Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституція Швеції.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
181.08 Кб
Скачать

§ 5. Під органом влади в даній главі мається на увазі Риксдаг і приймаюче рішення комунальні збори (у ред. Закону 1998:1701).

§ 6. Документ вважається таким, що поступив в орган влади, якщо він переданий в орган влади або вручений правомочній посадовій особі. Замість вказаного запис на плівку, яка мається на увазі в частині першій § 3, вважається такою, що поступила в орган влади, коли вона буде доступна для перекладу її органом влади у форму, передбачену в частині другій § 3.

Конкурсна заявка, пропозиція або інший подібний документ, який згідно оголошенню повинен представлятися в запечатаному конверті, не вважається такою, що поступив в орган влади до часу, який призначений для його розтину.

Заходи, що робляться ким-небудь, хто виступає лише ланкою в технічній обробці документа або направляє його в орган влади на зберігання, не повинні давати підставу вважати, що документ поступив в орган влади (у ред. Закону 1976:954).

§ 7. Документ вважається прийнятим органом влади, якщо він оформлений. Неоформленний документ може вважатися прийнятим органом влади, коли справа, до якої він відноситься, завершена або коли документ хоча і не відноситься до певної справи, але перевірений органом влади або визнаний завершеним іншим способом.

Окрім наказаного в частині першої вважаються виданими органом влади наступні документи:

1) щоденник, журнал, а також такий список або інший опис, які продовжують вести, коли документ підготовлений для оформлення або введення в дію;

2) вирок або інше рішення, яке згідно розпорядженню повинне оповіститися або видаватися, а також протокол або інший документ, що відноситься до такого рішення, яке оповістило або введене в дію;

3) інший протокол органу влади і прирівняний до нього акт, якщо він оформлений або завершений іншим дорогою; до нього не відносяться, проте, протоколи комісій Риксдагу, ревізорів Риксдагу або комун, державних комітетів або комунальних органів у справах, які ними лише готуються до обговорення (у ред. Закону 1998:1701).

§ 8. Якщо орган, який входить складовою частиною в механізм організації влади або зв'язаний або схожий з нею, передав документ іншому органу в тій же організації або представив його для такої передачі, документ не повинен вважатися таким, що внаслідок цього поступив або виданим, виключаючи випадки, коли органи виступають по відношенню один до одного як самостійні (у ред. Закону 1976:954).

§ 9. що Належить органу влади пам'ятка, не передана в архів після того терміну, коли вона мала бути відіслана згідно § 7, вважається офіційним документом органу влади, хоча вона і не передана в архів. Під пам'яткою розуміється записка і інший запис або запис на плівку, яка створена лише для підготовки питання або доповіді, проте не в тій частині, яка стосується суті питання.

Проект або підготовчий матеріал, необхідний для вирішення властей,, або записка і інший прирівняний до них документ, який не був розісланий, не розглядаються як офіційні документи, якщо вони не були передані в архів (у ред. Закону 1976:954).

§ 10. Документ, що зберігається в органу влади лише як ланка в технічній розробці або технічний матеріал для інших розрахунків, не розглядається як офіційний документ органу влади (у ред. Закону 1976:954).

§ 11. Як офіційний документ не розглядаються:

1) лист, телеграма або аналогічний документ, який переданий органу влади або виданий ним лише для передачі інформації;

2) інформація або інший документ, що поступив в орган влади або опублікований їм лише в періодичному друці як витікаючий від органу влади;

3) друкарський твір, фоно- або фотоплівка або інший документ, які належать бібліотеці або передані від приватної особи в прилюдний архів виключно для зберігання, або приведення в належний вигляд, або в цілях дослідження і вивчення, або приватний лист, видання або фоно- і фотоплівка, які в іншому випадку прямували в орган влади лише для вказаної вище мети;

4) запис на плівку вмісту документа, який мається на увазі в пункті 3, якщо вона зберігається в органу влади, коли сам документ не повинен розглядатися як офіційний.

Положення, вказане в пункті 3 частини першої, не застосовується відносно твору, який міститься в бібліотеці, і стосується запису в ЕОМ, в пам'ять якої орган влади ввів матеріал на основі договору з іншим органом влади (у ред. Закону 1991:1500).

§ 12. Офіційний документ, який може видаватися, повинен за бажанням зацікавленої особи надаватися в його розпорядження безкоштовно, негайно або настільки швидко, наскільки це можливо, для читання, прослухування або відтворення іншим дорогою. З документа може бути зроблена копія, репродукція або звукозапис. Якщо документ не може бути наданий без тієї частини, яка не підлягає видачі через секретність, зацікавленій особі має бути негайно ж забезпечений доступ до останньої частини у вигляді запису або її копії.

Орган влади не зобов'язаний негайно ж надавати документ, якщо при цьому створюються значні труднощі. Відносно питання про запис на плівку, яка мається на увазі в частині першій § 3, не існує такого обов'язку, якщо зацікавлена особа може познайомитися з цим записом в органі влади, розташованому ближче до місця його проживання (у ред. Закону 1976:954).

§ 13. Особа, що висловила бажання ознайомитися з офіційним документом, має також право за встановлену плату отримати запис або копію документа в тій частині, яка може видаватися. Орган влади не зобов'язаний, проте, видавати запис на плівці для автоматичної обробки в ЕОМ в іншій, окрім виписки, формі. Не існує також іншого обов'язку надавати копії карти, креслення, малюнка або вказаною в частині першій § 3 записи на плівку, крім того, що тут встановлено, якщо це викликає труднощі і документ може бути виданий на місці.

Прохання про здобуття дубліката або копії офіційного документа має бути обговорене щонайшвидше (у ред. Закону 1982:939).