Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Дії комісії при «звичайному» розслідуванні нещасного випадку

Схема 2

Обстежити місце нещасного випадку (оформляються документи відповідно до додатків 10 і 11 до Порядку розслідування)

КОМІ

С

І

Я

З

РОЗСЛ

І

ДУВАННЯ

Одержує пояснення потерпілого та, якщо це можливо, опитує свідків нещасного випадку і причетних до нього осіб (оформляються документи згідно з додатком 12 до Порядку розслідування)

Визначає, чи відповідають умови праці і її безпека вимогам законодавства про охорону праці

З'ясовує обставини і причини нещасного випадку

Установлює осіб, що допустили порушення законодавства про охорону праці

Визначає, чи пов'язаний нещасний випадок з виробництвом (керуються п.п.14‑ 18 Порядку розслідування нещасних випадків)

Пов’язаний

Не пов'язаний

Складає:

- у трьох екземплярах Акт розслідування нещасного випадкуІ (ф.Н-5);

- у шести екземплярах Акт про нещасний випадок, пов'язаний із виробництвомІ (ф.Н-1);

- у чотирьох екземплярах Карту обліку гострого професійного захворювання /отруєння (ф.П-5) - при виявленні гострого професійного захворювання (отруєння), пов'язаного з виробництвом.

Передає їх на затвердження роботодавцеві (див. п.4 схеми 1)

Складає:

- у трьох екземплярах Акт розслідування нещасного випадкуІ (ф. Н-5);

- у шести екземплярах Акт про нещасний випадок, не пов'язаний із виробництвомІ (ф.НПВ).

Передає їх на затвердження роботодавцеві (див. п.4. схеми 1)

Розробляє заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам

Примітка до схеми 2:

І Акти ф.Н-5 і ф. Н-1 (або ф. НПВ) підписують голова і всі члени комісії. У випадку незгоди зі змістом зазначених актів член комісії письмово викладає свою окрему думку, що додається до акту ф. Н-5 і є його невід'ємною частиною, про що роблять запис в акті ф. Н-5.

Комісія з розслідування зобов'язана протягом трьох діб обстежити місце нещасного випадку, з'ясувати обставини й причини його, установити наявність або відсутність зв'язку події з виробництвом, визначити осіб, що допустили порушення нормативно-правових актів з охорони праці, а також розробити заходи щодо попередження подібних випадків і скласти заключні документи. Комісія складає акт розслідування нещасного випадку за формою Н-5 у трьох екземплярах, а також акт про нещасний випадок за формою Н-1 (при наявності зв'язку його з виробництвом) або акт за формою НПВ (при відсутності такого зв'язку) у шести екземплярах. При виявленні пов'язаного з виробництвом Н-1 і гострого професійного захворювання (отруєння) складається, крім актів за формами Н-5 і Н-1, карта обліку його за формою П-5 у чотирьох екземплярах.

Роботодавець розглядає і затверджує матеріали розслідування нещасного випадку протягом доби після одержання їх від комісії.

Протягом трьох діб направляються: екземпляри актів за формами Н-5 і Н-1 (або НПВ), Карти обліку професійного захворювання (отруєння) за формою П-5 - керівникові (фахівцеві) служби охорони праці, потерпілому або особі, що представляє його інтереси, робочому органу виконавчої дирекції Фонду; екземпляри акту за формою Н-1 - керівникові структурного підрозділу підприємства, де стався нещасний випадок, територіальному органу державного нагляду за охороною праці; первинній організації профспілки, представник якої брав участь у роботі комісії, або уповноваженій працівниками особі з питань охорони праці; копія акту за формою Н-1 - органу, до сфери управління якого належить підприємство (при відсутності його – місцевій держадміністрації); копія акту за формою П-5 - в установу санітарно-епідеміологічної служби (у випадку гострого професійного захворювання або отруєння).

По закінченні періоду тимчасової непрацездатності або у випадку смерті потерпілого роботодавець складає повідомлення про наслідки нещасного випадку за формою Н-2 і в десятиденний строк направляє його організаціям і посадовим особам, яким висилався акт за формою Н-1 (або НПВ).

Нещасні випадки, про які складені акти форми Н-1 (або НПВ), беруться на облік і реєструються в спеціальному журналі. Акти, матеріали розслідування і повідомлення про наслідки нещасного випадку зберігаються протягом 45 років на підприємстві, працівником якого є (був) потерпілий. Нещасні випадки, що відбулися з особами, що забезпечують себе роботою самостійно, реєструються робочим органом виконавчої дирекції Фонду, у якому вони зареєстровані.

