Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (ОНДР III курс) (2011).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

II курс

ОНДР

Урок № 4

Тема: Натхнення, пристрасність, творча фантазія

Мета: Виявити роль та значення натхнення, пристрасності та творчої фантазії у науковій роботі; поглибити знання про стимуляцію цих засобів раціональної організації НДР.

ПЛАН

1. Натхнення як важливий елемент наукової творчості

2. Пристрасність до наукової праці і творча фантазія як компоненти творчого процесу.

ПОПЕРЕДНЯ ПІДГОТОВКА

Опрацювати матеріал попереднього уроку та літературу:

  1. Радомисельський М.І., Небава М.І., Л.М.Ігнатов. Науково-дослідна робота: планування, організація, технологія. – В.: ВДТУ. – 1999. – 60 с.

  2. Білуха М.Г. Основи наукових досліджень. – К.: Вища щкола, 2007. – 271 с.

  3. Бурдин К.С., Веселов П.В. Как оформить научную работу: Методическое пособие для вузов. – М.: Высшая школа, 2011. – 152 с.

  4. Воблій К.Г. Організація роботи наукового працівника (методика і техніка). 3-є видання. – К.: Наукова думка, 2011. – 180 с.

  5. Козловський В.О. Техніко-економічні обґрунтування та економічні розра­хунки в дипломних проектах та роботах. Вінниця: ВДТУ, 2011. – 75 с.

  6. Сидоренко В.К., Дмитренко В.П, Основи наукових досліджень: Навчальний посібник. – К., 2011. – 110 с.

  7. Петрук В.Г., Володарський Є.Т., Мокін В.Б. Основи науково-дослідної роботи. Навчальний посібник / Під ред. д.т.н. Петрука В.Г. – Вінниця, ВНТУ, 2005. – 143 с.

  8. Основы научных исследований: Учебн. для техн. вузов / В.Й. Крутов, Й.М. Грушко и др. – М.: Высшая школа, 1989. – 232 с.

  9. Артюк О.Ф. Основі наукових досліджень: Навчальний посібник. – К.: УМКВО, 2011. – 315 с.

  10. Кринецкий Й.Й. Основы научных исследований: Учебн. пособие для вузов. – К.: Выща школа, 2011. – 282 с.

  11. Кожем’яко В.П., Бобровник Є.А., Понура О.І. Наука і технічна творчість у навчальному процесі (від абітурієнта до аспіранта). Навчальний посібник. Ч.1 – Вінниця: ВДТУ, 2011. – 152 с.

АУДИТОРНА РОБОТА

1. Натхнення як важливий елемент наукової творчості

Невід'ємними компонентами творчого процесу є натхнення, захопленість працею, або пристрасність, a також творча фантазія. Праця з натхненням – це така ситуація, при якій працювати легко і приємно, коли людина отримує задоволення від роботи і її результатів.

Отже, натхнення –­ це особливий психологічний стан людини, який результативно сприяє творчій роботі.

Імпульс до натхнення може дати лише один спосіб – регулярна наполеглива праця. По суті натхнення виглядає як винагорода за таку працю. Досвід багатьох поколінь людей творчої праці переконливо свідчить про те, що натхнення може виникати лише на основі систематичної праці. І, навпаки, помилково думати, що натхнення може наступити само по собі, без напруженої праці.

Іноді вважають, що натхнення можна породжувати штучно: палінням, міцною кавою, чи навіть алкоголем. Дійсно, на якусь мить такі дії можуть підвищувати працездатність. Але треба враховувати особливості такого "форсажу".

По-перше, здатність до творчості може підвищитись лише на деякий проміжок часу, після чого неминуче виникає депресія, можлива втрата не тільки натхнення, але і працездатності взагалі.

По-друге, такий штучний "форсаж" створює небезпеку отримання помилкових результатів внаслідок втрати пильної уваги, виникнення плутанини, неврахування якихось факторів тощо.

Безумовно, є фактори, що сприяють натхненню в роботі. Це, насамперед, як уже відзначалось, наполеглива систематична робота. Це також добре організований періодичний відпочинок, заняття за інтересами: шахи, спорт, колекціонування, тобто все те, що веде до відновлення як фізичних сил, так і розумової активності. Мова йде, по суті, про дотримання правил гігієни розумової праці.