Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новые метод.указания к лр по ТСО печать.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
4.68 Mб
Скачать

Складання алгоритму програми в CorelDraw

1. Відкрити програму CorelDraw.

2.Встановити сітку і параметри сітки.

3.Для вибору елементів блок схеми натискаємо маленький, чорний трикутник на кнопці «Основные элементы», це робиться для вибору додаткових елементів (Рис.1) і вибираємо «Фигуры схемы».

Рисунок 1 – Вибір елементів

4.Малюємо обрану фігуру. Подальші дії по розробці блок-схеми виконуються виходячи з лабораторної роботи №1.

Загальний вид алгоритму в програмі CorelDraw

Порядок виконання роботи

  1. Ознайомитись та вивчити основні дидактичні вимоги до різних типів навчальних програм для ЕОМ.

  2. Відповісти на питання.

    1. Назвіть логічну послідовність шагів навчання.

    2. Які типи навчальних програм приведені в методичних рекомендаціях?

    3. Охарактеризуйте навчаючу програму, рівні навчання.

    4. Охарактеризуйте контролюючу програму.

    5. Охарактеризуйте тренируючу програму, її дидактичні можливості.

    6. Охарактеризуйте програму, яка навчає рішенню задач.

    7. Назвіть вимоги до оформлення програм, до супровідної документації.

    8. Назвіть технічні вимоги до програм.

    9. Назвіть психолого-педагогічні вимоги до педагогічних програм.

    10. Дайте поняття зміст навчальної програми. Опишіть їх можливі варіанти. Наведіть приклади.

    11. Назвіть можливі варіанти реєстраційних відомостей роботи навчаємих. Наведіть приклади.

    12. Опишіть можливі види контролю за допомогою ЕОМ; рівні засвоєння учбового матеріалу; дидактичні можливості ЕОМ, форми подання тестів.

    13. Як реалізуються принципи дидактики загальної, професійної педагогіки при комп’ютерному навчанні.

  3. Розробіть або використуйте приведені алгоритми навчальної програми (рис 1) та розробіть до нього дидактичний матеріал (педагогічний сценарій) з теми по завданню викладача.

  4. Розробіть самостійно або використуйте приведений алгоритм контролюючої програми (рис 2). Розробіть відповідні тести з теми по завданню викладача.

  5. Приведіть у звіті алгоритм навчальної програми для рішення задач та розробіть дидактичний матеріал до неї по завданню викладача.

  6. Наведіть у звіті алгоритм програми, що тренує, та разробіть до неї дидактичний матеріал.

  7. Зафіксуйте у звіті відповіді на питання:

  • як змінюється традиційна діяльність викладача при комп’ютерному навчанні;

  • які дидактичні можливості ЕОМ для самонавчання фахівця ви вважаєте важливими;

  • недоліки комп’ютерного навчання (при вивченні гуманітарних, технічних дисциплін).

Зміст звіту

  1. Тема, мета роботи.

  2. Загальні теоретичні положення.

  3. Відповіді на питання.

  4. Алгоритм навчаючої програми та дидактичний матеріал до неї.

  5. Алгоритм контролюючої програми та тести до неї.

  6. Алгоритм програми, що навчає рішенню задач, та дидактичний матеріал до неї.

  7. Алгоритм програми, що тренує з дидактичним матеріалом.

Завдання до самостійної роботи

  1. Ознайомитися з загальними теоретичними положеннями.

  2. Відповісти на питання.

  3. Розробити та захистити алгоритм програм та дидактичний матеріал до них (по завданню викладача): навчаючої, контролюючої, навчаючої рішенню задач, тренуючої.

  4. Проаналізувати педагогічні практичні ситуації та привести недоліки комп’ютерного навчання.

Контрольні питання

  1. Назвіть дидактичні можливості програмного забезпечення ЕОМ.

  2. Назвіть типи педагогічних програм, що використовують для навчання.

  3. Як в комп’ютерному навчанні реалізуються дидактичні принципи.

Лабораторна робота № 9

Тема: Оснащення учбових кабінетів технічними засобами навчання

Ціль: сформувати у студентів вміння проектувати навчальні кабінети з використанням ТЗН і робити необхідні розрахунки.

