Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (ОНДР III курс) (2011).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

II курс

ОНДР

Урок № 7

Тема: Збирання матеріалу та його організація

Мета: Виявити основи методи та підходи до продуктивного збирання матеріалу та навчити студентів його раціональній організації.

ПЛАН

1. Основні принципи збирання матеріалу і його особливості в економіч­них дослідженнях.

2. Наукова бібліографія.

3. Реферування друкованих творів.

ПОПЕРЕДНЯ ПІДГОТОВКА

Опрацювати матеріал попереднього уроку та літературу:

  1. Радомисельський М.І., Небава М.І., Л.М.Ігнатов. Науково-дослідна робота: планування, організація, технологія. – В.: ВДТУ. – 1999. – 60 с.

  2. Білуха М.Г. Основи наукових досліджень. – К.: Вища щкола, 2007. – 271 с.

  3. Бурдин К.С., Веселов П.В. Как оформить научную работу: Методическое пособие для вузов. – М.: Высшая школа, 2011. – 152 с.

  4. Воблій К.Г. Організація роботи наукового працівника (методика і техніка). 3-є видання. – К.: Наукова думка, 2011. – 180 с.

  5. Козловський В.О. Техніко-економічні обґрунтування та економічні розра­хунки в дипломних проектах та роботах. Вінниця: ВДТУ, 2011. – 75 с.

  6. Сидоренко В.К., Дмитренко В.П, Основи наукових досліджень: Навчальний посібник. – К., 2011. – 110 с.

  7. Петрук В.Г., Володарський Є.Т., Мокін В.Б. Основи науково-дослідної роботи. Навчальний посібник / Під ред. д.т.н. Петрука В.Г. – Вінниця, ВНТУ, 2005. – 143 с.

  8. Основы научных исследований: Учебн. для техн. вузов / В.Й. Крутов, Й.М. Грушко и др. – М.: Высшая школа, 1989. – 232 с.

  9. Артюк О.Ф. Основі наукових досліджень: Навчальний посібник. – К.: УМКВО, 2011. – 315 с.

  10. Кринецкий Й.Й. Основы научных исследований: Учебн. пособие для вузов. – К.: Выща школа, 2011. – 282 с.

  11. Кожем’яко В.П., Бобровник Є.А., Понура О.І. Наука і технічна творчість у навчальному процесі (від абітурієнта до аспіранта). Навчальний посібник. Ч.1 – Вінниця: ВДТУ, 2011. – 152 с.

АУДИТОРНА РОБОТА

1. Основні принципи збирання матеріалу і його особливості в економічних дослідженнях

Для виконання наукового дослідження потрібні матеріали, які складають інформаційну основу роботи. Повнота і якість матеріалів має вирішальний вплив на результати дослідження. Складовими інформаційної основи можуть бути факти, що характеризують явища і процеси, в тому числі такі, які отримані внаслідок безпосередніх спостережень, експериментів, попередніх досліджень. В процесі наукової роботи використовуються також літературні джерела, статистичні і нормативні матеріали тощо.

Кількість матеріалів і їх різноманітність можуть бути досить значними. Виникає небезпека потонути в матеріалах. Щоб попередити такий стан, доцільно при збиранні матеріалів дотримуватися деяких основних правил. Можна назвати три основні правила.

Перше. Збирання матеріалу від початку і до кінця повинно бути цілеспрямованим. Не можна збирати матеріал "взагалі", оскільки виникає загроза перетворити процес збирання матеріалів в самоціль. В процесі роботи дослідник зустрічає різноманітні матеріали, які іноді можуть здаватися потрібними. Але якщо вони безпосередньо не зв'язані з конкретними цілями дослідження, на них не варто витрачати час і сили. В цьому розумінні важливе значення має своєчасна розробка уточненого плану і, особливо, робочої програми.

Друге. Протягом усієї роботи матеріал треба збирати згідно зі структурою дослідження. Це означає необхідність групувати матеріал відповідно до плану роботи. Слід зауважити, що в процесі збирання матеріалу зустрічається такий, що його треба використовувати не лише в одному розділі. В такому випадку матеріал поміщається в перший за послідовністю дослідження розділ, а в інших розділах робляться адресні позначки про наявність цього матеріалу в першому розділі.

Третє. Процес збирання матеріалу повинен включати дві основні стадії. Спочатку матеріал збирається без оцінки його значення для проблеми. Потім здійснюється "просіювання" матеріалу, тобто вибирається найістотніший, усувається дублювання.

Поіменовані правила є загальними для всіх наукових досліджень, але збирання матеріалу для економічних досліджень має деякі особливості, що обумовлені предметом дослідження. Економічна наука має справу з процесами і явищами, що притаманні макро- і мікроекономіці, що відбуваються на внутрішніх і зовнішніх ринках, в економічній діяльності підприємств і галузей тощо. Всі ці сфери відображаються поточною державною статистикою, в звітах підприємств тощо.

У статистичних матеріалах і звітах підприємств дослідник зустрічає численні показники, які широко використовуються в економічному аналізі.

Важливе значення в економічних дослідженнях можуть мати матеріали безпосередніх спостережень. Так, звіти підприємств, як правило, не можуть дати повної картини стану справ на підприємстві. Іноді виникає потреба розглянути проблему "з середини", побувавши на підприємстві, найкраще як працівник, що виконує ту чи іншу функцію. Така можливість для студентських досліджень виникає під час практики на підприємствах.

Слід зауважити, що отримані факти, показники, їх динаміка іноді не піддаються простим поясненням. Об'єктивна оцінка матеріалів, по суті, є одним з елементів продумування теми та складових творчого процесу. Поглибленому проникненню в суть процесу може сприяти обговорення матеріалу в наукових колективах, консультації з спеціалістами тощо.

Одна з особливостей економічних досліджень полягає в тому, що в них можливе широке використання соціологічних обстежень, які здійснюються на основі анкетування, або інтерв'ювання. Результати таких обстежень можуть мати як самостійне науково-практичне значення, так і слугувати допоміжною інформацією до матеріалів, що їх отримують з інших джерел. Наприклад, при вивченні проблеми нестійкості малих підприємств треба не тільки звертатися до статистичних показників, але і вивчити причини цього явища через призму оцінок, які можуть дати власники підприємств і їх партнери тощо.

Серед матеріалів, які використовуються в економічних дослідженнях, можуть бути і результати економічних експериментів. Як відомо, в природничих і технічних дисциплінах експерименти – обов'язкова складова досліджень. В багатьох дисциплінах наука поділена на дві частини – теоретичну і експериментальну. В економічній науці такий поділ відсутній. Але в багатьох дослідженнях без експериментів неможливо отримати надійний науковий і практичний результат. Так, експерименти можуть бути доцільними в дослідженнях ефективності податкової системи, форм оплати праці в різних галузях, методів стимулювання інвестиційної діяльності підприємств тощо. Слід зауважити, що в економічній науці, як і в інших наукових дисциплінах, експеримент може використовуватись як засіб перевірки робочих гіпотез.