Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Огис ответі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

1.1 Три погляди на ArcGis і їх загальна характеристика.

У програмному забезпеченні ESRI® ArcGIS® ці три види ГІС – Бази Геоданих, Геовізуалізація, Геообробка представлені:

- каталогом (ГІС як колекція наборів геоданих),

  1. - картою (ГІС як інтелектуальний картографічний вигляд)

  2. - набором інструментів (ГІС як набір інструментів для обробки просторових даних).

  1. 1. Вигляд Бази Геоданих: ГІС - це просторова база даних, що містить набори даних, які представляють географічну інформацію в контексті загальної моделі даних ГІС (векторні об'єкти, растри, топологія, мережі і так далі).

  2. 2. Вигляд Геовізуалізації: ГІС - це набір інтелектуальних карт і інших видів, які показують просторові об'єкти і стосунки між об'єктами на земній поверхні.

  3. 3. Вигляд Геообробки: ГІС - це набір інструментів для здобуття нових наборів географічних даних з існуючих наборів даних.

  4. 1.2 Загальна архітектура і характеристика блоків ArcGis 9.

ArcGIS 9 - це інтегрований набір програмних ГІС-продуктів для створення повноцінної ГІС.

У склад ArcGIS 9 входить ряд структурних компонентів для розвитку ГІС у вашій організації:

  1. 1) настільні ГІС — ArcGIS Desktop, інтегрований набір професійних настільних ГІС-прикладань;

  2. 2) вбудовані ГІС — ArcGIS Engine, вбудовуванні компоненти розробника для створення призначених для користувача ГІС-прикладань;

  3. 3) серверні ГІС — ArcSDE®, ArcIMS® і ARCGIS Server;

  4. 4) мобільні ГІС — ArcPad®, а також ARCGIS Desktop і Engine для Tablet РС.

1.3. Загальна архітектура і характеристика функціональних рівнів ArcGis Desktop 9.

Настільна версія програмного забезпечення ГІС ArcGIS Desktop від ESRI складається з ArcView, ArcEditor, і Arclnfo. Ці три програмні продукти виглядають і працюють подібно - вони відрізняються лише по тому, скільки вони можуть зробити. ArcEditor робить більше, ніж ArcView; Arclnfo робить більш ніж ArcEditor. Всі настільні програми ArcGIS можуть спільно використовувати ті ж самі карти і дані.

1.4. Загальна характеристика компонентів ArcGis Desktop 9.

З ArcView Ви можете робити карти, запити даних, аналізувати просторові відносини, і редагувати форми об'єктів і атрибути.

З ArcEditor Ви можете також створити і редагувати деякі просторові формати даних, які можуть відображувати в ArcView, але не бути відредаговані.

Arclnfo має більше інструментальних засобів, чим ArcView або ArcEditor для того, щоб аналізувати деякі види просторових даних. Arclnfo також працює з робочою станцією Arclnfo, окремою системою, яка була стандартом географічної інформаційної системи багато років і все ще широко використовується.

Кожна версія настільної ArcGIS включає ті ж самі три додатки -ArcMap, ArcCatalog, і ArcToolbox

  1. 1.5. Модулі розширень ArcGis Desktop 9 та їх загальна характеристика.

Ви можете розширити можливості ArcView, ArcEditor, або Arclnfo шляхом використання додаткових програм.

З ArcGIS Spatial Analyst (Просторовий Аналітик) Ви можете створити растрові поверхні (на основі вічка), робити запити їх і зробити оверлейний аналіз на них. Ви можете також отримати нові поверхні з інших растрових або векторних шарів. Наприклад, Ви можете отримати похилу поверхню з поверхні висот або поверхню щільності населення по сукупності пунктів.

З ArcGIS 3D Analyst (Тривимірний Аналітик) Ви можете візуалізувати і аналізувати векторні і растрові дані в трьох вимірах. Ви можете "летіти через" ландшафт і досліджувати це з будь-якого кута. Ви можете визначити, які області на поверхні є видимими з даних пунктів і чи існує лінія видимості з однієї крапки до іншої.

З ArcGIS Geostatistical Analyst (Геостатистичний Аналітик) Ви можете створити безперервні поверхні по невеликій кількості типових пунктів, передбачаючи значення в невибраних місцях розташування.

ArcGIS StreetMap містить дані вулиць для всіх Сполучених Штатів. Ви можете використовувати їх, аби створювати плани вулиць і знаходити майже будь-яку американську вуличну адресу.

ArcPress для ARCGIS покращує швидкість друкування карт, і створює високоякісні карти, не вимагаючи додаткової пам'яті або апаратних засобів.

1.6. Порівняння ключових понять ArcView GIS 3 та ArcView 9.

ArcCatalog