

Методи контролю знань

Усний

Письмовий

ТЗК

Програмова-ний (без машин)

ЕОМ

Індивід.

Фронтальний

знайомства

+

+

+

+

відтворення

+

+

+

+

+

практичного застосування

+

+

+

(в деяких випадках)

+

+

творчості

+

Таблиця 2 – Залежність форм представлення відповідей засвоєння учбового матеріла.

Форми представлення відповідей

Рівні засвоєння навчального матеріалу

знайомства

відтворення

практичного застосування

творчості

Альтернативна

+

-

Вибіркова

+

+

+

підг етап

Конструйована

+

+

+

Співвіднесення

+

+

+

Комбінована

+

+

+

+

Результативна

+

+

Форми надання відповідей при програмованому контролі:

Альтернативна форма передбачає відповідь у виді так чи ні.

Вибіркова форма: відповідь надається у виді набору букв чи цифр. Вкажіть одиниці виміру електричних величин.

1. Ом

2. В

3. Вт

4. М

5. А

6. Гц

Еталон відповіді: (1,2,3,5,6).

Конструйована - припускає постановку питання, що припускає становлення відповіді з набору фраз. Наприклад, організаційна форма навчання: урок комбінований має наступну структуру:

1. Організаційний момент

2. Актуалізація

3. Мотивація

4. Рішення задач

5. Повідомлення нового матеріалу

6. Контроль знань

7. Домашнє завдання Еталон відповіді: 1,6,2,3,4,5,7.

Укажіть порядок включення комбайна 1К101У

1. Автоматичний вимикач

2. Тумблер

3. Кнопка "пуск"

4. Важіль Еталон відповіді(1,3)

Форма співвідношення питання: одиниці виміру електричних величин.

1. Струм а) Лк

2. Напруга б) А

3. Потужність в) Вт

4. Опір г) Гц

5. Частота д) м

е) В

1-б; 2-е; 3-в; 4-д; 5-г

Комбінована форма відповіді дозволяє формулювати складні питання

Наприклад: виберіть схему включення в ланцюг і вкажіть параметри ланцюга, що вийдуть у результаті виміру і розрахунок.

Результативна форма припускає постановку питання починаючи зі слів; визначите, обчислите. У цьому випадку відповідь у цифровій формі і може не приводитися.