Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осокін В.Селезньва Ю Охорона праці в торгівлі 2....doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

3.7.3 Вимоги безпеки до будови та експлуатації автосатураторів

Для приготування газованої води використовують сатураторні установки. Газування води відбувається у змішувачі сатуратора у результаті розчинення в ній вуглекислого газу під надмірним тиском.

Сатураторні установки, у зв’язку з наявністю у них балона з вуглекислим газом під тиском 5…7 МПа та сатуратора з тиском у межах 0,4…0,5 МПа, повинні відповідати вимогам Правил будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском. До роботи на цих установках допускаються особи, які пройшли спеціальне навчання, атестацію і мають відповідне посвідчення.

Сатураторні установки працюють при тиску газу 0,4…0,5 МПа і тиску води 0,1…0,6 МПа. З водогінною мережі вода надходить до насоса через фільтруючий елемент і редуктор, що знижує її тиск. Охолоджена вода вприскується через форсунку у змішувач сатуратора. Зворотньому руху води перешкоджає встановлений перед форсункою клапан. У змішувач сатуратора надходить вуглекислий газ під тиском 0,4…0,5 МПа з балона, який постачений редуктором, що має два манометри, вентиль, запобіжний клапан і регулювальний гвинт. Один манометр реєструє тиск газу, що надходить з балона у редуктор, другий – тиск у сатураторі. Регулювальним гвинтом встановлюють потрібний робочий тиск вуглекислого газу у змішувачі сатуратора. Редуктор знижує тиск вуглекислого газу від 5…7 МПа (на виході з балона) до 0,4…0,5 МПа (у сатураторі). Приєднують сатуратор до редуктора за допомогою шлангів із харчової гуми, що витримують тиск 0,8…1,0 МПа. На змішувачі сатуратора є повітряний кран для випуску вуглекислого газу в атмосферу.

При експлуатації сатураторної установки особливу увагу приділяють стану вуглекислого балона і встановленого на ньому редуктора.

Балон, звичайною ємкістю 40л, повинен бути встановлений у вертикальному положенні і закріплений на опорі за допомогою хомута, ланцюга або іншим способом.

Запасні балони з вуглекислотою повинні зберігатись у прохолодному приміщенні у вертикальному положенні з накрученими запобіжними ковпаками.

Справність редуктора перевіряють після приєднання його до балона і підключення сатуратора. При закритому вентилі редуктора відкручують регулювальний гвинт і потім обережно відкривають вентиль балона. В цьому випадку стрілка манометра низького тиску не повинна залишатися на нулі. При вкручуванні регулювального гвинта і підвищенні внаслідок цього робочого тиску у сатураторі повинен відкритись запобіжний клапан. Якщо у цьому випадку клапан не відкривається, то редуктор зіпсований і підлягає заміні.

При експлуатації сатураторної установки слід дотримуватись таких правил безпеки. Подачу газу в сатуратор необхідно здійснювати плавним поворотом вентиля на вуглекислотному балоні, спостерігаючи за показниками манометрів на редукторі і не допускаючи перевищення допустимого робочого тиску в системі. Якщо під час роботи сатуратора стрілка манометра низького тиску переходить червону риску і запобіжний клапан при цьому не відкривається, необхідно закрити вентиль балона і відкрити повітряний кран. Не можна експлуатувати сатураторну установку при наявності в ній витікання води і газу, а також допускати обмерзання вентиля балона і редуктора. Обмерзлі вентиль і редуктор перекривають і потім відігрівають холодною водою або тканиною, змоченою в холодній воді. Забороняється використовувати для відігрівання вентиля балона гарячу воду.