Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

4.2.6 Класифікація будівель з вогнестійкості, урахування її

при забезпеченні пожежної безпеки

Залежно від межи вогнестійкості будівельних конструкцій і межи поширення вогню по них визначається ступінь вогнестійкості будівель (частин їх) виробничого і складського призначення.

Велику межу вогнестійкості мають конструкції з глиняної цегли (витримують нагрівання до температури 700…9000С), особливу пожежну небезпеку являють дерев’яні конструкції, полістирольний пінопласт (теплоізоляція), полімерні матеріали (оздоблювальні вироби).

Розрізняють вісім ступенів вогнестійкості будівель або їх частин: I, II, III, IIIa, ІІІб, IV, IVa, V. Найбільш високі межі вогнестійкості основних будівельних конструкцій є у будівлях I ступеня вогнестійкості; у будівлях кожного наступного ступеню вогнестійкості вони нижчі. Спалимі частини будівель не мають межі вогнестійкості.

Приміщення (відділення) категорій А і Б дозволяється розташовувати тільки в будівлях I та II ступенів вогнестійкості. Будівлі та ті їх частини, у яких розміщаються ЕОМ, повинні мати I або II ступінь вогнестійкості. Будівлі складів цукру при зберіганні його в тарі повинні бути не нижче III, а при безтарному зберіганні - не нижче II ступеню вогнестійкості. Спиртосховища слід розміщувати в заглиблених будівлях II ступеню вогнестійкості. Одноповерхові складські будівлі зі стелажами висотою від 5,5 до 25м необхідно проектувати II ступеню вогнестійкості з витяжними шахтами або ліхтарями на покритті для димовидалення.

Особливо небезпечні та небезпечні речовини і матеріали необхідно зберігати в складах I або II ступеню вогнестійкості. Склади особливо небезпечних речовин та матеріалів рекомендується розміщувати в окремих будівлях. Малонебезпечні речовини та матеріали можна зберігати в приміщеннях усіх ступенів вогнестійкості (окрім V), безпечні - у приміщеннях або на майданчиках будь-якого типу.

Кіоски та ларки, що встановлюються у будівлях та спорудах, мають бути виготовленими з негорючих матеріалів.

Ринки допускається розміщувати в будівлях І, ІІ, ІІІ, та ІІІа ступенів вогнестійкості. На територіях ринків спеціалізовані магазини з продажу твердих легкозаймистих матеріалів, ЛЗР та ГР (крім харчових продуктів), питоме навантаження яких становить не більше 50кг/м3, допускається розміщувати в будівлях не нижче ІІ ступеня вогнестійкості.

4.2.7 Запобігання розповсюдженню пожежі

Загальні вимоги системи протипожежного та противибухового захисту щодо будівель і споруд регламентуються ГОСТ 12.1.004-91. ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования, ДБН В.1.1-7-2002.

З метою запобігання розповсюдженню вогню з однієї будівлі на іншу між ними влаштовують протипожежні розриви.

В таблиці 11 наведені регламентовані ДБН 360-92** протипожежні відстані між допоміжними будівлями промислових підприємств (вказані в чисельнику), між адміністративно-побутовими і виробничими будівлями (вказані в знаменнику).

Таблиця 11

Протипожежні відстані між будівлями

Ступінь

вогнестійкості будівлі

Відстань (м) при ступіні вогнестійкості будівель

І, ІІ

ІІІ

ІІІа, ІІІб, IV, IVa, V

I, II

6/9

8/9

10/12

ІІІ

8/9

8/12

10/15

ІІІа, ІІІб, IV, IVa, V

10/12

10/15

15/18

Протипожежні розриви слід збільшувати в порівнянні з наведеними в таблиці даними: на 50 % для виробничих будівель з категоріями виробництв А і Б; на 25% для будівель І та ІІ ступенів вогнестійкості з категорією виробництва В. Відстань між стінами будівель без віконних отворів допускається зменшувати на 20%, за виключенням будівель ІІІа, ІІІб, IV, IVa, V ступенів вогнестійкості. Відстань між будівлями І та ІІ ступеней вогнестійкості допускається передбачати менше 6м, якщо стіна більш високого з них є протипожежною.

