Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституція Швеції.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
181.08 Кб
Скачать

§ 5. Член Риксдагу може згідно положенням Акту про Риксдаг вносити інтерпеляцію або питання, звернене до міністра у справах його відомства.

§ 6. Риксдаг може вибрати одного або декількох омбудсманов для контролю, згідно прийнятої Риксдагом інструкції, за вживанням законів і інших законодавчих актів в прилюдній діяльності. Омбудсман може виступати з клопотаннями у випадках, які вказані в інструкції.

Омбудсман може бути присутнім на засіданнях суду або органу управління і має доступ до протоколів і документів цих органів. Суд і орган управління, а також державний або комунальний службовець повинні надавати омбудсману відомості і висновки, які він зажадає. Такий обов'язок лежить і на іншому обличчі, якщо воно знаходиться під контролем омбудсмана. Прокурор зобов'язаний допомагати омбудсману на його прохання.

Детальніші постанови про омбудсмане містяться в Акті про Риксдаг.

§ 7. Риксдаг обирає зі свого складу ревізорів для перевірки державної діяльності. Риксдаг може прийняти рішення про те, що перевірка ревізорів повинна охоплювати і іншу діяльність. Риксдаг приймає інструкцію для ревізорів.

Ревізори можуть згідно положенням закону витребувати необхідні для перевірки документи, відомості і висновки.

Детальніші положення про ревізорів містяться в Акті про Риксдаг (у ред. Закону 1994:1470).

§ 8. Звинувачення в скоєнні злочину при виконання службових обов'язків члена Верховного суду або Верховного адміністративного суду збуджується у Верховному суді омбудсманом або Канцлером юстиції.

Верховний суд розглядає також згідно відповідним розпорядженням справи про відчуження або звільнення з посади члена Верховного суду або Верховного адміністративного суду або про проходження ним в обов'язковому порядку медичного огляду. Справа порушується омбудсманом Риксдагу або Канцлером юстиції.

 

Глава 13. Війна і небезпека війни

 

§ 1. Якщо держава виявиться у стані війни або небезпеки війни, Уряд або тальман повинні скликати Риксдаг на сесію. Той, хто зажадав скликання, може прийняти рішення про те, аби Риксдаг зібрався в іншому, чим Стокгольм, місці (у ред. Закону 1994:1470).

§ 2. Якщо держава знаходиться у стані війни або безпосередній небезпеці війни, вибрана із складу Риксдагу військова делегація повинна заміщати Риксдаг, коли цього вимагає положення, що створилося.

Якщо держава знаходиться у стані війни, постанова про те, що військова делегація повинна заміщати Риксдаг, оголошується членами Зовнішньополітичного комітету згідно детальнішим постановам, що містяться в Акті про Риксдаг. До оголошення постанови необхідно провести, наскільки це можливо, консультації з Прем'єр-міністром. Якщо військове положення не дозволяє членам комітету зібратися на засідання, постанова оголошується Урядом. Якщо держава знаходиться в безпосередній небезпеці війни, вказана постанова оголошується членами Зовнішньополітичного комітету спільно з Прем'єр-міністром. При цьому для видання постанови потрібний, аби Прем'єр-міністр і шість членів комітету дотримувалися єдиної думки.

Військова делегація і Уряд спільно або кожен самостійно можуть прийняти рішення про те, аби Риксдаг знову узяв на себе свої повноваження.

Склад військової делегації встановлюється в Акті про Риксдаг (у ред. Закону 1988:1438).

§ 3. В період, коли військова делегація заміщає Риксдаг, вона здійснює повноваження, які належать Риксдагу. Вона не може, проте, виносити ухвали, які передбачаються в першій пропозиції частині першої або в частинах другої і четвертої § 12.

Військова делегація сама приймає рішення про форми своєї діяльності (у ред. Закону 1988:1438).

§ 4. Якщо держава знаходиться у стані війни і внаслідок цього Уряд не може здійснювати свої функції, Риксдаг може прийняти постанову про формування Уряду і порядку його роботи.

§ 5. Якщо держава знаходиться у стані війни і внаслідок цього свої функції не можуть здійснювати ні Риксдаг, ні військова делегація, ці функції повинно перейняти на себе Уряд в тій мірі, в якій воно знайде це необхідним для захисту держави і завершення війни.

Уряд не може на підставі частини першої приймати, змінювати або відміняти основний закон, Акт про Риксдаг або Закон про вибори в Риксдаг.

§ 6. Якщо держава знаходиться у стані війни або небезпеки війни або виявилося в надзвичайному положенні, викликаному війною або небезпекою війни, Уряд може, по уповноваженню закону, приймати з якого-небудь питання постанови, які згідно основному закону повинні взагалі встановлюватися законом. Якщо це потрібно і в іншому випадку з міркувань готовності до оборони, Уряд може, по уповноваженню закону, шляхом постанови прийняти рішення про початок і припинення вживання тих, що містяться в законі реквізиції або аналогічного відчуження.

У законі про передачу повноваження, яке мається на увазі в частині першої, повинно бути точно вказано, за яких умов передбачається використання цього повноваження. Воно не спричиняє за собою права встановлювати, змінювати або відміняти основний закон, Акт про Риксдаг або Закон про вибори в Риксдаг.

§ 7. Якщо країна знаходиться у стані війни або безпосередній небезпеці війни, не повинна застосовуватися частина третя § 12 глав 2. Те ж саме застосовується в іншому випадку відносно військової делегації, виступаючої замість Риксдагу (включений Законом 1988:1438).

