Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституція Швеції.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
181.08 Кб
Скачать

§ 4. Жоден орган влади або інший державний орган не повинні переслідувати:

1) творця матеріалу, який відданий гласності або передбачається для віддання гласності в радіопрограмі, або записі, створеному за допомогою технічних засобів, а також ту особу, яка володіє первинним правом на такий матеріал

2) обличчя, яке запропонувало або має намір запропонувати матеріал для віддання гласності в радіопрограмі або запису, створеного за допомогою технічного засобу, або

3) особа, що надала відомості відповідно до § 2 глави 1.

Вказана заборона не перешкоджає розслідуванню у разі, коли справжнім Законом передбачається відповідальність або інша правова дія. У таких випадках повинні все ж братися до уваги положення § 3 відносно права зберігати мовчання (у ред. Закону 1998:1439).

§ 5. Особа, умисне або по необережності що порушує свій обов'язок зберігати мовчання § 3, присуджується до штрафу або тюремного висновку на строк до одного року. Те ж саме відноситься до особи, яка в радіопрограмі або записі, створеному за допомогою технічних засобів, умисне або по необережності надасть помилкові відомості про творця матеріалу або особу, що пропонує її для демонстрації, або володіє першочерговим правом на неї, або надало відомості для неї.

За умисне наведення довідок всупереч положенням § 4 особа присуджується до штрафу або тюремного висновку на строк до одного року.

Прокурор порушує справу за злочин, передбачений в частині першої, лише за заявою потерпілого від злочину (у ред. Закону 1998:1439).

 

Глава 3. Про трансляцію, а також про виготовлення і поширення

 

Радіопрограми

§ 1. Кожен шведський громадянин і шведська юридична особа володіє правом трансляції радіопрограм по дротах.

Свобода, закріплена в частині першої, не перешкоджає встановленню в законі норм про обов'язок власників мережі надавати канали для деяких програм, необхідні для обліку інтересів суспільства в доступі до всестороннього здобуття інформації або для протесту проти продовження трансляції передач, що змальовують насильство, порнографічні картини або збуджуючих ненависть до національних груп.

§ 2. Право трансляції радіопрограм не по дротах повинне регулюватися законом, який містить розпорядження про порядок здобуття дозволу і про умови трансляції.

Необхідно повсюдно прагнути до використання радіочастот так, щоб це вело до подальшого найбільшого використання свободи висловів і інформації.

Об'єднанням і союзам необхідно надавати можливість отримувати дозвіл на трансляцію звукових програм по локальних радіотрансляторах на доступних радіочастотах. Детальніші розпорядження про це встановлюються законом.

§ 3. Відносно обмежень права трансляції, передбачених в § 1 і 2, діють розпорядження про обмеження основних прав і свобод, встановлені в § 12 і частинах друго-п'ятої § 13 глав 2 Форми правління.

§ 4. що Транслює радіопрограму самостійно вирішує, що має бути в неї включене.

§ 5. Питання про право транслювати радіопрограми може бути розглянуте судом або спеціальним комитетом*(5), склад якого визначається законом і голова якого має бути або був штатним суддею. Той, що передивляється вирішення Уряду по цих питаннях повинен здійснюватися лише судом і вимагає розгляду лише законності рішення.

Якщо справа пов'язана з втручанням для припинення зловживань, то це питання повинне розглядатися судом за участю жюрі присяжних відповідно до детальніших розпоряджень закону. Такий порядок не застосовується, якщо справа стосується порушення вимог, що пред'являються до комерційної реклами, інших анонсів і трансляцій радіопрограм, передбачених в частині другій § 12 глав 1.

§ 6. Вимог, що встановлюють обов'язок зберігання і надання трансльованих радіопрограм для рецензування і відправки їх в архів, встановлюються в законі.

§ 7. Законодавство повинне визначати порядок попередження поширення за допомогою радіопрограм карт, креслень або зображень, які повністю або частково відтворюють Швецію і містять відомості, пов'язані з державною безпекою.

