Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.5.3 Заходи безпеки при експлуатації внутрішньовиробничих транспортних засобів

Навантажувачі, електрокари (автокари) та штабелери використовуються для транспортування вантажів на базах і складах. До управління самохідними засобами транспорту допускаються особи, не молодші 18 років, що пройшли спеціальне навчання і досконало знають обладнання та правила експлуатаційних машин.

Навантажувачі з механічною системою підйому вантажу повинні мати кінцеві вимикачі. Електронавантажувачі та електроштабелери обладнують пристосуваннями, які запобігають перевантаженню механізмів підйому. При висоті підйому вантажу більше 2м над їх кабіною влаштовується огорожа. Не допускається експлуатація цих машин із зіпсованим робочим освітленням, а також із зіпсованими гальмами і засобами сигналізації.

При навантаженні та розвантаженні тарноштучних вантажів механізмами слід здійснювати їх пакетування з використанням піддонів, контейнерів та інших пакетоутворюючих засобів. Вантажі у пакетах повинні бути скріплені. Вилками навантажувача допускається піднімати вантаж при наявності щілини між ним і підлогою (майданчиком). При переміщенні тари машинами або механізмами з вилковими або телескопічними захоплювачами опорна поверхня тари повинна розміщуватись на вантажозахоплюючих пристроях стійко, без переваги на бік. Зміщення тари за межі довжини опорної поверхні захоплення не повинне перевищувати однієї третини довжини опорної поверхні тари. Транспортування тари на вилках навантажувача повинне бути на висоті не більше 300мм від рівня поверхні, якою він переміщується.

Ширина проїздів між штабелями повинна бути не менше максимальної ширини навантаженого транспортного засобу плюс 0,8м, а при двостороньому русі – не менше подвійної максимальної ширини навантаженого транспортного засобу плюс 1,5м. Шляхи руху транспортних засобів повинні бути освітлені. У виробничих приміщеннях максимальна швидкість руху транспортних засобів не повинна перевищувати 5 км/год.

Вантажні візочки призначені для транспортування невеликих вантажів. Вони повинні мати знімні або жорсткі пристосування, що забезпечують стійкість вантажів, і поручні для зручності їх переміщення. При експлуатації візочків з підйомними платформами перед установкою вантажу необхідно переконатись у справності підйомного механізму. Під час перевезення вантажів платформа візочків повинна бути повністю опущена.

Конвеєри підрозділяються на стрічкові, пластинчаті, скребкові та ін.

Конструкція конвеєрів повинна передбачати установку навантажувального і розвантажувального пристроїв для рівномірної і центрированої подачі вантажу у напрямку його руху. Швидкість руху стрічки конвеєрів при ручному розбиранні вантажу повинна бути не більше 0,5м/с – при масі вантажу, що відбирається, до 5кг; 0,3 м/с - при масі найбільшого вантажу більше 5кг. Привідні і натяжні пристрої, ремінні та інші передачі, шківи і муфти конвеєрів огороджують. У зоні, де можуть знаходитись працюючі, також огороджують: навантажувальні пристрої для сипких вантажів; приймальні пристрої, встановлені у місцях скидання вантажів з конвеєрів; ділянки траси конвеєрів, на які незаборонений прохід людей. Якщо конвеєри встановлені нижче рівня підлоги, то за всією довжиною їх огороджують поручнями висотою не менше 0,9м і0з зашивкою знизу бортів висотою 0,15м.

Конвеєри слід встановлювати так, щоб відстань по вертикалі від найбільш виступаючих частин вантажу, що транспортується, до нижньої поверхні виступаючих будівельних конструкцій або комунікаційних систем була не менше 0,6м.

Ширина проходів для обслуговування конвеєрів повинна бути не менше 0,7м – для конвеєру, що обслуговується з одного боку; 1,0м – для пластинчатого конвеєра, що обслуговується з двох боків, і між паралельно встановленими конвеєрами; 1,2м – між паралельно встановленими пластинчатими конвеєрами, що обслуговуються робітниками з двох боків. Відстань між конвеєром і колоною повинна бути не менше 0,6м.

Конвеєри у головній та хвостовій частинах обладнуються аварійними кнопками “Стоп”. Конвеєри з відкритою трасою довжиною більше 30м додатково обладнуються вимикаючими пристроями, які дозволяють зупиняти привід в окремих місцях проходу для обслуговування.

Рольганги для переміщення вантажів у тарі бувають горизонтальними і похилими. Відстань між роликами рольганга повинна бути такою, щоб вантаж при переміщенні опирався не менше ніж на три ролики. Кут нахилу рольганга повинен бути таким (3…5), щоб швидкість руху вантажу не перевищувала 3 м/с. На кінцях похилих рольгангів встановлюють гасителі швидкості. У місцях поворотів рольгангів необхідні запобіжні борти висотою 120…130мм. Рольганги, розташовані на висоті більше 1м, повинні мати огорожі за всією довжиною. Стіл рольганга при ручному завантаженні повинен мати нахил 2...3 у бік руху вантажів і висоту від підлоги не більше 0,9м.

Спуски і похилі площини застосовують для переміщення вантажів під дією власної ваги. Нахил роблять до 30 при висоті бортів 400мм. У кінці спуску, на приймальному майданчику встановлюють упори з пружинними амортизаторами. При нахилі менше 30 на приймальному майданчику встановлюють приймальний столик висотою 0,7…0,9 м. Для транспортування вантажів з висоти використовують гвинтові спуски. Висота бортів повинна бути не менше 450мм. Швидкість руху вантажу не повинна перевищувати 0,75 м/с.

Прорізи у підлогах для завантаження похилих транспортних засобів повинні мати міцні огорожі висотою не менше 0,9м. На підприємствах передбачають замкнений механізований цикл товароруху з використанням піддонів і тари – устаткування. Установка піддонів з товарами на яруси стелажів здійснюється навантажувачами, а також візками з підйомними вилками або з підйомною платформою.

При ручному розбиранні вантажів використовують зрівнювальні майданчики (підйомні платформи), які виконують функцію проміжного настилу між рампою і платформою транспортного засобу, а також забезпечують розташування навантажувального ярусу контейнера і вантажної гілки конвеєра на одному рівні. Навантаження контейнерів у автомашини здійснюється за допомогою вантажопідіймального борту. Для виключення розкочування контейнерів у кузові при транспортуванні їх розчалюють.

Для торгівельних складів та баз випускається комплексне устаткування, яке дозволяє максимально механізувати і забезпечити безпеку підйомно-транспортних робіт, наприклад, механізований комплектуючий склад.

Безпеку робіт при використанні комплексів і комплектного транспортного і вантажо-розвантажувального устаткування визначають інструкції та правила з їх експлуатації.