Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (ОНДР III курс) (2011).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

2. Уточнений план дослідження і робоча програма

У процесі роботи над темою нагромаджується матеріал, триває процес продумування теми, отже підвищується рівень інформованості виконавця. Це створює основу для розробки уточненого плану і на його основі – робочої програми.

Уточнений план відрізняється від попереднього не тільки корекцією назви теми і її розділів, але і тим, що в змісті кожного розділу можуть бути відокремлені підрозділи, що відображують його основну проблематику.

Так, у прикладі попереднього плану, що розглядався в попередній лекції, "Теоретичні засади малого бізнесу в сучасній ринковій економіці", можуть бути виділені такі основні підрозділи:

- мале підприємництво, як основа конкурентного середовища;

- функції малих підприємств: виробничі, торгові, посередницькі;

- соціальне значення малого підприємництва;

- мале підприємництво у країнах з розвиненою ринковою економікою.

Уточнений план створює основу для розробки детальнішого плану робочої програми. Робоча програма містить не тільки детальну проблематику, але і деякі попередні висновки і методику виконаної роботи.

Розроблення робочої програми – це складна робота, що вимагає значних витрат часу і сил. Але якщо вона є, загальний час на виконання дослідження значно скорочується, іноді в два-три рази. Особливо важливе значення розробка робочої програми має для виконання індивідуальних досліджень (дипломних робіт, дисертацій на здобуття вченого ступеня).

3. Робоча програма

Робоча програма – це останній етап перед завершенням дослідження в цілому, фактор чіткої організації роботи, її своєчасного і успішного завершення.

За своїм змістом робоча програма містить в собі найдетальнішу проблематику теми, розділу, всі її завдання не лише основні, але й проміжні. В робочій програмі остаточно уточнюються напрямки збирання матеріалів. Програма точно орієнтує на збирання певного матеріалу, виходячи з конкретної задачі дослідження. Програма може включати робочі гіпотези і можливі висновки з них. Розроблення робочої програми корисно супроводжувати переліком матеріалів, які будуть використовуватися в роботі над тим чи іншим розділом. Складаючи робочу програму, слід уточнити і терміни виконання кожного розділу теми.

Слід відзначити, що в індивідуальних дослідженнях, в тому числі при виконанні студентських курсових і дипломних робіт, необов'язково розробляти робочу програму зразу на всі розділи. Доцільно складати такі програми окремо до кожного розділу згідно з власним графіком роботи над темою.

Наведемо приклад робочої програми з вищезгаданої теми для першого розділу "Теоретичні засади малого бізнесу в сучасній ринковій економіці".

Насамперед треба дати кількісну оцінку малих підприємств у країнах з розвиненою ринковою економікою. Слід привести фактичні дані про абсолютну і відносну кількості малих підприємств в країнах з сучасною ринковою економікою. Можна також показати їх питому вагу в валовому національному продукті, в бюджетних надходженнях тощо.

Далі доцільно розглянути історичні тенденції розвитку малих підприємств в ринковій економіці. За умов вільного ринку йшов процес монополізації всіх сфер підприємництва, внаслідок якого чисельність і питома вага малих підприємств скорочувалась. Треба зауважити, що саме монополізація економіки була одним із чинників великої депресії кінця 20-х – початку 10-х років минулого сторіччя.

Доцільно показати, що з переходом до регульованого ринку тенденція щодо кількості і питомої ваги малих підприємств радикально змінюється. Бажано знайти дані про динаміку кількості і питомої ваги малих підприємств у країнах з розвиненою ринковою економікою. На цій основі слід обґрунтувати висновок про те, що в сучасній ринковій економіці створюються умови для збалансованих співвідношень між великими, середніми і малими підприєм­ствами. На таке співвідношення впливають два фактори.

По-перше, ринкові механізми саморегулювання сприяють тому, що кожна група підприємств (великі, малі, середні) займають свою нішу підприємництва.

По-друге, оптимальне співвідношення між підприємствами різних розмі­рів є одним з результатів державної антимонопольної політики, зокрема, під­трим­ки малих підприємств.

Центральна частина розділу – сфера малого підприємництва як основа конкурентного середовища. Теоретичний доказ цієї тези вимагає класифікації фак­торів, які роблять мале підприємництво основою конкурентного середо­ви­ща. Можна назвати такі основні фактори.

Перший. Малі підприємства порівняно легко створюються, тому виникає об'єктивна можливість для досконалої конкуренції, тобто такої, в якій бере участь необмежена кількість господарських суб'єктів.

Другий. Малим підприємствам легше освоювати нові види товарів і по­слуг, змінювати напрямки своєї роботи. Отже, вони є фактором як внутріш­ньо­галузевої, так і міжгалузевої конкуренції.

Третій. Малі підприємства значною мірою обмежують монопольні тен­ден­ції великих підприємств, у тому числі навіть природних монополій, напри­к­лад, конкуренцію автотранспорту, де є малі підприємства із залізницями – природними монополіями.

Четвертий. Малі підприємства регулюють конкурентне середовище на ринку праці. З одного боку, малі підприємства швидко створюють нові робочі місця, з іншого – вони є джерелом робочої сили при збільшенні на неї попиту з боку великих і середніх підприємств. За наших умов цей фактор доцільно підтвердити даними про структуру працевлаштування.

Далі слід показати суттєву особливість малих підприємств, яка полягає в їх нестійкості. Можна навести дані про плинність малих підприємств. Тенденція така, що питома вага малих підприємств щороку змінюється, деяка кількість малих підприємств щороку перестає існувати, причому приблизно така ж їх кількість щороку створюється. Треба обґрунтувати тезу, що нестійкість малих підприємств, по суті, є однією з передумов стабільності сучасної ринкової економіки в цілому.

Зміст висновку з матеріалу розділу полягає в тому, що мале підприєм­ниц­т­во є буферною зоною ринкової економіки. І в цій його якості вирішальне значення має роль малого підприємництва як основи конкурентного середо­ви­ща.

На закінчення цього розділу робочої програми треба навести список джерел, які необхідно використати, приблизний обсяг тексту і термін виконання роботи над цим розділом.

Підбивання підсумків (питання для обговорення та висновків):

1. Яким чином планування впливає на успіх у проведенні наукової роботи?

2. Яким є наступний етап після формулювання гіпотези?

3. Як грамотно обрати теми досліджень?

4. Які чинники продуктивно впливають на вибір теми?

5. Які включає в себе кожна тема пов'язані між собою проблеми?

6. Що таке і навіщо складається попередній план досліджень?

7. Якою є структура попереднього плану?

8. Що найчастіше розглядають у першій частині наукової роботи?

9. Якою традиційно є заключна частина наукової роботи?

10. З якою метою здійснюють календаризацію роботи?

11. Чим від попереднього плану відрізняється уточнений?

12. Основою для розроблення чого слугує уточнений план?

13. Що таке робоча програма дослідження? Яким є її склад?

14. На закінчення робочої програми що слід навести?

Домашнє завдання: вивчити теоретичний матеріал.