Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (ОНДР III курс) (2011).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

II курс

ОНДР

Заняття №1

Тема: Зміст і завдання науково-дослідної роботи

Мета: Ознайомити студентів із предметом і завданнями курсу, його нау­ковими основами; поглибити знання про види науково-дослідної роботи.

ПЛАН

  1. Предмет і завдання курсу науково-дослідної роботи.

  2. Науково-дослідна робота студентів під керівництвом фахівців як компонент навчального процесу. Види науково-дослідної роботи.

ПОПЕРЕДНЯ ПІДГОТОВКА

Опрацювати літературу:

  1. Радомисельський М.І., Небава М.І., Л.М.Ігнатов. Науково-дослідна робота: планування, організація, технологія. – В.: ВДТУ. – 1999. – 60 с.

  2. Білуха М.Г. Основи наукових досліджень. – К.: Вища щкола, 2007. – 271 с.

  3. Бурдин К.С., Веселов П.В. Как оформить научную работу: Методическое пособие для вузов. – М.: Высшая школа, 2011. – 152 с.

  4. Воблій К.Г. Організація роботи наукового працівника (методика і техніка). 3-є видання. – К.: Наукова думка, 2011. – 180 с.

  5. Козловський В.О. Техніко-економічні обґрунтування та економічні розра­хунки в дипломних проектах та роботах. Вінниця: ВДТУ, 2011. – 75 с.

  6. Сидоренко В.К., Дмитренко В.П, Основи наукових досліджень: Навчальний посібник. – К., 2011. – 110 с.

  7. Петрук В.Г., Володарський Є.Т., Мокін В.Б. Основи науково-дослідної роботи. Навчальний посібник / Під ред. д.т.н. Петрука В.Г. – Вінниця, ВНТУ, 2005. – 143 с.

  8. Основы научных исследований: Учебн. для техн. вузов / В.Й. Крутов, Й.М. Грушко и др. – М.: Высшая школа, 1989. – 232 с.

  9. Артюк О.Ф. Основі наукових досліджень: Навчальний посібник. – К.: УМКВО, 2011. – 315 с.

  10. Кринецкий Й.Й. Основы научных исследований: Учебн. Пособие для вузов. – К.: Выща школа, 2011. – 282 с.

  11. Кожем’яко В.П., Бобровник Є.А., Понура О.І. Наука і технічна творчість у навчальному процесі (від абітурієнта до аспіранта). Навчальний посібник. Ч.1 – Вінниця: ВДТУ, 2011. – 152 с.

АУДИТОРНА РОБОТА

1. Завдання курсу науково-дослідної роботи

Державна політика реформування системи вищої освіти спрямована на досягнення українською освітою сучасного світового рівня, відродження й подальший розвиток національних науково-освітніх традицій, оновлення змісту, форм і методів навчання, примноження інтелектуального потенціалу суспільства, вихід вітчизняної науки на світовий рівень.

У сучасній вищій школі все більш виразно виявляється тенденція про­никнення в навчальний процес елементів науково-дослідної роботи, яка має об'єктивний характер. Значні обсяги інформації, які невпинно зростають, висувають на перший план відпрацювання навичок самостійного надбання знань і їх систематичного оновлення.

Сьогодні навчання не може зводитися лише до накопичення певної суми знань. Науково-дослідна робота – це основний шлях придбання, примноження і оновлення знань. Оволодіння навичками наукових досліджень передбачає, передусім, уміння ставити наукові завдання, планувати їх виконання, організовувати збір інформації та її систематизацію, а також створювати умови для генерування нових ідей і творчого прозріння.

Потреба в формуванні навичок науково-дослідної роботи особливо важлива у сфері економічних відносин, де продовжується процес переборювання рецидивів волюнтаристських підходів, характерних для економічних дисциплін за умов планово-директивної системи. При цьому ймовірнісний, стохастичний характер пізньоіндустріального етапу еконо­міки підсилює значення об'єктивного наукового аналізу, неординарних підходів до вивчення суперечливих внутрішньо- та зовнішньоекономічних процесів і явищ, пошуку істини. З нової точки зору, перевага повинна надаватися меті досліджень, розширенню діапазону мето­дичних прийомів і засобів, підвищенню вимог до наукової обґрун­то­ваності висновків, узагальнень і практичних рекомендацій.

Досвід наукової роботи нагромаджується протягом всього життя дослідника, але фундамент цього досвіду повинен закладатися вже в процесі навчання у вищій школі. Завдання даної роботи полягає саме в тому, щоб допомогти студентам а також початківцям в науковій роботі оволодіти елементарними знаннями і навиками в цій сфері. Звичайно, при цьому подання лекційного матеріалу повинно супроводжуватися вирішенням практичних задач, які для студентської аудиторії пов'язані з підготовкою реферативних виступів, виконанням курсових та дипломних робіт, участю в науково-теоретичних і практичних конференціях, в наукових дослідженнях, що проводяться кафедрами і лабораторіями вузів.

Отже, завдання даного курсу полягає в тому, щоб дати студентам основні знання і первинні навички в сфері організації, планування і технології наукової роботи