Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституція Швеції.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
181.08 Кб
Скачать

Глава 14. Загальні постанови

 

(у ред. Закону 1976:955)

§ 1. Загальне розпорядження закону про той, що передивляється судової справи має силу також відносно вироку у справах про свободу друку, незалежно від встановлення жюрі присяжних наявності злочину.

Якщо в справі піддається тому, що передивляється питання про встановлення жюрі присяжних наявності злочину і передивляється грунтувався на обставинах, які, як можна вважати, вплинули на вирішення жюрі присяжних, то Верховний суд приймає рішення про те, аби справа знов розглядалася жюрі присяжних того суду, який розглядав його спочатку, проте Верховний суд може, коли той, що передивляється здійснюється на користь обвинуваченого і всі обставини з'ясовані, безпосередньо змінити вирок (у ред. Закону 1988:1447).

§ 2. Коли на підставі вирішення Верховного суду справа про свободу друку, яке розглядалося за участю жюрі присяжних, повинно бути знов переглянуто за участю жюрі присяжних в тому суді, який спочатку ухвалив вирок, відносно жюрі присяжних застосовуються положення § 10-14 глав 12.

§ 3. Судова справа про свободу друку і інша судова справа про злочин проти постанов даного Акту завжди повинні розглядатися негайно.

§ 4. Скасований Законом 1976:955.

§ 5. По питаннях, не зачеплених в даному Акті або в особливому законі, прийнятому на його підставі, має силу те, що в інших випадках встановлено в законі або постанові.

Іноземець, оскільки інше не витікає з даного Акту або іншого закону, прирівнюється до шведського громадянина.

§ 6. Скасований Законом 1974:155.

 

Перехідні постанови до Закону 1976:955

 

1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 1978 року.

2. Нові постанови не можуть застосовуватися до творів, які розмножені шляхом гравірування на камені, фотокопіювання або подібним же технічним способом, якщо вони видані до набуття чинності цього Закону.

3. Колишні постанови по питаннях судочинства продовжують діяти по тих справах, які поступили на розгляд сесійного суду до набуття чинності цього Закону.

":"

 

Перехідні постанови до Закону 1982:938

 

Цей Закон набирає чинності з 1 січня 1983 року. Розпорядження про церковний з'їзд в § 5 глав 2 в цій новій редакції повинні застосовуватися також до питань про колишній загальний церковний з'їзд.

 

Перехідні постанови до Закону 1994:1475

 

Цей Закон набирає чинності з 1 січня 1995 року. Якщо Канцлер юстиції прийме рішення про конфіскацію відповідно до § 14 глав 10, то для конфіскації застосовуватимуться старі постанови навіть при видачі документа у справі.

 

Перехідні постанови до Закону 1998:1438

 

1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 1999 року.

2. Колишні розпорядження застосовуються до таких технічних засобів, які виникли до набуття чинності Закону.

3. Нові розпорядження, дані в § 7 глав 1 і § 5 і 7 глав 5 застосовуються також для розгляду справ, які збуджені до набуття чинності Закону.

4. У справах, що стосується опису дітей в порнографічній картині, застосовуються колишні розпорядження, якщо справи збуджені до набуття чинності Закону.

 

Основний закон про свободу висловів

 

Прийнятий Законом 1991:1469

 

Глава 1. Основні положення

 

§ 1. Кожен шведський громадянин в його стосунках з суспільством володіє правом відповідно до справжнього Основного закону гласно виражати свої думки, думки і відчуття по радіо, на телебаченні і за допомогою інших подібних засобів передачі, а також у фільмах, відеопрограмах і інших зйомках пересувних зображень, а також передавати відомості на будь-яку тему в звукозаписі і в інших формах.

Згідно цьому Основному закону свобода висловів переслідує мету забезпечити вільний обмін думками, вільну і всесторонню освіту і вільну художню творчість. В цьому відношенні не можуть встановлюватися жодні інші обмеження окрім тих, які витікають із справжнього Основного закону.

Встановлене в Законі для радіопрограм відноситься також до програм на телебаченні і до вмісту деяких інших передач за допомогою звуку, зображення або тексту, які здійснюються шляхом електромагнітних хвиль. Під записом, зробленим за допомогою технічних засобів, в цьому Основному законі розуміється запис, що містить текст, зображення або звук, які можуть бути прочитані, прослухані або сприйняті іншим способом лише за допомогою технічних засобів (у ред. Закону 1998:1439).

§ 2. Кожен шведський громадянин володіє правом надавати письменникам і іншим творцям творів, а також видавцям, редакціям, інформаційним бюро і підприємствам, що здійснюють запис за допомогою технічних засобів, відомості на будь-яку тему для того, щоб забезпечити гласність в радіопрограмах, фільмах і записах. Він також має право добувати дані на будь-яку тему для надання таких відомостей або додання ним гласності. Відносно цих прав не можуть вводитися жодні обмеження окрім тих, які витікають із справжнього Основного закону (у ред. Закону 1998:1439).

§ 3. Відносно того, хто має намір виступати в радіопрограмі або звукозаписі, не повинна допускатися попередня перевірка властями або громадськими організаціями. Властям або громадським організаціям не дозволяється також без підстав, встановлених справжнім Основним законом, забороняти або перешкоджати відданню гласності або поширенню серед громадськості що мав місце або очікуваного вмісту радіопрограм або звукозапису.

Не дивлячись на вказане в частині першої, Законом повинні встановлюватися правила перевірки і схвалення рухомих зображень у фільмах, відеопрограмах і інших записах, створених за допомогою технічних засобів, які демонструватимуться публічно.

Без підстав, передбачених цим Основним законом, не допускається, аби власті і інші державні органи забороняли або перешкоджали, із-за вмісту радіопрограм або записів, створених за допомогою технічних засобів, володінню або користуванню технічними засобами, які необхідні для забезпечення прийому радіопрограм або сприйняття записів. То ж стосується і прокладки кабельних мереж для трансляції радіопрограм (у ред. Закону 1998:1439).

§ 4. Властей і інші державні органи не можуть без підстав, вказаних в цьому Основному законі, приймати заходи до якої-небудь особи за те, що воно в радіопрограмі або записі, створеному за допомогою технічних засобів, зловжило свободою висловів або сприяло такому зловживанню (у ред. Закону 1998:1439).

§ 5. Той, кому належить право судити за зловживання свободою висловів або іншим дорогою стежити за виконання справжнього Основного закону, повинен виходити з того, що свобода висловів є основою вільного суспільного устрою. Він повинен завжди брати до уваги мету більшу, ніж дотримання судочинства. За наявності сумнівів він повинен швидше звільнити, чим помістити в місця позбавлення волі.