Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Огис ответі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3.3 Класифікація просторових об’єктів та растрів

Класифікація об’єктів стандартними методами в ArcMap.

То, как вы будете определять диапазоны классов и их границы – максимальные и минимальные значения, отделяющие каждый класс, определит, какие объекты попадут в каждый класс и, следовательно, как будет выглядеть ваша карта. Изменяя классы, вы можете создавать совершенно разные на вид карты. Основная цель состоит в том, чтобы объединить в один класс наиболее близкие по свойствам объекты. Двумя ключевыми факторами классификации данных являются используемая схема классификации и количество классов. Стандартные схемы классификации:

Естественные границы. Классы основаны на естественном группировании данных. ArcMap находит точки группировки, подбирая границы между классами таким образом, чтобы сгруппировать схожие значения и максимально увеличить различия между классами. Объекты делятся на классы, границы которых устанавливаются там, где встречаются относительно большие скачки значений.

Квантиль. Каждый класс содержит одинаковое число объектов. Такая классификация хорошо подходит для линейно распределенных данных. Поскольку объекты сгруппированы по принципу их одинакового количества в классе, полученная карта может ошибочно восприниматься. Похожие объекты могут попасть в разные классы или же объекты с существенно разными значениями могут быть помещены в один класс. Вы можете минимизировать искажение, увеличивая число классов.

Равные интервалы. Эта схема классификации делит диапазон значений атрибутов на равные промежутки, предлагая вам задать количество интервалов, тогда как ArcMap определит, где будут линии разрывов. Например, если атрибут принимает значения от 0 до 300, и у вас есть три класса, каждый класс будет отражать промежуток в 100 единиц, соответственно значения от 0 до 100, от 101 до 200 и от 201 до 300. Этот метод показывает количество значений одного уровня относительно других: например, при такой классификации легко узнать, что определенный магазин относится к той из трех групп магазинов, у которых максимальны объемы продаж. Этот метод наиболее подходит для известных диапазонов значений, например, процентов или температур.

Заданный интервал. Эта схема классификации позволяет вам определить интервал, на который будет разделен весь диапазон значений атрибута. В отличие от схемы равных интервалов, где вы определяете количество интервалов, здесь вы указываете значение интервала. ArcMap автоматически определяет количество классов на основании этого интервала. На рисунке внизу этот интервал составляет 0.04 (или 4 процента).

Среднеквадратическое отклонение

Эта схема классификации показывает величину отклонения значения атрибута от среднего значения. ArcMap вычисляет среднее значение и среднеквадратическое отклонение от среднего. Границы класса определяются, используя эти значения. Двухцветная палитра позволяет отделить значения выше среднего (показаны синим цветом) от значений ниже среднего (показаны красным цветом).

У таблиці змісту, клацніть двічі на назву необхідного щару, щоб відкрити діалогове вікно Layer Properties (Властивості Щару). І тут вже можна класифікувати об’єкти, вибирати колірні шкали, взагалі змінювати символіку згідно з поставленою задачею.

Картографування щільності в ArcMap. Щоб відповісти на це питання вам необхідно знати кількість чоловік на квадратну одиницю площі. У вас будуть дані про населення і про площу. Виконаєте пряму операцію - розділите населення на площу. Ділення однієї ознаки на іншій з метою знайти співвідношення між ними, називається нормалізацією. Вона застосовується для обчислення щільності, але також має і інші вживання. Наприклад, нормалізація населення по доходу.

Двічі клацніть на необхідному шарі, щоб відкрити діалогове вікно Layer Proprties. Клацніть на ярлику Symbology (Символіка). У боксі Show клацніть на Quantities (Кількості). Опція Graduated Color виділена. У рамці Field клацніть на стрілку вниз і далі на необхідне поле. Градуйований колір це один спосіб, щоб представити щільність на картах. Інший спосіб - це карта з точковою щільністю. Клацніть двічі на необхідному шарі, щоб відкрити діалогове вікно Layer Properties (Властивості щару). Ярлик Symbology активований. У боксі Show клацніть опцію Dot density (Точкова щільність) в Quantities. З лівого боку рамки Field Selection (Bыбор поля) вказані числові поля. Далі додаєте необхідне поле і точковий символ для нього.

Контроль розташування точок

Клацання на Properties ярлика Symbology відкриває діалогове вікно Dot Densiti Symbol Properties. Міткою в чек-бокс Use Masking ви можете спеціалізувати, щоб точки були розташовані в межах області масок або щоб вони були виключені з неї. Наприклад, ви можете використовувати населення озер як маску для карт щільності населення, щоб переконається, що жодна точка не була поставлена в межах озера. Навпаки, ви можете використовувати буферний шар, щоб перевірити, що всі точки розміщені усередині буфера.

Використання градуйованих та діаграмних символів в ArcMap

Градуйовані символи використовують маркери різних розмірів для представлення об'єктів.

Кількісні атрибути зазвичай символізують, використовуючи одну або чотири опції Quantities, потім вони можуть відображувати діаграмами. Цей метод дозволяє вам символізувати декілька атрибутів одночасно, відображуючи секторні діаграми, гістограми або діаграми етажерок для кожного об'єкту щару.

Секторні діаграми символізують відношення у відсотках різних атрибутів до цілого. Вони можуть бути використані, щоб показати зростання виробництва продуктів сільського господарства, промисловості, обслуговування. Вони можу представити в процентному відношенні населення у віці від 0 до 14 років, від 15 до 64 років, старше 65 років.

Гістограми порівнюють атрибути у разі, коли атрибути на можуть бути представлені як ціле. Вони можуть бути використані для порівняння населення країни 1990 років з населенням 2000 років або доходом.

Етажеркові діаграми представляють комулятивний ефект атрибутів. Наприклад, якщо необхідно відображувати загальне число персональних засобів комунікації, ви можете символізувати етажерковою діаграмою трьох різних атрибутів – головних телефонних ліній, мобільних телефонів і комп'ютерів з доступом до Інтернет. У таблиці змісту двічі клацніть на необхідному шарі, щоб відкрити діалогове вікно Layer Properties (Властивості щару). Клацніть на ярлику Symbology. У боксі Show клацніть на Qantities, потім на Graduated symbol. У рамці Field клацніть на Value, потім на SIZE_RANK (Лише числове поле в таблиці). У колонці символів з'являється три символи, які можна відредагувати змінивши сам символ, його розмір, колір. Також можна використовувати діаграмні символи. У ярлику Symbology у полі Show клацніть на Charts можна вибрати необхідний тип діаграми і відредагувати його згідно з поставленою задачею.