Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВіМ теми 1-9.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

1. Предмет і завдання курсу «Організація виробництва і менеджмент»

1.1 Місце курсу в системі економічних наук. Предмет курсу

Наука про організацію виробництва встановлює правила, форми і способи найбільш економічної роботи колективу підприємства.

У системі економічних наук організація виробництва вивчає закономірності економічного розвитку виробництва в умовах конкретного підприємства. Вона тісно пов'язана з такими аспектами мікроекономіки, як управління виробництвом, планерування, економічний аналіз чинників підвищення ефективності виробництва, організація і нормування праці і ін.

Наука про організацію виробництва встановлює правила, форми і способи найбільш економічної роботи колективу підприємства.

Наша промисловість як частина суспільного виробництва також вивчається з технічного боку і з боку суспільних стосунків.

В даний час економічна наука складна, по суті справи, ми маємо справу з системою економічних наук.

1. Політекономія вивчає закони суспільного виробництва і розподілу, матеріальних благ в суспільстві на різних рівнях його розвитку. Вона вивчає закони загальні для всього суспільного виробництва: закони властиві кожної економічної форми або єдині для всіх галузей господарства.

Політекономія детально не досліджує специфічні форми прояву загальних законів економіки в окремих галузях народного господарства. Цей аспект є предметом галузевих економік.

2. Галузева економіка вивчає дію і форми прояву економічних законів у даній галузі народного господарства; приватні економічні закономірності, властиві даній галузі народного господарства; вивчають умови і чинники, під впливом яких можуть діяти економічні закони з найбільшою ефективністю.

3. Організація, планерування і управління підприємством, є частиною науки економіки галузі, розкриває економіку промислового підприємства.

Економіка підприємства характеризується складними внутрішніми зв'язками, вимагає спеціального вивчення методів планерування, аналізу і управління його виробничий – господарською діяльністю.

Наука про організацію, планерування і управління промисловими підприємствами є важливою складовою частиною економічної науки і грунтується на пізнанні і свідомому використанні об'єктивних економічних законів, властивих соціальному способу виробництва.

Вивчення конкретного прояву економічних законів в виробничої господарської діяльності підприємства — такий в загальному вигляді предмет цієї науки.

Що ж це таке «організація, планерування і управління»?

Організація виробництва — це наука, що вивчає дію і прояв об'єктивних законів в різносторонній діяльності окремого підприємства і розробляюча на цій основі дороги і способи планомірного і економічного виконання державних завдань.

Управління — це безперервний процес дії на колективи людей для організації і координації їх дій в процесі виробництва для досягнення найкращих результатів виробничо-господарської діяльності.

Планування — це одна з найважливіших функцій управління. У зв'язку з її важливістю і складністю вона в нашому курсі виділена окремо.

1.2 Завдання організації виробництва в розвитку народного господарства

Основне завдання організації виробництва в розвитку народного господарства — це неухильне підвищення ефективності виробництва.

Завдання економічної науки полягає в тому, аби узагальнювати нові явища в економічному житті суспільства, розробляти народногосподарські проблеми.

Увага економістів має бути направлена на дослідження доріг найбільш ефективного використання в народному господарстві матеріальних і трудових ресурсів, найкращих методів планерування і організації промислового і народногосподарського виробництва, на розробку принципів раціонального розміщення продуктивних сил і техніко-економічних проблем

На основі вивчення закономірностей розвитку промислового підприємства наука про організацію виробництва розробляє найбільш раціональні методи використання матеріальних і трудових ресурсів.

Тобто наука про організацію виробництва встановлює правила, форми і способи найбільш економічної роботи по виконанню державних планів.

Підвищення ефективності досягається багатьма дорогами.

Основними з них є:

  1. забезпечення безперервного технічного прогресу, вдосконалення організації виробництва і праці;

  2. безперервне зростання обсягу виробництва продукції, поліпшення її якості;

  3. систематичне зростання продуктивності праці і заробітної плати трудящих при випереджаючих темпах зростання продуктивності праці;

  4. систематичне зниження витрат виробництва і підвищення рентабельності промислових підприємств;

  5. безперервне підвищення матеріального і культурного рівня трудящих.

У цьому і полягають конкретні завдання організації виробництва в розвитку народного господарства.