Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституція Швеції.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
181.08 Кб
Скачать

§ 9. Поза рамками, встановленими даним Актом, закон може вводити:

1) заборона на комерційну рекламу в тій мірі, в якій до неї застосовне Керівництво по торгівлі алкогольними напоями і тютюновими товарами;

2) заборона на комерційну рекламу, що поширює зведення про охорону здоров'я і довкілля, відповідно до обов'язку, який витікає з приєднання до Європейських Співтовариств;

3) заборона на розголошування кредитних відомостей про професійну кредитну діяльність, в яких містяться недоречне вторгнення в особисте життя приватних осіб або неправильні або помилкові відомості; обов'язок відшкодування збитку за таке розголошування, а також внесення виправлень у зв'язку з неправильними або помилковими повідомленнями;

4) відповідальність за збиток, а також обов'язок його відшкодування, що виникають у зв'язку з цими відомостями або повідомленнями (у ред. Закону 1994:1376).

 

Глава 2. Про прилюдний характер офіційних документів

 

§ 1. В цілях заохочення вільного обміну думками і загальної інформованості кожен шведський громадянин повинен мати право користуватися офіційними документами (у ред. Закону 1976:954).

§ 2. Право користуватися офіційними документами обмежується лише по міркуваннях:

1) безпеці держави або його стосунків з іншою державою або з міжнародною організацією;

2) централізованої фінансової, грошової або валютної політики держави;

3) діяльності влади по інспекції, контролю і іншій перевірці;

4) зацікавленості в розкритті і розслідуванні злочинів;

5) загальних економічних інтересів;

6) захисту особистих і майнових стосунків приватних осіб;

7) зацікавленості в збереженні видів тварин і рослин.

Обмеження в праві користуватися офіційними документами повинні чітко визначатися в постановах спеціального закону або, якщо це в деяких випадках доцільно, в іншому законі, до якого посилає спеціальний закон. По уповноваженню такої постанови Уряд може, проте, своїм рішенням встановлювати детальніші правила його вживання.

Поза рамками, встановленими частиною другої, постановою, яка тут мається на увазі, Риксдагу або Уряду даються додаткові повноваження при відповідних обставинах вирішувати видачу певного документа (у ред. Закону 1976:954).

§ 3. Під документом розуміється зображення у вигляді листа або малюнка, а також запис на плівку, яка може читатися, прослухуватися або сприйматися іншим дорогою лише за допомогою технічних засобів. Документ є офіційним, якщо він зберігається в органу влади і згідно § 6 або 7 вважається таким, що поступив в орган влади або складеним їм.

Запис на плівку, яка мається на увазі в частині першої, розглядається як документ, що належить органу влади, якщо цей запис може бути переведений у форму, що дозволяє її читати, прослухувати або сприймати іншим дорогою. Це не застосовується, проте, до запису на плівку, яка входить в особистий реєстр, якщо орган влади згідно закону, постанові або заснованому на законі особливому рішенню не має права здійснювати її переклад у вказану форму. Під особистим реєстром розуміється список, опис або інші замітки, що містять відомості, які стосуються приватну особу і які можуть відноситися до нього (у ред. Закону 1991:1500).

§ 4. Лист або інше повідомлення, передане особисто тому, хто обіймає посаду в органі влади, розглядається як офіційний документ, якщо в нім міститься виклад справи або інше питання, що відноситься до органу влади і не стосується одержувача як особи, яка займає інше положення (у ред. Закону 1976:954).