Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Огис ответі.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать
    1. Підготовка даних для аналізу

Розчин просторових об’єктів

Набори даних не завжди в точності відповідають умовам, необхідним для проекту. Можна спростити дані шляхом розчинення груп просторових об'єктів із загальними значеннями атрибутів в один об'єкт.

Розчинення створює новий шар в якому всі просторові об'єкти у вхідному шарі, які мають однакове значення виділеного атрибуту, стають одним просторовим об’єктом.

Для розчиненя об’єктів на стандартній панелі потрібно клацнути на кнопці ArcToobox Window. Вікно ArcToobox відкривається між таблицею змісту і дисплеєм карти.

Необхідний інструмент Dissolve (Розчинити) знаходиться в інструментальному ящику Data Management Tools.

Інструмент Dissolve вимагає вибрати у вхідному шарі просторові об'єкти для розчинення, місце на диску заново створюваного шару і атрибути для розчинення просторових об'єктів.

У спадаючому списку вікна Input Features (Вхідні просторові об'єкти) потрібно вибрати слой з вхідними просторовими даними.

При виборі вхідних просторових об'єктів, за умовчанням з'являються частина і назва файлу для вихідних даних. Список атрибутів, який в нім може бути розчинений, з'являється в боксі Dissolve Field(s). Вихідні дані можуть бути збережені або як шейпфайли або як клас просторових об'єктів бази геоданих. Для збереження необхідно клацнути на кнопці Browse за боксом Output Feature Class. У діалоговому вікні Output Feature Class перейти за місцем збереження. У боксі Name надрукуйте назву, під якою будуть збережені вихідні дані. Потім клацнути на Save. Інформація вихідного класу оновлена.

У боксі Dissolve Field(s) клацніть в потрібному чек-боксі. Кожен набір об’єктів з подібним ідентифікатором буде розчинений в один просторовий об'єкт.

Далі потрібно клацнути ОК. Коли йде процес, відкривається діалогове вікно, яке показує операції і витрачений час. Коли операції завершені, клацнути Close в діалоговому вікні. Новий шар доданий до карти.

Створення діаграм

Диаграммы позволяют представить информацию об объектах карты и отношениях между ними в удобной для восприятия, наглядной форме. Они могут отображать как дополнительную информацию об объектах карты, так и те же данные, что и на карте, но только в другой форме. Диаграммы дополняют карту: они отражают такую информацию, для получения которой пришлось бы анализировать и суммировать данные. Например, вы можете быстро сравнить объекты и увидеть, какие из них имеют большее или меньшее значение конкретного атрибута.

Прежде чем создавать диаграмму, нужно определить, какие данные необходимо отобразить. Можно использовать при построении диаграммы все объекты или только выбранные.

Для создания диаграммы нужно щелкнуть на меню Tools, выбрать Graphs (Диаграммы), щелкнуть на Create (Создать). Открывается Graph Wizard.

На первой панели выбирают тип диаграммы и подтип (по которому сравниваются значения по категориям), слой и атрибуты для диаграммы, изменяют заголовок и метку оси Х, цвет, отображение легенды. Некоторые диаграммы позволяют эффективно отображать только ограниченное количество данных, поэтому необходимо выбирать тип диаграммы соответственно задачам.

После щелчка на кнопке Next на второй панели подписывают график, легенду, выбирают положение легенды и отображать ли надписи по осям графика. После выбора всех необходимых характеристик нужно щелкнуть на кнопке Finish.

Відсікання шарів

Відсікання обрізує просторові об'єкти одного шару, використовуючи кордони полігонів просторових об'єктів іншого шару. Наприклад, щоб знайти загальну довжину доріг усередині поштового району, потрібно виключити дороги і сегменти доріг, лежачі поза поштовим районом.

Щоб відсікти потоки кордонами області F, ви повинні, перш за все, вибрати область F. Ви перетворите вибір на новий шар, щоб розглядати F відособлено від інших.

Для відсікання потрібно клацнути на меню Selection і на Set Selectable Layers (Установка селектируемых шарів). Далі вимкнути слой, який потрібно відсікти . Потім клацнути на інструменті Select Features. На карті клацнути на області, кордонами якої буде відсікатися потрібний слой.

У таблиці змісту потрібно правою кнопкою клацнути на шарі, вибрати Selection, клацнути на Create Layer From Selected Features.

Додатковий шар доданий вверху таблиці змісту. Цей шар віднесений до того ж самому класу бази геоданих, як і шар вихідний шар.

Вимкнули вихідний шар і перемістили додатковий шар вниз таблиці змісту.

На стандартній панелі клацнули на Show/Hide ArcToolbox Window.

У вікні ArcToolbox клацнули на знаку + перед Analysis Tools. Потім на знаку + перед Extract.

Двічі клацніть на інструменті Clip.

Вибрали шар з вхідними просторовими об'єктами (Input Feature), які мають бути відсічені, що осікає просторові об'єкти (Clip Feature), вихідний клас просторових об'єктів (Output Feature Class). Виходом відсікання може бути або шейпфайл або клас просторових об'єктів бази геоданих. Далі потрібно зберегти відсічені потоки до бази геоданих. Після збереження у звіті про процес відсікання перераховується кожна операція і витрачений час.

Коли операція завершена, потрібно клацнути на Close в діалоговому боксі. Шар, що містить просторові об'єкти одного шару, відсічених кордонами полігонів просторових об'єктів іншого шару, доданий до карти.

Експорт даних

Для экспорта данных необходимо щелкнуть правой кнопкой мыши на слое, указать на Date (Данные) и выберите Export Date (Экспорт данных).

В диалоговом окне Экспорт данных щелкните стрелку ниспадающего списка Экспорт и щелкните на:

Selected Features (Выбранные объекты) - чтобы экспортировать только выбранные участки.

All Features (Все объекты) – чтобы экспортировать все данные слоя.

Затем в этом же диалоговом окне нужно выбрать, использовать ли систему координат данных исходного слоя или использовать систему координат фрейма данных.

Далее необходимо сохранить выбранные объекты в базе геоданных как класс пространственных объектов. Для этого нужно указать путь сохранения в поле Browse.

После всех выполненных действий нужно клацнуть Ок. ArcMap экспортирует данные в новый пространственный класс и предлагает добавить данные к карте. Если необходимо добавить данные, то нужно щелкнуть Yes.