Теоретичні положення

Кабінет інформатики та інформаційно-кому­нікаційних технологій призначений для формування інформаційно-освітнього і культурного середовища, яке ство­рюється з використанням апаратно-програм­них засобів інформаційно-комунікаційних тех­нологій та інших сучасних засобів навчання.

Завданнями створення кабінету є забез­печення технічних і методичних передумов для формування інформаційної культури учнів, на­вчальної діяльності учнів засобами новітніх технологій, наступності між ступенями освіти, єдності між теоретичними і практичними скла­довими змісту освіти, профільного навчання.

Заняття у кабінеті забезпечують:

  • формування в учнів сучасної інформацій­ної картини світу;

  • формування умінь і навичок використан­ня інформаційних технологій як важливої скла­дової продуктивної діяльності громадянина в сучасному інформаційному суспільстві;

  • формування творчої особистості, розвиток в учнів теоретичного мислення, пам'яті, уяви;

  • виховання підростаючого покоління, спря­мованого на формування в учнів високих гро­мадянських і моральних якостей.

У кабінеті проводяться:

  • навчання інформатики (вивчення базового курсу і профільних курсів навчальної дисцип­ліни «Інформатика»);

  • вивчення інших навчальних предметів з використанням засобів інформаційно-комуні­каційних технологій;

  • експериментальні уроки і практичні заняття;

  • позаурочні (гурткові і факультативні) за­няття.

Підготовка приміщення і обладнання

Першим кроком у створенні кабінету є обрання при­міщення та виконання робіт з його підготовки.

Приміщення для кабінету повинно мати ви­соту не менше 3,6 м. площу з розрахунку на од­не робоче місце, обладнане комп'ютером, не менше 6 кв. м та об'єм – не менше 20 куб. м. За відсутності у навчальному закладі відпо­відного приміщення допускається мати площу на одне робоче місце не менше 4,5 кв. м.

Приміщення кабінету повинне мати природне і штучне освітлення.

Освітленість повинна становити: поверхні стола не менше – 400-500 лк, аудиторної дошки – 500 лк, клавіатури – 400 лк, екрану дисплея не більше – 200 лк та проходів не мен­ше – 100 лк. Яскравість (відкритих) випромінюючих повер­хонь світильників не повинна бути більше 200 кд\м².

Кабінет повинен розміщуватися в окремому при­міщенні і мати окреме допоміжне приміщення (лаборантську). Лаборантська повинна мати площу 16 – 18 кв. м і два входи із приміщен­ня, у якому змонтовано НКК, та коридору. Ла­борантська призначається для зберігання на­вчально-наочних посібників, виконання робіт по підготовці засобів навчання до використан­ня у навчальному процесі, робіт по ремонту апаратних засобів. У цьому приміщенні може розташовуватись комунікаційне обладнання, яке не використовується безпосередньо у на­вчальному процесі, та засоби оргтехніки.

Для зберігання навчально-наочних по­сібників, технічних засобів навчання і навчаль­ного обладнання кабінет оснащується спеціаль­ними меблями (секційними шафами, шафами-стелажами) та пристроями до них (шафи-ящики для таблиць, полиці з напрямними зберігання тек. коробок, змінних носіїв даних у вертикальному положенні, пристосуванням для зберігання і демонстрування плакатів тощо)

Мультимедійний проектор, призначе­ний для використання як пристрій колективного спостереження, має забезпечувати світловий потік не менше 1000 люменів, роздільну здатність не гіршу за 800 х 600 (бажано 1024 х 768). Обов'язковим для мультиме­дійного проектора є наявність додаткового роз­няття для одночасного використання проекто­ра і звичайного дисплея. Допускається викори­стання як пристроїв колективного спостереження телевізійних приймачів з розміром екрана та в кількості, які забезпечують умови видимості зображення. Умови видимості зобра­ження, яке відображається пристроями колек­тивною спостереження, регламентуються для учнів, розташованих на робочих місцях, при значених для відповідних видів роботи.

