Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.3 Загальні вимоги безпеки до виробничих процесів

Неправильна експлуатація доскональних за конструкцією і справних машин, механізмів, апаратів може бути причиною аварій і нещасних випадків. Так, наприклад, на підприємствах торгівлі нещасні випадки траплялися при порушенні правил механізованого переміщення вантажів. У зв'язку з цим необхідна розробка і виконання вимог безпеки до технологічних процесів. Безпеку виробничих процесів регламентують ГОСТ 12.3.002-75, інші стандарти безпеки праці за видами технологічних процесів і робіт. На підприємствах необхідно також дотримання вимог санітарних правил організації технологічних процесів та гігієнічних вимог до виробничого обладнання.

Технологічні процеси виконуються з використанням різних машин, механізмів і апаратів, тому в деяких розділах курсу охорони праці, у діючих правилах та інструкціях розглядаються комплексно питання забезпечення безпеки виробничого обладнання і забезпечення безпеки виробничих процесів. При цьому враховуються вимоги розділу “Вказівки заходів безпеки”, що міститься у керівництвах з експлуатації обладнання або у паспортах на нього.

Забезпечення безпеки технологічних процесів у торгівлі при використанні немеханічного устаткування, інвентарю та інструментів слід розглянути окремо.

Робоча поверхня устаткування для виконання робіт стоячи (прилавки, столи) повинна знаходитися на висоті 0,85м, для виконання робіт сидячи - на висоті 0,630м (для жінок) або 0,655м (для жінок та чоловіків). Пристінне устаткування повинне мати загальну висоту не більше 2,2м. Причому нижні полиці повинні бути на висоті не менше 0,25м, а верхні - не більше 1,7м від рівня підлоги. Острівне устаткування може мати висоту до 1,6м. Ширина основних видів острівного устаткування 1,16м, пристінного устаткування, прилавків, столів – 0,75м. Стелажі, підтоварники повинні бути міцними та стійкими. Полиці стелажів повинні мати нахил усередину. Робочий запас товару слід розташовувати на прилавку та за продавцем у середній частині пристінного устаткування: на рівні від 0,5 до 1,8м від підлоги та на відстані від 1,5 до 1,65м. Порожню тару складують у спеціально відведених для цього місцях.

Контейнери, тару, піддони експлуатують відповідно до вимог нормативних документів. Вимоги безпеки при експлуатації тари містяться у ГОСТ 12.3.010-82.

Ручна обробка товарів і продукції здійснюється на столах або у спеціально відведених місцях. При цьому повинні виконуватися наступні правила. Розкриття ящиків можна здійснювати тільки з торцевого боку з використанням лап або кліщів. Бочки слід розкривати обойниками. При розпорюванні мішків лезо ножа повинне переміщатись у напрямку від працівника. Правити ніж об мусат слід осторонь від робітників, зайнятих на інших операціях. Гострі, ріжучі інструменти та інструменти, що колють, можна переносити тільки у чохлах або ніжнах. Роликові ломи при переміщенні вантажу слід підводити під опорну поверхню у двох місцях позаду та в одному місці попереду в напрямку його руху.

3.4 Забезпечення електробезпеки