Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать
      1. Розслідування та облік аварій

Про аварію свідок повинен негайно повідомити безпосереднього керівника робіт або будь-яку посадову особу підприємства, які зобов'язані повідомити про подію роботодавця. У цій ситуації роботодавець або особа, що керує виробництвом під час зміни, діють відповідно до плану ліквідації аварії, вживають першочергових заходів з порятунку потерпілих і надання їм медичної допомоги, локалізації аварії, установлення границь небезпечної зони та обмеження доступу в неї людей. Роботодавець або уповноважена ним особа негайно повідомляють про аварію територіальний орган Держгірпромнагляду, орган, до сфери управління якого відноситься підприємство, місцеву держадміністрацію, штаб громадянської оборони і з надзвичайних ситуацій, прокуратуру за місцем виникнення аварії і відповідний профспілковий орган, а у випадку травмування або загибелі працівників також відповідний робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.

Розслідування аварій з нещасними випадками проводиться відповідно до викладених вище вимог. Розслідування аварій без нещасних випадків проводять комісії, які створюються: наказом центрального органу виконавчої влади або розпорядженням місцевої держадміністрації (Автономної Республіки Крим, області, мм. Києва і Севастополя) - у випадку аварій І категорії; наказом керівника органу, до сфери управління якого відноситься підприємство, або розпорядженням місцевої держадміністрації - у випадку аварій ІІ категорії. Ці комісії призначаються за узгодженням з відповідними органами державного нагляду за охороною праці і Міністерства з питань надзвичайних ситуацій і в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Комісія зобов'язана протягом десяти робочих днів розслідувати аварію і скласти акт за формою Н-5. За результатами розслідування аварії роботодавець видає наказ, яким відповідно до висновків комісії затверджує заходи щодо запобігання подібним подіям і притягає до відповідальності працівників за порушення законодавства про охорону праці. Матеріали розслідування аварії направляються в п'ятиденний строк прокуратурі й органам, представники яких брали участь у розслідуванні. Екземпляр акту розслідування аварії, у результаті якої не відбулося нещасного випадку, зберігається на підприємстві до закінчення строків виконання зазначених комісією заходів, але не менш двох років.

Облік аварій ведуть підприємства, а також відповідні органи державного управління і нагляду в області охорони праці з реєстрацією в журналі (додаток 18 до Порядку розслідування).

      1. Дослідження та оцінка виробничого травматизму і професійної захворюваності

При дослідженні виробничого травматизму використовують в основному наступні методи: монографічний, топографічний, економічний і статистичний.

Монографічний метод полягає в детальному обстеженні виробничої обстановки на конкретному об'єкті з урахуванням особливостей технологічного процесу, стану робочих місць, кваліфікації працюючих, режиму праці і відпочинку. Всебічний аналіз дозволяє не тільки встановити причини нещасних випадків, але і виявити існуючі потенційні небезпеки.

Топографічний метод полягає у вивченні нещасних випадків за місцем їхньої події. Місця нещасних випадків позначають умовними знаками на планах цехів, ділянок або підприємства в цілому. Завдяки цьому створюється наочне уявлення про потенційно небезпечні зони на виробництві.

Економічний метод полягає в порівнянні витрат на профілактику травматизму з їхньою ефективністю у зв'язку з усуненням можливих втрат.

Статистичний метод дає можливість оцінювати кількісно рівень травматизму з використанням загальноприйнятих показників: коефіцієнта частоти Кч, коефіцієнта важкості Кв і коефіцієнта виробничих втрат Кв.в.

Вихідним матеріалом для розрахунку служать дані звітів підприємств про нещасні випадки.

Коефіцієнт частоти травматизму - кількість нещасних випадків, що припадає на 1000 працюючих за звітний період. Визначають його за формулою:

Кч = 1000n/N,

де n - кількість нещасних випадків за звітний період;

N – средньоспискова чисельність працюючих.

Коефіцієнт важкості травматизму – загальна кількість днів непрацездатності, що припадає на один нещасний випадок:

Кв = Д/n,

де Д - кількість днів непрацездатності за закритими лікарняними листками (врахованим нещасним випадкам за звітний період).

Коефіцієнт виробничих втрат являє собою добуток коефіцієнтів частоти і важкості нещасних випадків:

Кв.в = Кч Кв = 1000 Д/N.

Порівнюючи значення коефіцієнтів за різні періоди часу, роблять висновки про ефективність мір щодо поліпшення умов праці і зниження виробничого травматизму.

Для врахування стійкої втрати працездатності та гибелі людей необхідно використання принаймні ще одного показника, яким є коефіцієнт нещасних випадків із смертельним наслідком та каліцтвом:

Кск =( nск/ n)100%,

де nск - кількість нещасних випадків, що призвели до смерті і каліцтва.

Міжнародна організація праці (МОП) використовує коефіцієнт частоти, який показує кількість нещасних випадків, що припадає на 106 відпрацьованих годин. Визначають його за формулою:

Кч (МОП)= 106n/Т,

де Т – загальний час роботи (людино-годин).

Для аналізу професійної захворюваності необхідно знати контингенти осіб, які піддаються впливу тих або інших шкідливих виробничих факторів, і мати відомості про випадки хронічних професійних захворювань і отруєнь. Професійна захворюваність - показник кількості виявлених уперше протягом року хворих із професійними захворюваннями та отруєннями, розрахований на 100, 1000, 10000, 100000 працюючих, які піддаються впливу шкідливих виробничих факторів. Зіставлення цього показника по роках дає можливість правильно планувати та оцінювати оздоровчі заходи на виробництві.