Аудиторна дошка розміщуєть­ся у кабінеті на передній стіні. Допускається ви­користання різних видів аудиторних дощок – на одну, три та п'ять робочих площ (щитів) у розгорнутому або складеному вигляді. Слід передбачити мінімум одну магнітну основу з пристосуваннями (магнітними кріпленнями) для демонстрації навчально-наочних по­сібників (таблиць, моделей-аплікацій тощо). У кабінеті бажано встановлення аудиторної дошки, призначеної для використання мар­керів (фломастерів).

Комплект викладача (КВ) – сукупність апаратно-програмних засобів, які встановлені на робочому місці викладача і вико­ристовуються переважно ним.

При обладнанні робочого місця викладача меблями необхідно забезпечити відповідність конструкцій його складових частин та їх взаєм­ного розташування вимогам чинних нормативних документів з урахуванням комплектності робочою місця, характеру діяльності та форм організації праці.

Склад комплекту обладнання робочого місця викладача визначається специфікацією навчаль­ного комп'ютеризованого комплексу. Обов'яз­ковими складовими комплекту є: персональний комп'ютер викладача, принтер, сканер, модем. Допускається розміщення принтера, сканера і модему окремо від робочого місця викладача, на­приклад у підсобному приміщенні, якщо у ньому встановлено додатковий комп'ютер, який може використовуватись як сервер ЛОМ і сервер друкування.

Робочий стіл викладача повинен забезпечува­ти розміщення на ньому комплекту робочого місця викладача з урахуванням ергономічних ви­мог.

Робоче місце викладача обладнується системою управління електроживленням навчального комп'ютеризованого комплексу, яка забезпечує його включення (відключення). Робоче місце викладача бажано розташувати на підвищенні висотою 130-200 мм.

Комплект учня (КУ) – сукупність апара­тно-програмних засобів, які встановлені на робочому місці учня і використовуються пере­важно ним.

Робоче місце учня, призначене для ро­боти з комп'ютером, комплектується одно­місним столом і стільцем, які виконані з дотриманням вимог та комплектом обладнання ро­бочого місця учня, склад та технічні характе­ристики якого визначаються відповідними нор­мативними документами МОН України.

Кабінет може комплектуватись додат­ково двомісними столами учнівськими і стільцями учнівськими для проведення занять без ви­користання комп'ютера.

У поле зору учнів, які працюють за комп'ютерами, не повинні потрапляти об'єкти, яскра­вість яких суттєво відрізняється від яскравості екрану – вікна, світильники. Тому, для узгодження вимог до коефіцієнту природного освіт­лення і вимог до розміщення комп'ютеризова­них робочих місць учнів, при їх розміщенні вздовж стін, необхідно передбачити перекриття нижньої частини вікон за допомогою жалюзі, фіранок тощо. Аналогічно слід запобігати віддзеркалювання інших яскравих об'єктів у склі відеомонітора.

Розміщення обладнання кабінету, розрахо­ваного на проведення практичних і теоретичних занять (комплектність «10+1») (рис. 1):

1 – робоче місце учителя;

2 – робоче місце учня;

3 – робоче місце учня, обладнане комп'ютером;

4 – класна дошка і екран колективного спо­стереження;

5 – вікно ;

6 – вхідні двері;

7 – мультимедійний проектор;

8 – гучномовці ;

9 – двері до підсобного приміщення (лаборантської);

ø – кут, який використовується для розра­хунку умов спостереження зображення на класній (аудиторній) дошці, не повинен бути більшим за 60°.

Рисунок 1 – Приклад розміщення обладнання кабінету

Довжина аудиторії і ширина екрану пов’язані співвідношенням:

L:B = 6:1,

де L – довжина аудиторії, м;

B – ширина екрану, м.

Ширина екрана та його висота пов’язані між собою співвідношенням:

В:Н = 4:3,

де Н – висота екрану,

Знаходимо світловий потік (Ф) з формули (розрахувати для аудиторії з затемненням та без нього):

Ф = Е/S,

де Е – освітленність, лк;

Ф – світловий потік (люмени);

S – площина екрану, м2.

Розрахуємо відстань від екрану до діапроектора (епіпроектора) з співвідношення:

де F – допустима фокусна відстань, м;

l – відстань від проектору до екрану, м

h – висота слайду (діапозитиву), м.