Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (ОНДР III курс) (2011).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

II курс

ОНДР

Урок № 5

Тема: Творчий процес і підсвідома діяльність

Мета: Виявити стимулятори творчого процесу та навчитися їх продуктивно застосовувати на практиці. Дослідити роль та значення підсвідомої діяльності у творчому процесі

ПЛАН

1. Суть та значення підсвідомої діяльності в науковому процесі.

2. Потенціал підсвідомості.

ПОПЕРЕДНЯ ПІДГОТОВКА

Опрацювати матеріал попереднього уроку та літературу:

  1. Радомисельський М.І., Небава М.І., Л.М.Ігнатов. Науково-дослідна робота: планування, організація, технологія. – В.: ВДТУ. – 1999. – 60 с.

  2. Білуха М.Г. Основи наукових досліджень. – К.: Вища щкола, 2007. – 271 с.

  3. Бурдин К.С., Веселов П.В. Как оформить научную работу: Методическое пособие для вузов. – М.: Высшая школа, 2011. – 152 с.

  4. Воблій К.Г. Організація роботи наукового працівника (методика і техніка). 3-є видання. – К.: Наукова думка, 2011. – 180 с.

  5. Козловський В.О. Техніко-економічні обґрунтування та економічні розра­хунки в дипломних проектах та роботах. Вінниця: ВДТУ, 2011. – 75 с.

  6. Сидоренко В.К., Дмитренко В.П, Основи наукових досліджень: Навчальний посібник. – К., 2011. – 110 с.

  7. Петрук В.Г., Володарський Є.Т., Мокін В.Б. Основи науково-дослідної роботи. Навчальний посібник / Під ред. д.т.н. Петрука В.Г. – Вінниця, ВНТУ, 2005. – 143 с.

  8. Основы научных исследований: Учебн. для техн. вузов / В.Й. Крутов, Й.М. Грушко и др. – М.: Высшая школа, 1989. – 232 с.

  9. Артюк О.Ф. Основі наукових досліджень: Навчальний посібник. – К.: УМКВО, 2011. – 315 с.

  10. Кринецкий Й.Й. Основы научных исследований: Учебн. пособие для вузов. – К.: Выща школа, 2011. – 282 с.

  11. Кожем’яко В.П., Бобровник Є.А., Понура О.І. Наука і технічна творчість у навчальному процесі (від абітурієнта до аспіранта). Навчальний посібник. Ч.1 – Вінниця: ВДТУ, 2011. – 152 с.

АУДИТОРНА РОБОТА

5.1 Суть та значення підсвідомої діяльності в науковому процесі

У творчому процесі поряд з осмисленою діяльністю важливу роль відіграє підсвідомість.

Підсвідома діяльність не ізольована від осмисленої. Більше того, сфери діяльності – осмислена і підсвідома – співіснують і взаємодіють. В основі підсвідомої діяльності лежить інформація, яку вчений отримує і обробляє в процесі своєї осмисленої діяльності.

Підсвідома діяльність містить в собі величезні можливості. Це можна пояснити на прикладі типової ситуації, яка складається в процесі роботи вченого. Він продумує проблему, нагромаджує і систематизує матеріал, обробляє і аналізує його. Але далі робота не йде. Нагромаджений матеріал виглядає як хаотичне скупчення фактів, в якому нема ніякого порядку, ніякої закономірності. І тоді вчений припиняє роботу, переходить до інших занять, або дає собі відпочинок, І ось, в один з далеких від безпосередньої роботи моментів, в нього виникає ключова ідея, приходить осіянні. Він починає розуміти зв'язок між фактами, їх закономірності, вимальовуються можливі висновки. Все це дає імпульс для подальшої роботи – уточнення плану і робочої програми, створення нових більш перспективних робочих гіпотез тощо.

Отже, в даному разі йдеться про фактор підсвідомості. Вчений припинив свою роботу над даною проблемою, переключивши увагу на щось інше, а підсвідома робота мозку триває, і саме вона привела в кінцевому підсумку до осяяння, до з'ясування істини.

Підсвідома діяльність може виходити за межі робочого часу. Вона триває і тоді, коли вчений відпочиває. Ключова ідея може прийти в голову навіть під час сну. Як розповідав Д. Менделєєв, ключова ідея періодичної таблиці хімічних елементів прийшла до нього під час сну. Нема сумніву, що такий спосіб виникнення ключової ідеї є результатом надзвичайно високої концентрації думок про проблему, яку треба вирішити.