Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Огис ответі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать
    1. Аналіз просторових даних.

Буферізація просторових об’єктів

Можно создать буфер вокруг объекта с помощью команды Буфер. Например, можно использовать Буфер для показа области вокруг загрязненного колодца или зоны затопления вокруг реки. Можно буферизовать сразу несколько объектов, но вокруг каждого объекта будет создан отдельный буфер.

Буфери створюються як полігони в новому шарі. Буфери можуть бути побудовані з однаковою відстанню довкола всіх об'єктів або з різною відстанню відповідно до значення атрибутів. Буфери можуть бути концентричними кругами, відповідними набору відстаней. Буфери можуть накладатися. Області накладення можна зберегти або знищити.

Для того, щоб створити буфер навколо об’єкту, необхідно на стандартній панелі клацніть на кнопці ArcToobox Window, у вікні ArcToobox клацніть на знаку + інструментального ящика Analysis Tools і на знаку + при Proximity (Близькість). Двічі клацнути на інструменті Buffer. В діалоговому вікні Buffer в полі Input Feature потрібно вибрати той слой даних, навколо об’єктів якого буде створюватися буфер. В полі Browse вказують шлях збереження.

Для буферної відстані Distance з виділеним Linear unit вказують одиниці вимірювання та ії кількість.

Після задавання всіх необхідних вимог нажати на кнопку Ок.

Навколо необхідного об’єкту чи об’єктів створюється буфер заданого розміру.

Накладання даних

Путем наложения одного набора объектов на другой можно получить новую информацию. Существует несколько типов операций наложения, но все они включают обьеденение двух существующих наборов обьектов в новый набор. Также существует несколько различных операций пространственного наложения слоев, в том числе обьеденение, пересечение, слияние, обьеденение по атрибутам и вырезание.

Оверлей об'єднання (Union Overlay) комбінує просторові об'єкти двох вхідних шарів, щоб створити новий набір даних. Область накладення стає новим просторовим об'єктом, а області, що не накладаються, стають багаточастинними полігонами. Результуючий вихідний шар включає власні стандартні атрибути і атрибути обох вхідних шарів.

Оверлей пересічення (Intersect Overlay) зберігає лише загальну область накладення двох шарів. Результуючий вихідний шар включає власні стандартні атрибути і атрибути обох вхідних шарів.

Для того, щоб накласти дані,потрібно на стандартній панелі клацнути на кнопці ArcToobox Window. У вікні ArcToobox клацнути на знаку + інструментального ящика Analysis Tools і на знаку + при Overlay.

Рахування значень атрибутів

Для обчислення значень атрибутів пишуться вирази для всіх записів в таблиці або для вибраних записів. Для числових атрибутів вираження може включать константи, функції або значення з інших полів. Для текстових атрибутів вираження може включати послідовність букв, яка друкується, або текстове значення з інших полів.

Для того, щоб обчислити значення атрибутів, потрібно правою кнопкою клацніть на назві того поля, в якому будуть відображенні розрахунки значень атрибутів і клацнути на Calculate Value. Діалогове вікно калькулятора полів Field Calculator відкрилося.

У боксі Field будується вираз розрахунку з використанням значень атрибутів. Після побудови потрібно клацнути Ок. В таблиці атрибутів відображається поле з результатами розрахунків.