Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новые метод.указания к лр по ТСО печать.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
4.68 Mб
Скачать

Методичні прийоми використання кінопосібника

Для навчального процесу найбільш доцільне використання кинофрагмента, а не повнометражних фільмів. Тому приділимо увагу методиці використання кинофрагмента.

Навчальні кинофрагменти можуть бути частиною художнього, хронікально-документального, науково-популярного чи навчального фільмів; цільового призначення – короткометражний, але цілісний, знятий у кіностудії чи силами викладачів відповідно до навчальної програми.

Ефективність застосування кинофрагмента в навчальному процесі визначається насамперед тим, наскільки він відповідає змісту даного заняття.

Перш ніж застосувати той чи інший кинофрагмент, викладачу потрібно ретельно його вивчити, усвідомити відповідність поставленій педагогічній меті, наскільки він задовольняє дидактичним вимогам. Необхідний ретельний перегляд, визначення доцільності границь його використання. У зв'язку з цим, при демонстрації необхідно включати й виключати освітлювач проектора в потрібний час, не давати надлишковий матеріал, уважно прослухати дикторський текст цієї частини фільму і визначити, наскільки він задовольняє задуму викладача. Звуковий супровід лектор може опустити і сам коментувати фрагмент. Нарешті, необхідне знання технічних можливостей кінопроектора лабораторії і умов демонстрації кинофрагмента.

У зв'язку з цим рекомендується мати свій кинопосібник і готувати його заздалегідь. Кинофрагмент може бути коротким (до 1 – 3 хв.), цілісним, тобто містити логічно закінчену дозу інформації (наприклад, про роботу якого-небудь елементи механізму).

У залежності від педагогічного задуму, змісту й тривалості кинофрагмента можуть бути рекомендовані різні методичні прийоми використання кинопосібників.

Кинофрагмент науково-популярного характеру може бути рекомендований для демонстрації на початку курсу, розділу чи теми з метою викликати професійний інтерес в учнів. Тривалість його не повинна перевищувати 10 хв.

Якщо кинофрагмент носить загальний характер (час демонстрації 3 – 5 хв.), його можна використовувати на початку заняття, після оголошення теми. Такий приклад забезпечує гарну психологічну підготовку аудиторії до сприйняття інформації. Усні коментарі лектора націлять учнів на зміст заняття. Тривалий показ киноматериала на початку лекції стомить аудиторію і не дасть необхідного ефекту, а викладачу буде важко опанувати увагою учнів.

Якщо кинофрагмент присвячений конкретному питанню, його потрібно показувати по ходу викладу як ілюстрацію. Кинофрагменти, присвячені приватним питанням, повинні бути короткими (1 – 3 хв.), в озвучуванні немає необхідності: викладач коментує їхній сам. Такі кинофрагменти легко виготовити самотужки.

Редагування учбового кіно

Розвиток технологій зробив процес зйомки кіно і відео матеріалів дуже простим, в силу того що зараз кожен мобільний телефон містить у собі вмонтовану камеру із здатністю знімати відео, та також зменшення як розміру так і вартості звичайних камер дозволяють знімати будь яке кіно.

Для редагування відео існують дуже багато відеоредакторів які володіють як і перевагами там і недоліками. Наприклад:

NeroVision - інсталюється разом із повним пакетом програм NERO, володіє скромним функціоналом і слугує в основному для вирізу частин відео і кодування файлу в формат пригідний для DVD програвачів.

Corel VideoStudio Pro X4 - потужний інструмент для захоплення, редагування відео та виробництва фільмів у форматі HD. Розробники заявляють про наявність вдосконаленого апаратного прискорення та підтримки багатопроцесорних систем, що підвищує швидкість обробки і візуалізації. Додаток також пропонує більше 100 ефектів переходу, різних функцій накладення титрів і засобів створення звукових доріжок. Захоплення відео можна здійснювати з відеокамери або іншого відеоджерела. Режим редагування дозволяє виконувати обрізку захоплених відеороликів, міняти їх порядок, накладати ефекти переходу, перекриття, анімовані титри, коментарі диктора і фонову музику. Готові фільми можна продемонструвати на iPhone, на мобільних пристроях, записати на диск або опублікувати в мережі Інтернет.

Pinnacle Studio ™ HD - це досить потужна програма, якою разом з тим легко користуватися. Легко додавайте емоції за допомогою музики, підвищуйте ступінь напруги, веселощів або здивування, редагуючи сцени і домагаючись впливу за допомогою монтажних тем, переходів, анімації та ефектів. Іінтуїтивно зрозумілий інтерфейс на основі перетягування спрощує захоплення фотографій і відеозаписів з відеокамери або цифрової фотокамери, телефону або комп'ютера для створення власних високоякісних фільмів високої чіткості. Після завершення поділіться своїми шедеврами з друзями, родиною або всім світом за допомогою функції прямого завантаження на веб-сайти на зразок YouTube в Studio HD.