Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (ОНДР III курс) (2011).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

1. Розроблення попереднього плану дослідження

Успіх наукової роботи значною мірою залежить від того, як робота спланована. Планування роботи не можна розглядати як одноразовий акт. Спочатку складається попередній план. У процесі подальшої роботи, продумування теми і її проблем, нагромадження матеріалу план уточнюється і з'являється можливість розробки деталізованого плану – робочої програми.

Вибору теми може сприяти уважне, вдумливе читання літератури, таке читання, коли виникають питання і сумніви, чому не розкритий той чи інший бік явища, на скільки задовольняють читача ті чи інші пояснення його причин. Вибір теми може мати своїм джерелом певні аналогії. Скажімо, в одних галузях знайшов застосування функціонально-вартісний аналіз, який можна застосувати в інших. Такий спосіб вибору теми характерний для тем методичного напрямку.

Кожна тема включає в себе кілька пов'язаних між собою проблем. Попередній план є переліком основних проблем в їх логічній послідовності. Він складається на основі загальної уяви про предмет дослідження, ознайомлення з літературою, лекціями, консультаціями спеціалістів тощо. Вже на етапі складання попереднього плану треба з максимальною точністю сформулювати не тільки назву теми, але й її основні проблеми.

Треба зауважити, що логічно складений план – одна з найваж­ли­ві­ших умов успіху в роботі. Навпаки, невдалий план здатний завести роботу у глухий кут. Тому широке розповсюдження має практика обговорення планів роботи в наукових колективах – кафедрах, лабораторіях. Плани студентських робіт узгоджуються з керівником теми.

Структура попереднього плану визначається суттю теми, її змістом. Дія економічної тематики типова така структура, коли центральна частина роботи присвячується аналізу процесів, явищ, виявленню закономірностей їх розвитку. В першій частині роботи найчастіше розглядаються фундаментальні теоретичні основи проблематики даної теми, стан їх теоретичної розробки. Заключна частина роботи в більшості випадків являє собою її практичний результат у вигляді проектних рішень, пропозицій, методичних рекомендацій тощо.

Не треба змішувати план теми з послідовністю роботи над темою. По-перше, кожний розділ роботи починається зі збирання і обробки матеріалу. По-друге, зовсім не обов'язково роботу починати з першого розділу. Найчастіше робота починається з центрального розділу. Адже робота над цим розділом уточнює як наші теоретичні знання проблеми, так і створює основу для практичних висновків. Щодо конкретної проблематики, то найдоцільніше починати з аналізу проблем, матеріалами з яких володієш найкраще. Саме така послідовність здатна створювати постійний Імпульс для наукової творчості.

Вже на стадії складання попереднього плану доцільно встановити приблизні строки виконання теми і її окремих розділів. Така календаризація роботи дисциплінує виконавця і є однією з основ організації дослідження.

Наведемо приклад попереднього плану для однієї з економічних проблем. Припустимо обрана тема "Малий бізнес і проблеми його розвитку". У попе­ред­ньому плані доцільно в такій темі відокремити три розділи.

Перший розділ слід присвятити аналізу теоретичних проблем, необхід­ності і функціям малого бізнесу в ринковій економіці. Його орієнтовна назва може бути такою: "Теоретичні засади малого бізнесу в сучасній ринковій економіці".

У другому розділі доцільно проаналізувати стан малого бізнесу в еконо­міці: міста, району, області, тобто його кількісні показники, їх динаміку, а також труднощі і проблеми, з якими зустрічаються малі підприємства. Такому змісту відповідала б назва розділу "Аналіз сучасного стану малого бізнесу і його проблем".

Нарешті, змістом третього розділу могли б бути заходи, які необхідні для сприяння розвитку малого бізнесу і вирішення його проблем. Для такого розділу підходить назва "Система заходів для підтримки малого бізнесу".