Записи, створені за допомогою технічних засобів (у ред. Закону 1998:1439)

§ 8. Кожен шведський громадянин і шведська юридична особа володіють правом створення і поширення записів, створених за допомогою технічних засобів. Для отримання права прилюдної демонстрації фільмів, радіопрограм і яких-небудь інших створених за допомогою технічних засобів записів з рухомими зображеннями може, проте, бути потрібним ознайомлення і схвалення згідно частини другої глави 1.

§ 9. Вимог, що встановлюють обов'язок зберігати екземпляри записів, створених за допомогою технічних засобів, і надавати їх на рецензування, повинні визначатися законом. У нім повинні також міститися розпорядження, що встановлюють обов'язок надавати властям екземпляри таких записів і надавати відомості у зв'язку з таким обов'язком.

§ 10. Жодне підприємство поштового зв'язку або якою-небудь інший суспільний перевізник не має права відмовляти в транспортуванні записів, створених за допомогою технічних засобів, із-за їх вмісту, інакше це стане розглядатися як правопорушення, передбачене частями третьою і четвертою § 13.

Суспільний перевізник, що приймає для доставки запис, створений за допомогою технічних засобів, не може вважатися її розповсюджувачем на підставі глави 6.

§ 11. Поза рамками, встановленими в цьому Основному законі, відносно особи, що звертається з метою наживи до того, хто протягом п'ятнадцяти років випускає фільми, радіопрограми і інші створені за допомогою технічних засобів записи з рухомими зображеннями, які детально демонструють сцени насильства проти людей або тварин, діють розпорядження закону.

§ 12. Положень справжнього Основного закону не є перешкодою для встановлення в законі правив про покарання і ведення судочинства для того, хто:

1) демонструє порнографічні картини в суспільних місцях шляхом показу або якого-небудь аналогічного способу ознайомлення, який викликає суспільне обурення;

2) без попереднього замовлення відправляє поштою або іншим способом яку-небудь порнографічну картину або

3) поширює серед дітей і хлопців фільм, який за своїм змістом збуджує звірячі інстинкти або породжує в середовищі молоді відчуття крайньої небезпеки.

Те ж саме застосовується в питанні про штрафах або іншій правовій дії на тих, хто порушує розпорядження про перегляд і затвердження фільмів, відеопрограм і інших створених за допомогою технічних засобів записів з рухомими зображеннями, які повинні показуватися публічно.

Закон може встановлювати розпорядження про запобігання поширенню створених за допомогою технічних засобів записів карт, креслень і зображень, які повністю або частково відтворюють Швецію і містять відомості, пов'язані з державною безпекою.

§ 13. Тих екземплярів створених за допомогою технічних засобів записів, які змальовують країну і призначені для поширення на її території, повинні забезпечуватися чіткими відомостями про той, хто поставив фільм або зробив звукозапис, а також про те, коли і ким вони тиражували. Детальніші постанови з цього питання містяться в законі.

Творець фільму або звукозапису, з наміром або по необережності що порушив вимогу частини першої або постанови про це, засуджується до штрафу або позбавлення волі на строк до одного року.

Розповсюджувач фільму або звукозаписи, в яких немає яких-небудь відомостей, встановлених в частині першої, повинні, якщо він це зробив умисне або по необережності, присуджуватися до грошового штрафу. Те ж саме має місце і тоді, коли відомості є помилковими і розповсюджувач знав про це.

Розповсюджувач фільму або звукозапису, навіть якщо він згідно справжньому Основному закону потерпів збиток або піддався конфіскації, присуджується до штрафу або позбавлення волі на строк до одного року.

§ 14. Розпоряджень про обов'язок професійних продавців і прокатують передавати фільми, відеопрограми або інші створені за допомогою технічних засобів записи з рухомими картинами для реєстрації органу влади встановлюються в законі, а з питання про вміст рецензії або про те, що рецензія буде найближчим часом, - на основі закону.

 

Глава 4. Про редактора

 

§ 1. Радіопрограма і запис, створений за допомогою технічних засобів, повинні мати редактора. Редактор радіопрограми повинен, згідно детальнішим розпорядженням закону, призначатися для кожної програми або для всієї або частини програмної постановки.