Кіоски, ларки, тимчасові споруди повинні розміщуватися на відстані не менше 10м від інших будівель та споруд. Будівельні норми і правила можуть передбачати більший протипожежний розрив або допускати розміщення їх біля зовнішніх протипожежних стін без отворів.

Кіоски, інвентарні будівлі мобільного типу тощо допускається розміщувати групами, але не більше 10 у групі та площею не більше 800м2. Відстань між групами цих будівель, а також від них до інших будівель та споруд слід приймати не менше 15м.

На ринках кількість кіосків, повільонів і контейнерів у одній групі не може перевищувати 20 і 10 при двох – та однорядному розміщенні їх, відповідно. Між групами кіосків і павільонів мають бути влаштовані проходи (проїзди) шириною не менше 4м. Загальна площа торгівельної групі, що складається з наметів, не може перевищувати 250м2. Розриви між такими торгівельними групами приймаються не менше 4м. Відкриті торгівельні місця можливо об’єднувати у групи кількістю 60 місць. При цьому відстань між зазначеними групами, між ними та групами торгівельних рядів із наметів приймається не менше, відповідно, 2 та 4м. Протипожежній розрив між місцем для збору горючих відходів і найближчим торгівельним місцем має бути не менше 15м.

Протипожежні розриви між різними об'єктами не дозволяється використовувати для складування матеріалів, устаткування та пакувальної тари, а також стоянки транспортних засобів і встановлення індивідуальних гаражів. У межах протипожежних розривів, а також на відстані менше 15м від будівель та споруд не допускається розведення вогнищ, спалювання відходів та тари. Не дозволяється складування горючої тари біля вікон торгівельних підприємств, житлових, адміністративних та інших будівель. Допускається тимчасове розміщення її на відстані не менше 15м від зовнішніх стін з отворами.

Для обмеження поширення вогню використовують протипожежні перешкоди: протипожежні стіни, перегородки та перекриття, протипожежні зони тощо.

Типи протипожежних перешкод та їх мінімальні межі вогнестійкості наведено в ДБН В.1.1-7-2002.

Протипожежні стіни застосовують для розділу: великих виробничих будівель на секції; розміщених в одному корпусі приміщень, що віднесені до різних категорій за вибухопожежною та пожежною небезпекою; складських та виробничих приміщень; складських приміщень на відсіки для зберігання різних за пожежною небезпекою матеріалів; виробничих та адміністративно-побутових приміщень, а також при малих протипожежних розривах між будівлями. Магазини, що розміщуються на перших поверхах будівель іншого призначення, повинні відділятись від інших приміщень протипожежними стінами (перегородками) та відповідними перекриттями.

Протипожежні перекриття встановлюються над підвальними приміщеннями магазинів. Протипожежними перегородками розділяють відділи з торгівлі ЛЗР та ГР, товарами побутової хімії та в аерозольній упаковці, целулоїдними виробами, іншими товарами з підвищеною пожежною небезпекою та інші приміщення магазинів непродовольчих товарів. Комори горючих товарів або товарів у горючій упаковці необхідно відділяти від торгівельних залів протипожежними перегородками 1-го типу. Комори, у яких зберігаються горючі товари, повинні розділятися протипожежними перегородками 1-го типу на відсіки площею не більше 700м2. При наявності автоматичних засобів пожежогасіння площа відсіків може бути збільшена вдвічі. Складські будівлі для зберігання інших горючих матеріалів повинні розділятись протипожежними стінами на відсіки площею не більше 1500м2.

Протипожежна зона являє собою вогнетривку смугу покриття та стін шириною не менше 12 або 6м (відповідно 1 і 2 типів), що перетинає будівлю по всій його ширині (довжині) та висоті. Ефективність протипожежних зон збільшують застосуванням водяних завіс, що перешкоджають поширенню вогню.