За результатами розслідування признаються пов'язаними з виробництвом нещасні випадки із працівниками (складається акт за формою Н-1) при виконанні ними трудових обов'язків, у тому числі у відрядженнях, а також під час: перебування на робочому місці, на території підприємства або в іншому місці роботи протягом робочого і понаднормового часу (відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку) або, за дорученням роботодавця, у неробочий час, під час відпустки, у вихідні, святкові і неробочі дні; упорядкування знарядь виробництва, засобів захисту, одягу, пересування по території підприємства перед початком роботи і після закінчення її, а також процедур особистої гігієни; проїзду на роботу або з роботи на транспортному засобі підприємства або використовуваному ним транспортному засобі за договором (заявкою) - при наявності розпорядження роботодавця; використання власного транспортного засобу в інтересах підприємства з дозволу або за дорученням роботодавця; здійснення дій, які не входять в обов’язок в інтересах підприємства (попередження можливих аварій, порятунок людей і майна тощо); ліквідації аварій, наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру на виробничих об'єктах і транспортних засобах, що використовуються підприємством; надання необхідної допомоги або порятунок людей, виконання дій, пов'язаних із запобіганням нещасним випадкам з іншими особами в процесі виконання трудових обов'язків; надання підприємством шефської допомоги; прямуванні між об'єктами обслуговування або до них за затвердженими маршрутами; прямування до місця відрядження і назад відповідно до виданого завдання.

Признаються пов'язаними з виробництвом нещасні випадки за обставинами: нанесення тілесних ушкоджень іншою особою або вбивством працівника під час виконання або у зв'язку з виконанням ним трудових (посадових) обов'язків (крім випадків з'ясування потерпілим, за висновком компетентних органів, особистих відносин); раптовим погіршенням стану здоров'я працівника під впливом небезпечних, шкідливих виробничих факторів або внаслідок того, що він не проходив передбаченого законодавством медичного огляду, а робота, що виконувалася, була йому протипоказана.

Нещасні випадки із працівниками не признаються пов'язаними з виробництвом, якщо вони відбулися: під час прямування на роботу або з роботи пішки, на громадському, власному або іншому транспортному засобі, що не належить підприємству і не використовується в його інтересах; при використанні в особистих цілях без дозволу роботодавця транспортних засобів підприємства, а також устаткування, механізмів, інструментів (за умови їхнього справного стану); у результаті отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними або отруйними речовинами, а також їхньої дії на організм (асфіксія, інсульт, зупинка серця тощо), якщо це не викликано застосуванням зазначених речовин у виробничих процесах або порушенням вимог безпеки щодо їхнього

зберігання і транспортування або якщо потерпілий, що перебував у стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп'яніння, був відсторонений від роботи; під час здійснення ними злочинів, якщо ці дії підтверджені обвинувальним вироком суду; внаслідок природної смерті або самогубства, що підтверджено висновками судово-медичної експертизи і органів прокуратури. Про такі нещасні випадки складається акт за формою НПВ.

Відповідно до діючого Порядку, спеціальному розслідуванню підлягають: нещасні випадки зі смертельним наслідком; групові нещасні випадки; випадки смерті працівників на підприємстві; випадки зникнення працівників під час виконання ними трудових (посадових) обов'язків; нещасні випадки з важкими наслідками, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого (за рішенням органів Держгірпромнагляду). Про ці події роботодавець зобов'язаний негайно передати засобами зв'язку повідомлення: територіальному органу Держгірпромнагляду; прокуратурі за місцем знаходження підприємства; робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування; органу, до сфери управління якого належить підприємство, а при відсутності його - місцевій держадміністрації; установі державної санітарно-епідеміологічної служби - при виявленні гострих професійних захворювань (отруєнь); первинній організації профспілки, членом якої є потерпілий; органу з питань захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Спеціальне розслідування групового нещасного випадку, під час якого загинули 5 і більше чоловік або травмовані 10 і більше людей, проводиться спеціальною комісією, призначеною наказом Держгірпромнагляду, групового нещасного випадку, під час якого загинули 2-4 особи, - спеціальною комісією, призначеною наказом Держгірпромнагляду або за його дорученням наказом відповідного територіального органу. В особливих випадках за спеціальним рішенням Кабінету Міністрів України може бути створена їм комісія з розслідування групового нещасного випадку (аварії, яка призвела до нещасних випадків), головою якої призначається посадова особа Держгірпромнагляду.

Спеціальне розслідування нещасного випадку з особою, що забезпечує себе роботою самостійно, або внаслідок дорожньо-транспортного випадку проводиться комісією, що призначається наказом керівника територіального органу Держгірпромнагляду за місцем знаходження підприємства або за місцем настання нещасного випадку. Спеціальне розслідування нещасних випадків, які відбулися із працівниками або особами, що забезпечують себе роботою самостійно, і мають тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілих, проводиться за рішенням територіального органу Держгірпромнагляду.

Для встановлення причин нещасних випадків і розроблення заходів щодо запобігання подібним випадкам комісія із спеціального розслідування має право вимагати від роботодавця утворення експертної комісії.

Дії роботодавця з організації спеціального розслідування нещасного випадку відображені на схемі 3.