§ 8. Якщо держава знаходиться у стані війни або безпосередній небезпеці війни, Уряд може по уповноваженню Риксдагу прийняти рішення про виконання іншим органом функцій, які згідно основному закону належать Уряду. Таке повноваження не може стосуватися прав, вказаних в § 5 або 6, якщо лише не йдеться про рішення застосовувати закон з якого-небудь питання (у ред. Закону 1988:1438).

§ 9. Уряд може укласти угоду про припинення вогню, не запрошуючи ратифікації Риксдагу і не консультуючись із Зовнішньополітичним комітетом, якщо відстрочення угоди означало б небезпеку для держави (у ред. Закону 1979:933).

§ 10. На окупованій території Риксдаг або Уряд не можуть приймати рішення. На такій території не можуть здійснюватися повноваження, які належали якому-небудь членові Риксдагу або Державної поради.

Кожному державному органу на окупованій території ставиться в обов'язок діяти так, щоб приносити користь обороноздатності і чинити опір, а також виступати в захист цивільного населення і шведських інтересів в усіх відношеннях. На окупованій території жоден державний орган не може приймати рішення або здійснювати заходи, які перечили б нормам про права громадян і зобов'язали б громадян надавати допомогу окупаційним властям.

Вибори в Риксдаг або збори комунальних уповноважених не можуть проводитися на окупованій території (у ред. Закону 1988:1438).

§ 11. Якщо держава знаходиться у стані війни, глава держави повинен слідувати за Урядом. Якщо він знаходиться в іншому, чим Уряд, місці, це повинно розглядатися як перешкода для виконання ним функцій глави держави.

§ 12. Якщо держава знаходиться у стані війни, вибори в Риксдаг можуть відбутися лише за рішенням Риксдагу. Якщо держава знаходиться в стані небезпеки війни в період, коли повинні відбутися чергові вибори, Риксдаг може прийняти рішення про відстрочення виборів. Таке рішення має бути знов розглянуте протягом року, а згодом - з проміжком не більше року. Рішення, передбачене в цій частині, дійсно лише в тому випадку, якщо до нього приєднується не менше трьох чвертей членів Риксдагу.

Якщо яка-небудь частина території держави в період, коли повинні відбутися вибори, окупована, Риксдаг приймає рішення про внесення необхідних змін до положень глави 3. Виключення не можуть, проте, допускатися відносно положень, що містяться в частині першій § 1, § 2, частині першій § 6, § 7-11 глав 3. Вказане про державу в частині першій § 6, частині другій § 7 і частині другій § 8 глав 3 повинно діяти на тій частині території держави, на якій повинні відбутися вибори. Не менш однією десятою мандатів мають бути такими, що зрівнюють.

Чергові вибори, які не проводяться у встановлені терміни по підставах, викладених в частині першої, повинні відбутися, як тільки це стане можливим, після припинення війни або небезпеки війни. Уряд і тальман спільно або кожен окремо зобов'язані проконтролювати вживання необхідних для цього заходів.

Якщо по підставах, викладених в даному параграфі, чергові вибори проводилися в інший час, чим передбачено в звичайних умовах, Риксдаг повинен призначити наступні вибори в тому ж місяці третього або четвертого року після перших вказаних виборів, коли повинні були проводитися чергові вибори згідно Акту про Риксдаг (у ред. Закону 1994:1469).

§ 13. Якщо держава знаходиться у стані війни і небезпеки війни або існують такі зовнішні обставини, які приведуть до війни або небезпеки війни для держави, право приймати рішення в комунах здійснюється так, як це встановлено в законі (включений Законом 1985:863).

Перехідні постанови до Закону 1974:152

 

 

1. За допомогою даної Форми правління відміняється колишня Форма правління. Колишня Форма правління повинна, проте, застосовуватися, за вказаними нижче виключеннями, замість нової Форми правління аж до виділення року її остаточного прийняття Риксдагом, а також після цього - у вказаних нижче випадках.

":"

6. Колишній Акт або колишнє розпорядження продовжують зберігати законну силу, якщо вони не підпадають під дію тих положень, які необхідно дотримувати при вживанні даної Форми правління. Повноваження, які здійснювалися Королем і Риксдагом спільно або одним Риксдагом, можуть здійснюватися навіть після терміну, вказаного в пункті першому, поки Риксдаг не прийме іншого рішення.

Положення § 17 глав 8 даної Форми правління повинні діяти і відносно колишнього Акту, який приймався вирішенням Короля і Риксдагу спільно або вирішенням одного Риксдагу.

7. Положення колишнього закону або іншого акту про Короля або Королівську Величність повинні після відміни частини першою пункту 2 відноситися до Уряду, якщо з цього Акту не слідує або з інших обставин не виявляється, що мається на увазі особистий Король, Верховний суд, Верховний адміністративний суд або камеральный суд*(3).

Розпорядження, які згідно колишньому закону або іншому акту повинні були встановлюватися Королем і Риксдагом спільно, тепер повинні встановлюватися законом.

8. Якщо в законі або іншому акті передбачено заслання на те або інше розпорядження, яке замінюється положенням даної Форми правління, то в такому разі застосовується нове положення.

9-13. Скасовані Законом 1998:1700.

14. Даною Формою правління не вносяться зміни, що мали силу раніше відповідно до § 2 колишніх Форми правління (у ред. Закону 1985:864).