Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституція Швеції.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
181.08 Кб
Скачать

§ 3. Уряд має право доручити органу управління укладення міжнародного договору, по якому не потрібна участь Риксдагу або Зовнішньополітичного комітету.

§ 4. Постанов § 1-3 підлягають відповідному вживанню, коли на державу накладаються зобов'язання, а також при розірванні міжнародної угоди або зобов'язання.

§ 5. Риксдаг може передавати право ухвалення рішень Європейським Співтовариствам до тих пір, поки вони переймають на себе зобов'язання захисту свобод і прав, які встановлені в даній Формі правління і в Європейській конвенції, що закріплює захист прав людини і принципи свободи. Риксдаг встановлює таку передачу ухваленням рішення не менше чим трьома чвертями депутатів, що беруть участь в голосуванні. Риксдаг приймає дане рішення в порядку, який встановлений для основних законів.

По прямому розпорядженню даної Форми правління може бути вирішено передати право на ухвалення рішень іншій державі, або приєднатися до міжнародного договору або до встановленої їм умови або зобов'язання, або передати в обмеженому об'ємі права міжнародної організації для цілей мирної співпраці, коли держава прийме рішення або прийматиме рішення, або Міжнародному суду. При цьому не може бути передане право на ухвалення рішень, які стосуються питань прийняття, зміни і відміни основних законів, Акту про Риксдаг, Закону про вибори в Риксдаг, питання про обмеження яких-небудь свобод і прав, передбачених в главі 2. Ухвалення рішень про таку передачу здійснюється згідно нормам, встановленим стосовно основних законів. Такий порядок може не застосовуватися, якщо рішення про передачу прав прийняте не менше чим п'ятьма шостими голосів депутатів, що беруть участь в голосуванні, і не менше чим трьома чвертями всіх депутатів.

Якщо в законі наказано, що міжнародні договори повинні діяти як національне шведське право, Риксдаг може в порядку, встановленому в частині другої, прийняти рішення про те, що держава на майбутнє зв'язує себе змінами договору, обов'язковими для держави. Але таке рішення може мати на увазі подальші зміни лише в обмеженому об'ємі.

Повноваження у сфері законодавчої і старанної влади, які безпосередньо не вказуються в даній Формі правління, в інших випадках, окрім вказаних в частині першої, можуть передаватися вирішенням Риксдагу іншій державі, міжнародній організації, іноземним або міжнародним властям або співтовариству. Риксдаг може також шляхом закону передавати уповноваженому на те Уряду або іншим властям право приймати в певних випадках рішення про таку передачу. Для того, щоб виконавча влада отримала такі повноваження, Риксдаг повинен прийняти рішення про це, якщо до нього приєднається не менше трьох чвертей депутатів, що беруть участь в голосуванні. Вирішення Риксдагу з питання про таку передачу може здійснюватися в порядку, встановленому для затвердження основного закону (у ред. Закону 1994:1375).

§ 6. Уряд повинен постійно тримати Зовнішньополітичний комітет в курсі зовнішньополітичних стосунків, які можуть мати значення для держави, і обговорювати їх з комітетом так часто, як це необхідно. По всіх найбільш важливих закордонних справах Уряд повинен до їх дозволу проводити обговорення з комітетом, якщо це представляється можливим.

§ 7. Зовнішньополітичний комітет складається з тальману, а також дев'яти інших членів Риксдагу, що обираються з його складу. Детальніші постанови про склад Зовнішньополітичного комітету встановлюються Актом про Риксдаг.

Зовнішньополітичний комітет скликається на засідання Урядом. Уряд зобов'язаний його скликати, якщо не менше чотирьох членів комітету вимагають обговорення якого-небудь питання. Головує на засіданнях комітету глава держави або в його відсутність Прем'єр-міністр.

Член Зовнішньополітичного комітету або той, хто має відношення до комітету, повинен дотримуватися обережності відносно передачі кому-небудь відомостей, що стали йому відомими через його положення. Голова може прийняти рішення про обов'язок дотримувати повну таємницю.

§ 8. Глава того департаменту, у веденні якого знаходяться закордонні справи, повинен повідомлятися, коли в іншому державному органі виникає питання, що має значення для стосунків з іншою державою або з міжнародною організацією.

§ 9. Уряд може ввести в дію сили оборони або частину їх для віддзеркалення озброєного нападу на державу. У інших випадках шведські озброєні сили можуть бути введені в дію або направлені в іншу країну, якщо лише:

1) це вирішить Риксдаг;

2) це дозволено законом, в якому вказуються попередні умови для вживання даних заходів;

3) обов'язок приймати ці заходи витікає з міжнародного договору або зобов'язання, ратифікованих Риксдагом.

Держава не може без дозволу Риксдагу бути оголошено таким, що знаходиться у стані війни, за винятком випадку озброєного нападу на нього.

Уряд може уповноважити сили оборони застосувати силу згідно міжнародному праву і звичаям, аби не допустити порушення територіальної недоторканості держави в мирний час або під час війни між іноземними державами.