Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВіМ теми 1-9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

8.4 Методи прискорення конструкторської підготовки виробництва

На підприємствах зараз працює близько 1 млн. конструкторів і технологів. Обсяги виробництва ростуть, а при рості об'єму на 8 — 10 % об'єм конструкторських робіт зростає на 30-40 %. Велика і трудомісткість конструкторських робіт : на НКМЗ на технічну підготовку виробництва в рік витрачається в середньому 7 млн. чол. — година, на СКМЗ — 1,9 млн. чол. — година

Тривалість циклу створення і випуску нової техніки на Україні не можна визнати задовільною. В середньому він коливається від 4 до 7 років, а в деяких випадках досягає 10 -15 років. У США час між видачею замовлення і відвантаженням продукції майже по усіх видах устаткування складає 2 - 14 місяців. Ось чому для підвищення ефективності виробництва важливо прискорювати підготовку виробництва.

Основні шляхи прискорення конструкторської підготовки виробництва :

  1. Наукова організація праці конструкторів:

    1. розподіл і кооперація праці;

    2. спеціалізація конструкторів;

    3. вдосконалення організації і обслуговування робочих місць;

    4. інформаційне забезпечення;

    5. правильна оплата праці і стимулювання конструкторів;

  2. Механізація і автоматизація інженерно-технічних розрахунків.

  3. Механізація креслярсько-графічних робіт. Є автоматичні креслярські машини.

У США функціонує система «Мейсинг», призначена для автоматичного проектування виробів, виконання креслень і їх розмноження. Складається з 3-х ЕОМ і допоміжного устаткування.

4) Механізація пошуку інформації;

5) Уніфікація і стандартизація виробів і їх елементів.

Причини недоліків в уніфікації:

а) роботи по уніфікації роз'єднані і слабо координуються;

б) недостатньо розроблені теоретичні основи;

в) недостатньо матеріального стимулювання

8.5 Організація креслярського господарства

Організація креслярського господарства припускає наявність наступних стадій робіт :

  1. Класифікація і індексація креслень.

Згідно з Гостом будь-який виріб може бути розділений на ряд складених частин — складальні одиниці, деталі. Конструкторські документи можна розділити на 2 групи:

а) креслення;

б) текстові документи.

Залежно від способу їх виконання і характеру використання конструкторські документи підрозділяються на:

1. Оригінали — первинний документ, виконаний на будь-якому матеріалі і призначений для виготовлення по ньому оригіналів.

2. Оригінали — документи, оформлені справжніми встановленими підписами і виконані на будь-якому матеріалі, що дозволяє багаторазово відтворювати з них копії.

3. Дублікати — копії оригіналів.

4. Копії — документи, зняті з оригіналів для безпосереднього використання у виробництві.

Нині в машинобудуванні і приладобудуванні діє більше 30 різних класифікаційних систем і позначень технічних документів.

Відповідно до ГОСТ 2201 - 68 вводиться єдина система класифікації і індексації виробів, яка замінить усі існуючі предметні і знеособлені системи.

Початковим в системі класифікації є клас виробів. Він дає узагальнювальну характеристику. Клас ділиться на 10 підкласів.

Подальший розподіл на групи, підгрупи, види здійснюються за ознаками конструктивно-технологічними, параметричними, принципу дії виконуваної функції і призначенню виробу.

  1. Зберігання і облік технічної документації.

Правила зберігання, обліку і звернення конструкторської документації регламентовані Гостами. Усі наявні креслення і інша технічна документація підлягають обліку і зберіганню у відділах технічної документації.

У ОТД зберігаються оригінали, архівні і контрольні копії. Робочі копії видаються в підрозділах заводу. На заводах ведеться строгий облік документів. Оригінали реєструються в книзі обліку оригіналів : облік оригіналів або копій ведеться за картками.

Контрольні копії не видаються і служать для довідки і звіряння документації. На них проставляється штамп «Контрольний екземпляр».

Копії комплектуються в альбом в наступній послідовності: специфікація виробу, вузлів, деталей.

Після закінчення потреби копії вилучаються і за згодою ОТД знищуються, при цьому оформляється відповідний акт і робиться відмітка в картках обліку.

  1. Внесення змін.

Правила і порядок внесення змін також регламентовані Гостом.

Вносити зміни в конструкцію має право тільки те підприємство або відділ, який має оригінали. Причому, зміни мають бути погоджені із замовником і затверджені ім. Облік змін ведеться в журналі обліку «Сповіщень про зміну».

  1. Розмноження документації.

Найбільш поширеними способами розмноження є:

Світлокопіювання - найпоширеніший метод. Раніше використовувалися тільки кальки. Зараз широко використовується бескалькировочний спосіб. Для чого оригінал виконується на спеціальному папері і спеціальним олівцем. Це дозволяє уникнути помилок, скорочує час за рахунок ліквідації копіювання і перевірки. На перевірку конструктор зазвичай витрачав 8-10 % робочого часу, при цьому з/зі знижувалася на 10 %.

Електрографічний спосіб - «Ера», «Рем-620» не дуже багато ескізів, але будь-яких розмірів.

Фотокопіювання - за допомогою фотографії отримують копії документів високої якості. Контактні, репродукційні, мікрофільмування. Але це способи порівняно дорогі.

Сканування креслень в системі автоматизованого проектування (САПР).

Система автоматизованого проектування і інженерного документообігу припускає розробку і підтримку проектної документації в електронній формі, яка зберігається в комп'ютерних файлах. Зі світової практики відомо, що з більше, ніж 8 млрд. технічних зображень, менше 15 % зберігається в електронному форматі.

Застосування технологій сканерів для перекладу інформації з паперових носіїв в електронну форму і включення отриманої інформації в інженерний документообіг дають великий економічний ефект.

Поява широкоформатних сканерів і струминних плоттерів, підвищення продуктивності комп'ютерів, зниження вартості зберігання інформації, на жорстких лазерних і оптичних дисках дають можливість легко отримувати, зберігати і тиражувати растрові креслення, схеми, плани, карти. Усе це дає можливість перейти від роботи з архівів паперових матеріалів, до використання електронних архівів креслень, що сканують.

Застосування різних технологій редагування дозволяє використовувати зображення, що сканують, в САГР і системах інженерного документообігу. Для ефективного редагування растрових зображень і їх повноцінного використання в САПР створюється спеціалізоване забезпечення.