Редактор призначається тим, хто здійснює діяльність трансляції або дає дозвіл на запис, що створюється за допомогою технічних засобів (у ред. Закону 1998:1439).

§ 2. Редактор має бути шведським громадянином. Законом може бути встановлено, що редактором має право бути призначений також і іноземець.

Особа, призначена редактором, повинна проживати в країні. Неповнолітній, банкрот або адміністратор не може бути редактором згідно особливим розпорядженням закону. Відомості про той, хто є редактором, мають бути доступні для публіки.

§ 3. Редактор повинен мати повноваження здійснювати контроль за відданням гласності постановки і визначати її вміст так, щоб ніщо не могло включатися в неї проти його бажання. Кожне обмеження його повноважень не повинне наводити до небажаних наслідків.

§ 4. Редактор повинен вказуватися і в записі, створеному за допомогою технічних засобів. Він зобов'язаний стежити за тим, аби кожен екземпляр запису містив такі відомості.

Зведення про редактора радіопрограми повинні передаватися для публіки відповідно до детальніших постанов закону (у ред. Закону 1998:1439).

§ 5. Редактор радіопостановки зобов'язаний мати одного або декількох заступників. Постанови про редактора, що містяться в § 2-4, поширюються також і на заступників. З припиненням діяльності редактора припиняється також і діяльність заступників.

§ 6. Особа, умисне або по необережності що порушило розпорядження § 1, карається штрафом або, за наявності обтяжливих обставин, - позбавленням волі на строк до одного року. Умисне або необережне порушення частини першої § 4 карається грошовим штрафом.

За порушення положень закону, які передбачені в § 4 або 5, передбачається покарання у вигляді штрафу (у ред. Закону 1994:1477).

§ 7. Скасований Законом 1998:1439.

 

Глава 5. Про злочини проти свободи висловів

 

§ 1. Дій, що розглядаються як порушення свободи висловів в § 4 і 5 глав 7 Акту про свободу друку, визнаються порушенням свободи висловів, якщо такі дії здійснюються в радіопрограмі або записі, створеному за допомогою технічного засобу, і караються штрафом відповідно до закону.

Порушенням свободи висловів на тих же підставах визнається і незаконне зображення насильства, коли за допомогою рухомих картинок нав'язливо або довго описується здійснення грубого насильства проти людей або тварин, якщо при цьому передбачається, що таке зображення підлягає поширенню і якщо лише таке діяння не є малозначним (у ред. Закону 1998:1439).

§ 2. Дій, які згідно § 2 глави 7 Акту про свободу друку не визнаються порушенням свободи друку, оскільки вони здійснені у вигляді повідомлень, що не передбачають злочинний характер дії, не розглядаються також і як порушення свободи висловів.

§ 3. Якщо особа, яка робить повідомлення, вказане в § 2 глави 1, або яке згідно главі 6 сприяє організації виступу, призначеного для прилюдного освітлення в радіопрограмі, фільмі або звукозаписі, виступає в ролі автора або іншого ініціатора виступу, а також якщо особа безпосередньо виступає в радіопрограмі, то воно визнається винним в:

1) державній зраді, грубому шпигунстві, грубому некомпетентному виконанні таємного завдання, заколоті, державному обмані або в замаху, підготовці, змові з метою скоєння такого злочину;

2) неправомірній видачі офіційного документа, недоступного кожному, або в наданні такого документа всупереч дозволу властей, або

3) умисному порушенні обов'язку нерозголошування службової таємниці у випадках, передбачених спеціальним законом.

Відносно такої особи застосовуються положення закону про відповідальність за здійснення такого роду злочину.

Якщо якій-небудь особі передаються відомості або надається інформація з метою, вказаною в § 2 глави 1, і воно звинувачується в скоєнні злочину, передбаченого в частині першої, то відносно цієї особи застосовуються постанови закону про відповідальність за здійснення такого роду злочину.

Постанови частини третьої § 12 глав 2 Форми правління про вживання особливого законодавства поширюються також і на постанови пункту 3 частини першої (у ред. Закону 1998:1439).