Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

4.2.9 Забезпечення пожежобезпеки вогневих робіт

Підвищену пожежну небезпеку створюють електро- і газозварювальні, газорізальні та інші вогневі роботи. Для проведення таких робіт на тимчасових місцях керівник підприємства або структурного підрозділу оформлює наряд - допуск, який повинний бути погоджений з керівником ДПД. У наряді – допуску зазначаються вид (тип) та кількість первинних засобів пожежегасіння, якими має бути забезпечене місце проведення вогневих робіт. Такі роботи можуть виконуватися тільки після вживання заходів, які виключають можливість виникнення пожежі. Відповідний контроль здійснюють члени ДПД. Після закінчення вогневих робіт виконавець зобов'язаний ретельно оглянути місце їхнього проведення. Посадова особа, відповідальна за пожежну безпеку приміщення (дільниці, установки, території), повинна забезпечувати перевірку стану об'єкта протягом двох наступних годин. Після приведення місця вогневих робіт у пожежонебезпечний стан виконавець та відповідальна особа роблять відповідні позначки у наряді - допуску.

Не допускається проведення вогневих робіт на свіжопофарбованих конструкціях і виробах, а також на елементах будівель, виготовлених з легких металевих конструкцій з горючими утеплювачами. Паяльні лампи та інші джерела відкритого вогню не можна використовувати для відігрівання завмерлих труб. Забороняється виконувати вогневі роботи під час знаходження людей у торгівельних та обідніх залах.

4.3 Евакуація людей при пожежах

У будівлях і спорудах на випадок виникнення пожежі необхідно передбачати евакуаційні шляхи і виходи.

Виходи вважаються евакуаційними, якщо вони ведуть: із приміщень першого поверху назовні безпосередньо або через коридор, вестибуль, сходову клітку; із приміщень інших поверхів у сходову клітку (безпосередньо, у тому числі через хол або через коридор), яка повинна мати вихід назовні безпосередньо або через вестибуль, відділений від примикаючих коридорів перегородками з дверима; із приміщень у сусіднє приміщення на тому же поверсі, забезпечене зазначеними вище виходами. При влаштуванні евакуаційних виходів із двох сходових кліток через спільний вестибуль одна з них повинна мати ще один вихід безпосередньо назовні. Евакуаційні виходи розташовуються розосереджено, кількість їх з будівель та з кожного поверху будівлі повинна бути не менше двох. На підприємствах торгівлі та харчування в багатьох випадках один евакуаційний вихід призначений для відвідувачів, інший - для обслуговуючого персоналу. Тамбури виходів не можна використовувати для торгівлі та зберігання (навіть тимчасового) яких-небудь матеріалів і інвентарю.

Евакуаційними шляхами вважаються такі, що безпосередньо ведуть до евакуаційного виходу та забезпечують безпечний рух людей. Ліфти та ескалатори не відносяться до шляхів евакуації. На шляхах евакуації не допускається наявність перешкод для руху людей. Проходи, коридори, сходи, тамбури, виходи у будівлях підприємств, баз та складів не повинні загромаджуватись. Двері повинні відчинятись назовні та бути двостулковими, висота їх у світлі приймається не менше 2м. На шляхах евакуації та у торгівельних залах передбачається аварійне освітлення. Підприємства торгівлі та харчування, бази та склади повинні бути забезпечені знаками безпеки відповідно до ГОСТ 12.4.026-76.

Ширина евакуаційних проходів, довжина шляхів евакуації, кількість та ширина евакуаційних виходів (дверей) визначаються розрахунковим шляхом. Так, у магазинах із площею торгівельних залів менше 1000м2 сумарна ширина маршів сходових кліток, ширина дверей, коридорів і проходів між технологічним устаткуванням приймається з розрахунку не менше 0,6м на 100 чол. Причому, ширина шляхів евакуації та дверей у всіх випадках повинна бути не менше 1,0 і 0,8м, відповідно. У кіосках і павільонах ширина дверей приймається не менше, відповідно, 0,6 і 0,8м. Ширина проходів між прилавками та устаткуванням за прилавком приймається не менше 0,9м. У торгівельних залах їдалень, кафе і ресторанів основний прохід, що веде до евакуаційних виходів, приймається шириною не менше 1,35м. Ширина сходової площадки повинна бути не менше ширини маршу, а перед входом у ліфт з двостулковими дверима - не менше 1,6м. На площадках сходових кліток та у ліфтових холах не можна встановлювати кіоски і ларки. Не допускаються організація торгівлі, розміщення торгових та ігрових автоматів на площадках сходових кліток та інших шляхах евакуації людей. Згідно СНиП 2.01.02-85, відстань між найбільш віддаленими один від одного евакуаційними виходами з приміщення, що має периметр Р, повинна задовольняти вимозі: l1,5 . Відстань по проходах від найбільш віддаленої точки торгівельного залу до виходу на евакуаційну сходову клітку або назовні слід приймати не більше 25м. При неможливості виконати цю вимогу евакуаційні виходи розташовують по периметру торгівельного залу з розрахунку один вихід на 100 чол. Відстань між виходами повинна бути не більше 50м. У магазинах самообслуговування та універсамах двері для входу покупців у торгівельний зал та виходи з нього необхідно влаштовувати у різних кінцях залу. При площі приміщень понад 300м2 кількість виходів з них має бути, як правило, не менше двох. Така ж кількість виходів передбачається, наприклад, зі складів паперу та ізольованих відсіків цих складів площею більше 100м2, із торгівельних павільонів зі загальною площею більше 60м2. Із машинних відділень аміачних холодильних установок площею до 40м2 допускається мати один вихід. У приміщеннях з одним евакуаційним виходом допускається одночасне перебування не більше 50 чоловік. У торгівельних залах та на шляхах евакуації людей не допускається зберігання горючих матеріалів, відходів, упаковок та контейнерів.

Місткість торгівельних залів для магазинів приймається з розрахунку не менше 1,35м2 на одну людину, місткість залів для відвідувачів ресторанів, кафе, їдалень - з розрахунку не менше 1,4м2 на одне посадочне місце. При цьому для універмагів, універсамів, ресторанів, їдалень, кафе, розташованих у будівлях I і II ступенів вогнестійкості, необхідний час евакуації людей приймається 6 хв., у будівлях III і IV ступенів вогнестійкості - 4 хв., V ступеню - 3 хв.

Територія відкритого ринку має бути розподілена на ділянки площею до 1га проїздами шириною не менше 4м. Кількість в’їздів на територію ринку приймається залежно від його площі, але має бути не менше двох. Торгівельні прилавки розміщують таким чином, щоб не утворювалися перешкоди евакуації людей, та проходи між ними були не менше 2м. Відстань між торгівельними рядами приймається не менше 2м, причому в них влаштовуються поперечні проходи шириною 2м через кожні 50м.

На торгівельних підприємствах, базах та складах, а також на ринках мають бути плани евакуації людей і дій працюючих на випадок виникнення пожежі. Плани (схеми) евакуації людей на випадок виникнення пожежі мають бути розроблені та вивішені на видних місцях у будівлях та спорудах (окрім житлових будинків), які мають два поверхи і більше, якщо одночасно перебувають на поверсі більше 25 чоловік.