Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКЗАМЕН!!!!!!!!.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
870.91 Кб
Скачать

33. Захисні механізми самооцінки, ставлення до себе, я-концепції

Захисні механізми самооцінки

  • Створюють внутрішню позитивну оцінку, що здатна нівелювати неприємну для суб’єкта оцінку навколишніх.

  • Функціонування захисного механізму супроводжується впливом на партнера у спілкуванні через програмування його на завчасно-очікувану та підготовлену реакцію схвалення, позитивної оцінки або згоди (С.Р. Пантілеєв)

  • Ця функція захисту реалізується, на думку, у разі неадекватної самооцінки і застосовується для збереження завищеної самооцінки чи для підвищення (або навіть для приховування) заниженої. Отже, самооцінка може бути просто засобом самоствердження, створення у навколишніх приємного враження про себе (Л.С. Славіна)

Захисні механізми ставлення до себе

  • Захист себе від антипатії відбувається через можливість підтримки глобального ставлення до себе на високому рівні, за умови принесення суб’єктом у жертву своєї самоповаги або істинності свого Я-образу.

  • Підтримка стабільного ставлення до себе забезпечує можливість постійної стратегії у ставленні до самого себе, що виявляється як у зовнішній, соціально-предметній діяльності, так і у внутрішній активності особистості. (В.В. Столін)

Захисні механізми Я-концепції

  • Ідентифікація, раціоналізація, проекція, інтроекція, агресія, зворотна реакція та їх комплекси.

  • Так, наприклад, переживання почуття сорому може бути сильним фрустратором особистості. У таких ситуаціях часто використовується механізм формування зворотної реакції, що дозволяє фрустрованій особистості демонструвати штучну самовпевненість, яка в наслідок систематичного використання може стати адаптивною стратегією.

  • Отже, захисні механізми не тільки обслуговують Я-концепцію, а й можуть стати її структурно-функціональними компонентами.

Особливості функціонування захисних механізми Я-образів

  • а) якщо особистість піддається фрустраційному впливу тоді, коли вона має чіткий актуалізований Я-образ, то долучення в активність інших структур особистості відбувається швидко і захисні механізми негайно активізуються;

  • б) фрустрація особистості, як правило, зумовлює формування чіткого Я-образу, оскільки особистість перебуває у проблемній ситуації;

  • в) психологічний захист частково відбувається під контролем Я-образу, тобто усвідомлюється. (А.А. Налчаджан)

  1. Роль механізмів ідентифікації, відчуження та порівняння у формуванні я-концепції.

Защитная форма идентификации — это представление о ком-то, как о продолжении себя. Наиболее часто это встречается у родителей, воспринимающих таким образом своих детей. С одной стороны идентифицируясь с ними, родитель как бы приписывает себе молодость и достижения ребёнка, а с другой стороны к этому обычно добавляется проекция на ребёнка собственных желаний, целей и потребностей. Подобное отношение к другим особенно характерно при выраженном нарциссизме.

Отчуждение. Отфильтровывание компонентов информации, касающихся отрицательной эмоциональной оценки собственных неблаговидных действий или качеств и их принадлежности себе. Они не заменяются на другие, а капсулируются и поэтому не отражаются в сознании, блокируются. Таким образом, прерываются связи между содержательной частью информации и ее оценкой. Человек не ощущает эмоциональной связи некоторого факта с собственным действием или качеством, либо теряет связи с другими частями своей личности.