Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН!!!!!!!!.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

35. Найближче оточення (батьки, педагоги, однолітки) як провідний фактор розвитку самосвідомості дитини.

Зовнішні фактори формування

- Формування самосвідомості та її базисного компонента Я-концепції неможливе без соціуму.

- Ідею соціальної детермінації самосвідомості запропонував французький психолог П. Жане та розвивали І.С. Кон, Ч. Кулі, Д. Мід, І.І. Чеснокова, Т. Шибутані, та інші.

Механізм впливу зовнішніх факторів на становлення особистості

- Самосвідомість особистості формується під час соціалізації за допомогою процесу інтеріоризації,

- Процес інтеріоризації забезпечують механізми ідентифікації, відчуження та порівняння.

- Механізми ідентифікація та відчуження у своїй діалектичній взаємодії сприяють оволодінню соціальними нормами, установками, суспільно-значимими цінностями та формуванням системи особистісних змістів, що визначають індивідуальні ціннісні орієнтації й особистісне регулювання поведінкою

ідентифікація забезпечує ототожнення особистості з власним ім’ям, статтю, з Я-образами минулого, теперішнього та майбутнього, із суспільними цінностями.

відчуження, з’являється дещо пізніше ідентифікації, обумовлює розвиток початкових форм самосвідомості, потреби в здобуванні та відстоюванні власної самостійності, самоцінності.

порівняння - базовий механізмом формування самосвідомості. Оцінюючи себе, індивід свідомо або несвідомо порівнює себе з іншими, враховуючи не тільки свої власні досягнення, але і всю соціальну ситуацію в цілому.

Загальні закономірності формування Я-концепції особистості в соціумі

- формування Я-концепції людини відбувається опосередковано, через ставлення до неї інших людей у повторюваних взаємостосунках;

- Я-концепція є частиною символічного середовища, що утворюється реконструкцією досвіду на основі лінгвістичних категорій, які використовують у групі, до якої належить особистість;

- система поглядів стосовно свого «Я» стає змістовнішою залежно від збільшення кількості соціальних груп, в яких людина бере участь;

- міра впливу на «Я» людини інших людей залежить від визначеності її цінностей і авторитету іншого чи групи людей;

- у формуванні «Я» відіграє важливу роль суб’єктивна інтерпретація думок про людину інших, яка є відображенням того, що, на її розсуд, думають про неї інші, хоча зовсім необов’язково, щоб вони дійсно так думали;

- оцінка особистістю самої себе з погляду тих, з ким зустрічається вона в соціумі, поступово інтегрується в єдине цілісне утворення, Я-концепцію;

- міра цілісності Я-концепції людини більше залежить від рівня інтеграції соціальної системи, в якій вона бере участь. У суспільстві, де вимоги до людини між членами соціуму взаємно не узгоджено, людині важко інтегрувати власні різні Я-образи в єдине цілісне утворення – Я-концепцію.

Базовим зовнішнім фактором становлення та функціонування самосвідомості є соціальна ситуація розвитку

Три групи сімейних факторів, які впливають на формування Я-концепції дитини

1) порушення психічного здоров’я самих батьків і, насамперед, їх підвищена тривожність або емоційна холодність;

2) неадекватний стиль виховання дитини і, передусім, гіпоопіка, гіперопіка та надлишковий контроль;

3) порушення механізмів функціонування сім’ї й особливо конфлікти між батьками або відсутність одного з батьків.

Особливості впливу стилю виховання на формування самосвідомості дитини

Гіперопіка. Діти, батьки яких поблажливі до них, дуже їх пестять, виростають недостатньо впевненими у власних здібностях.

Гіпоопіка. Батьківське нехтування та неприйняття дитини може призвести до формування у неї комплексу неповноцінності через відчуття дитини себе небажаною.

Неоднозначність або суперечність батьківських вимог стосовно дитини можуть спричинити внутрішні конфлікти в особистості дитини та труднощі у формуванні її гармонійної Я-концепції.

Такі діти в подальшому житті відчувають себе невпевненими у своїй здатності бути корисними, улюбленими, визнаними іншими людьми.

Варто зазначити, що несприятливий вплив на психічне здоров’я дитини чинить не сама актуальна чи минула сімейна ситуація, а суб’єктивне її сприйняття дитиною, ставлення до неї дитини.

Несприятлива сімейна ситуація негативно впливає на дитину тільки тоді, коли вона суб’єктивно сприймає її як несприятливу, і якщо вона є джерелом страждань, ревнощів або заздрощів стосовно навколишніх.