Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (ОНДР III курс) (2011).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

2. Науково-дослідна робота студентів під керівництвом фахівців як компонент навчального процесу. Види науково-дослідної роботи

Протягом всього періоду навчання студенти виконують різноманітні наукові роботи: реферати, курсові роботи і проекти, а наприкінці навчання – дипломні роботи і проекти. Загальною вимогою до них є самостійність їх виконання. Саме це передбачає необхідність оволодіння первинними елементами наукового дослідження. Отримання знань і набуття навичок науково-дослідної роботи необхідні не тільки в навчальному процесі, Вони потрібні спеціалісту в його майбутній роботі. Де б він не працював, він повинен вміти збирати і відбирати матеріал, систематизувати і узагальнювати його, аналізувати, робити практичні висновки. Саме це необхідно не тільки професійним науковцям, але і менеджерам, підприємцям, спеціалістам різноманітних сфер діяльності.

За своїм характером і змістом наукова робота неоднорідна. Можна виділити три її основні види. Є наукова робота у власному розумінні цього поняття. Це основний вид наукової роботи. Але в наукових дослідженнях потрібна також робота лаборантів, асистентів, бібліографів тощо.

Сучасні наукові дослідження, як правило, передбачають численні допоміжні функції. Отже, поділ наукової роботи на основну і допоміжну – це такий поділ праці, який підвищує її продуктивність.

Треба зауважити, що такий поділ праці може бути як за спеціалізацією, так і за рівнем кваліфікації. Для виконання допоміжних функцій в одних випадках залучаються працівники інших спеціальностей, в інших – працівники нижчого рівня кваліфікації. Так, для дослідження складних економічних процесів можуть виявитися потрібними, окрім провідних спеціалістів-економістів, професіонали в галузі програмування, математики тощо. Водночас є робота і для менш досвідчених економістів, що виконують порівняно нескладні елементи основної роботи.

Третім видом наукової роботи є науково-організаційна. По суті це науковий менеджмент. Необхідність такої сфери наукової роботи зумовлена особливостями багатьох наукових досліджень. За сучасних умов переважають колективні дослідження, причому їх питома вага в загальних дослідженнях зростає. Є такі види робіт, виконання яких потребує створення колективів, що складаються з десятків, сотень і навіть тисяч людей. За таких умов необхідна чітка координація всіх напрямів роботи, підпорядкування всіх робіт єдиній меті, узгодження робіт у просторі і часі. Отже, необхідні організатори такої роботи, а це особлива професія в науці. Успіхи сучасної науки багато в чому залежать саме від таких організаторів. Великі досягнення сучасної науки були отримані завдяки їм.

Слід відзначити, що оволодіння основами знань і первинними навичками науково-дослідної роботи студентами поєднується з поточними заняттями (лекціями, семінарами, лабораторними заняттями, екзаменами і заліками), що охоплюють основну частину навчального часу. Саме тому проблеми організації такої роботи, вміння зосередити свою увагу на тих чи інших питаннях, спланувати роботу й успішно її виконати – один з найважливіших компонентів навчальної підготовки, від успіху якої залежать основні якості майбутнього спеціаліста.

Підбивання підсумків (питання для обговорення та висновків):

1. Що є завданням курсу НДР?

2. Які є основні види науково-дослідної роботи?

3. Що зумовлює основний вид науково-дослідної роботи?

4. Поясніть специфіку допоміжного виду науково-дослідної роботи.

4. Дайте поняття науково-організаційної роботи.

5. Обґрунтуйте значення науково-дослідної роботи для навчального про­це­су.

Домашнє завдання: вивчити теоретичний матеріал.