Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.6.4 Загальні вимоги безпеки до обладнання для обслуговування торгівельних процесів

Більшість машин та апаратів для обслуговування торгівельних процесів (електронні реєструючи апарати, вагові торгівельні чекодрукуючі комплекси, електронні ваги, персональні ЕОМ та ін.) виготовляються у настільному варіанті. Живлення їх здійснюється від мережі змінного струму напругою 220В. Підвід електроенергії до машин та апаратів здійснюється гнучким кабелем з гумовою ізоляцією через штепсельне рознімання. Кабель, що використовується для підключення до машини дистанційного пульта та інших апаратів, захищають від пошкоджень гнучкою металевою плиткою. Захист машин від перевантажень в електричній мережі та коротких замикань забезпечується за допомогою плавких запобігачів або автоматів. Конструкція машин безпечна: всі частини, що рухаються та обертаються, змонтовані у корпусі і надійно огороджені. Заради уникнення одержання опіків при роботі на чекодрукуючому комплексі приклеювання етикетки на упакований продукт здійснюється натисканням ним на етикетувальний пристрій. У схемах більшості машин використовується постійний струм низької напруги. Захист від ураження електричним струмом забезпечується заземленням корпусу кожної машини через заземлюючу жилу кабеля і відповідні контакти триполюсного штепсельного з’єднання.

Настільні апарати перед початком роботи надійно встановлюють (на чотири опори) на горизонтальній поверхні у місцях, де виключається прямий вплив на них джерел тепловиділення. Органи управління повинні знаходитись на висоті 0,63…1,1 м від рівня підлоги. Для розміщення кожного апарата виділяється певна площа згідно з інструкцією щодо його експлуатації.

Перед включенням машини (апарата) у мережу необхідно перевірити цілісність кабеля і штепсельного рознімання, наявність заземлення, відповідність плавкого запобігача напрузі у мережі. Забороняється експлуатація машин (апаратів) при знятих, відкритих або пошкоджених огорожах на їхньому корпусі.

Під час роботи необхідно стежити за тим, щоб у машину (апарат) не потрапили металеві предмети (наприклад, скріпки), які можуть викликати коротке замикання в електричній схемі. На клавішну панель і корпус машин та апаратів не повинна потрапляти волога. Необхідно окремо розглянути безпеку використування ПЕОМ та відеотерміналів.

Для одного робочого місця з відеотерміналом або персональною ЕОМ, приймають площу не менше 6м2, об’єм - не менше 20м3.

Робочі місця з відеотерміналами відносно світлових прорізів повинні розміщатися так, щоб природне світло падало збоку, переважно ліворуч.

Відеотерминали і персональні ЕОМ розташовують у приміщеннях на відстані не менше 1м від стін зі світовими прорізами. Прохід між рядами робочих місць приймається не менше 1м. Мінімальна відстань між бічними поверхнями відеотерміналів 1,2м, між тильною поверхнею одного та екраном іншого відеотерміналів 2,5м.

Конструкція робочого місця користувача відеотермінала (при роботі сидячи) повинна забезпечувати підтримку оптимальної робочої пози з наступними ергономічними характеристиками: ступні ніг - на підлозі або на підставці для ніг; стегна - у горизонтальній площі; передпліччя - вертикально; лікті - під кутом 70...90 град до вертикальної площини; зап'ястя зігнуті під кутом не більше 20 град щодо горизонтальної площини; нахил голови – 15…20 град щодо вертикальної площини.

Висота робочої поверхні столу для відеотермінала повинна бути в межах 680...800 мм, а ширина - забезпечувати можливість виконання операцій в зоні досяжності моторного поля. Робочий стіл для відеотермінала повинний мати простір для ніг висотою не менше 600мм, шириною не менше 500мм, глибиною на рівні колін не менше 450мм, на рівні витягнутої ноги - не менше 650мм.

Робоче сидіння користувача відеотермінала і персональною ЕОМ повинне мати спинку і стаціонарні або знімні підлокітники.

Екран відеотермінала і клавіатура повинні розташовуватися на оптимальній відстані від очей користувача, але не ближче 600мм, з урахуванням розмірів алфавітно-цифрових знаків і символів. Розташування екрана відеотермінала повинно забезпечувати зручність зорового спостереження у вертикальній площині під кутом ±30 град, від лінії зору працівника.

Клавіатуру слід розташовувати на поверхні столу або на спеціальній робочій поверхні, що регулюється за висотою, окремо від столу на відстані 100...300мм від краю, найближчого до працівника. Кут нахилу клавіатури повинний бути в межах 5...15 град.

Робоче місце з відеотерміналом слід оснащувати пюпітром (тримачем) для документів, що легко переміщається.

Розміщення принтера або іншого пристрою вводу-виводу інформації на робочому місці повинно забезпечувати добру видимість екрана відеотермінала, зручність ручного управління пристроєм вводу-виводу інформації в зоні досяжності моторного поля: за висотою 900...1300 мм, за глибиною 400...500мм.

Під матричні принтери необхідно підкладати вібраційні коврики для гасіння вібрації і зниження рівня шуму.

При необхідності особливої концентрації уваги під час виконання робіт високого рівня напруженості суміжні робочі місця з відеотерміналами і персональними ЕОМ необхідно відокремлювати перегородками висотою 1,5...2м.

Організація робочого місця, де передбачається використання ЕОМ для управління технологічним устаткуванням (потокові лінії з програмним управлінням, роботизованні технологічні комплекси, машини та апарати для гнучкого автоматизованого виробництва тощо), повинна забезпечувати: достатній простір для оператора; вільну досяжність органів ручного

управління в зоні моторного поля (відстань за висотою 900...1330мм, за глибиною – 400…500мм); можливість розташування екрана відеотермінала в робочій зоні оператора для спостереження у вертикальній площині під кутом 30 град від лінії його зору; зручність використання відеотермінала для коректування управляючих програм під час виконання основних виробничих операцій; відстань від екрана до очей працівника, що відповідає зазначеним вище вимогам; можливість обертання екрана відеотермінала навколо горизонтальної і вертикальної осей.

Забороняється залишати без нагляду ввімкнуті у електричну мережу машини і апарати.

Після закінчення роботи машину (апарат), за виключенням ПЕОМ, необхідно вимкнути з електричної мережі і закрити чохлом. До роботи на машинах допускаються особи, які вивчили інструкції щодо експлуатації обладнання, а також пройшли інструктаж з техніки безпеки при роботі з електронною апаратурою. Технічне обслуговування і ремонт обладнання для обслуговування торгівельних процесів здійснюють фахівці сервісних організацій. На кожну машину повинен бути формуляр, у який заносять відомості про всі ремонтні та післяремонтні налагоджувальні операції.

На підприємствах ведеться журнал обліку обладнання. Журнал заповнює особа, відповідальна за все обладнання підприємства, а також робітники, закріплені за окремими машинами (апаратами).